Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

4 onmisbare huidverzorgingsproducten voor je baby tijdens de winter

De huid van je baby is nog heerlijk zacht, maar ook erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om z’n huid goed te verzorgen, zeker in de gure wintermaanden. Met deze huidverzorgingsproducten geef je je baby extra bescherming tegen de kou.

Advertentie

Kwetsbare babyhuid

De huid van baby’s is nog niet zo sterk als die van volwassenen. De hoornlaag, die ons beschermt tegen bacteriën, is bij baby’s nog heel dun. Pas als je kind vier jaar is, is z’n hoornlaag volgroeid. Daarnaast hebben baby’s nog geen beschermende zuurmantel op de huid, ook wel huidbarrière genoemd. Dit laagje, dat bestaat uit zweet, talg en huidschilfers, beschermt tegen uitdroging, irritatie en infecties. Het duurt ongeveer zes maanden totdat deze zuurmantel op de babyhuid is opgebouwd.

Omdat de gevoelige huid van je baby snel uitdroogt en geïrriteerd raakt, moet deze goed verzorgd worden. Zeker in de winter, waarin de huid sowieso sneller uitdroogt door het koude weer en de lagere luchtvochtigheid, is het belangrijk om de juiste babyverzorgingsproducten te gebruiken. Hierbij een fijne lijst met huidverzorgingsproducten voor een pasgeboren baby.

Huidverzorgingsproducten voor baby

Een overzicht van producten waarmee je de tere babyhuid optimaal kunt beschermen:

1. Vette babyzalf of crème

In de wintermaanden kun je de huid van je baby insmeren met een vettige zalf of crème, voordat je naar buiten gaat. Zo voorkom je uitdroging van de babyhuid. Kies voor een speciale zalf of crème die geschikt is voor baby’s, zonder parfum. Heeft je baby weleens last van eczeem of schrale rode plekjes? Dan is een vette babyzalf in de winter absoluut onmisbaar. Het koude weer en de lagere luchtvochtigheid kunnen de huid van je baby namelijk prikkelen, waardoor eczeem uitbreekt of opeens verergert. Smeer de droge, rode plekken wat vaker in met een vettige babycrème, zoals vaseline, een lanette crème of de droge huid zalf van Dr. Leenarts.

Advertentie

TIP: Heeft je kind rode vlekjes op z’n huid, of last van jeukende huiduitslag? Check hier onze rode vlekkenwijzer.

2. Babyolie

Je kind hoeft niet zo vaak te badderen als jij; twee à drie keer per week is echt genoeg. Als je je baby te vaak in bad doet, kan de huid daar juist door uitdrogen. Maak het water niet te heet en gebruik ook zeker geen zeepproducten, want dat droogt de huid extra uit. Wat je wel in het bad kunt druppelen, is babyolie. Babyolie houdt de huid van je baby soepel en zacht. Een paar druppels is voldoende. Na het bad kun je je baby insmeren met wat babyolie, of geef hem er een lekkere babymassage mee. Babyolie helpt ook als je baby last heeft van berg op zijn hoofd. Smeer een paar druppeltjes op zijn hoofd en laat het even inwerken. Als de schilfertjes zachter zijn geworden, kun je proberen om ze zachtjes met een washand weg te vegen.

Lees ook: Waarom je je baby beter niet elke dag in bad kunt doen

3. Zinkzalf

Zinkzalf kun je eigenlijk wel een wondermiddel noemen; het heeft zoveel verschillende positieve effecten op de huid. Het beschermt en verkoelt, het helpt tegen jeuk, en het heeft een dekkend en indrogend effect. Het helpt bij allerlei babyhuidkwaaltjes; zoals luieruitslag, smetplekken, kloofjes achter de oren of in de mondhoeken en bij nat eczeem. In de winter, als de tere babyhuid extra kwetsbaar is, kan zinkzalf helpen om een geïrriteerde, beschadigde huid sneller te laten herstellen. Heeft je baby last van vochtige smetplekken in z’n huidplooien, dan is zinkzalf ook de oplossing. Daarnaast werkt deze zalf goed als je kind waterpokken of krentenbaard heeft. Het verlicht de jeuk, werkt verkoelend en zorgt ervoor dat blaasjes sneller indrogen.

Tip: dit is de reden dat elk gezin zinkzalf in huis zou moeten hebben

Advertentie

4. Zonnebrandcrème

Huh, is zonnebrandcrème onmisbaar in de winter? Jazeker. Het klinkt weliswaar als een typisch zomerproduct, maar bescherming tegen de zon is het hele jaar door belangrijk. Ook in de winter, als de zon minder schijnt, is er UVA-straling aanwezig. Bescherm de kwetsbare babyhuid goed tegen die UVA-straling met een zonnebrandcrème zonder parfum. Lees ook: Welke zonnebrandcrème is geschikt voor je baby?

En wat juist niet?

Er zijn ook een aantal huidverzorgingsproducten die je in de winter beter kunt vermijden. Omdat je baby in de winter een grotere kans heeft op huidkwaaltjes als eczeem, jeuk en schrale plekken, is het belangrijk om de huid niet te irriteren met zeepproducten. Zeep kan de tere huid van je baby extra uitdrogen. Gebruik dus ook even geen badschuim, hoe leuk je kind dat schuim ook vindt tijdens het badderen. Kies liever voor badolie of een zeepvrije wasgel.

Pas ook op met bodylotion of bodymilk met een lekker geurtje. Parfum kan de babyhuid flink irriteren, dus controleer altijd even de ingrediëntenlijst op parfum en geurstoffen. Check het etiket ook op conserveermiddelen, zoals parabenen. Ook hiervoor geldt dat je het beter niet op de babyhuid kunt smeren. Lees hier meer over de do’s en dont’s van babyverzorgingsproducten.

Nog een laatste advies: vaseline is een prima, vette crème om je baby mee in te smeren na het badderen, maar gebruik het niet om je baby mee te beschermen tegen de vrieskou. Door een dikke laag vaseline te smeren voelt je baby de kou misschien iets minder, maar het beschermt de huid niet tegen bevriezing. De enige manier om bevriezing van de huid te voorkomen, is door je baby gewoon goed warm aan te kleden in een skipak of met wanten, een muts en een sjaal.

Lees ook: Help, mijn kind weigert een jas, sjaal of handschoenen te dragen