Baby’s hebben huidhonger

Baby's hebben huidhonger

Pasgeboren baby’s hebben behoefte aan lichaamscontact; huidhonger heet dat. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die veel fysiek contact hebben beter groeien. Veel knuffelen bevordert dus de groei. En het heeft nog meer voordelen.

Wat is huidhonger?

Pasgeboren baby’s hebben behoefte aan lichaamscontact. Dat heet huidhonger. Midden jaren ’80 bleek dat al in een Amerikaans ziekenhuis: couveusebaby’s die niet werden aangeraakt, bleven sterk achter in groei. Baby’s van wie elke nacht de rug werd gestreeld, groeiden normaal.

Continuïteitstheorie

In de baarmoeder worden baby’s continu aangeraakt en gewiegd. Ze staan 24 uur per dag in contact met het lichaam van hun moeder. Ze hebben geen honger, geen pijn, het is een veilige plek. En dan is daar de geboorte en wordt het warme holletje verruild voor een onmetelijk grote wereld, waarin het kind vaak alleen slaapt, in de box ligt, in een wipstoel zit of in een kinderwagen ligt. De continuïteitstheorie stelt: ga door met dat wiegen, aanraken en strelen. Draag je baby zoveel mogelijk, laat hem met jou meedeinen. Na een maand of negen geeft je kind vanzelf aan dat hij de wijde wereld in wil en kruipt hij letterlijk bij jou vandaan.

Tien uur lichaamscontact

Na negen maanden zwangerschap en een bevalling denk je daar als moeder misschien heel anders over: je lijf is wel toe aan een beetje rust. Maar uit Nederlands onderzoek blijkt dat Nederlandse baby’s te weinig lichaamscontact hebben met hun ouders of verzorgers. Nieuwe onderzoekstechnieken als hersenscans en het meten van het stresshormoon cortisol in het speeksel van baby’s tonen aan hoe belangrijk lichaamscontact is voor de ontwikkeling van baby’s. En dan wordt er niet gedoeld op het functionele aanraken tijdens verschonen en badderen: het gaat om bewuste, liefdevolle aanrakingen. Uit Europees onderzoek blijkt dat baby’s die gemiddeld bijna tien uur lichaamscontact per dag kregen (bijvoorbeeld door dragen) 50% minder huilden dan baby’s die gemiddeld 8,5 uur per dag werden aangeraakt.

Knuffelhormoon

Waarom voelt een positieve aanraking zo goed? Bij een prettige aanraking komt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine vrij. Oxytocine zorgt ervoor dat we banden met anderen aangaan. Het komt in grote concentraties voor in het brein van moeders tijdens en na de bevalling en zorgt ervoor dat ze hun baby zo ongeveer continu willen vasthouden en verzorgen.

De apen van Harry Harlow

Professor Harry Harlow ontdekte dat aapjes die de eerste zes maanden van hun leven niet waren aangeraakt, in hun latere leven bizar gedrag gingen vertonen. Ze konden niet goed met andere apen omgaan, maakten eigenlijk alleen maar ruzie en konden amper aan een partner komen. De apen die er ondanks dat in waren geslaagd een babyaapje ter wereld te brengen, ontpopten zich tot slechte ouders die hun jong verwaarloosden of misbruikten. Aanraking in je kindertijd biedt dus niet alleen een noodzakelijk gevoel van veiligheid, het leert je ook hoe je in je latere leven met je soortgenoten moet omgaan.