Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Flesvoeding en borstvoeding combineren

Flesvoeding en borstvoeding combineren: kan dat zomaar en waar moet je rekening mee houden? Lactatiekundige Christine Bulsing geeft tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Flesvoeding en borstvoeding combineren

Moedermelk en flesvoeding kun je in principe goed combineren, bijvoorbeeld als je weer gaat werken. Het ligt dan voor de hand om je baby ’s ochtends en ’s avonds borstvoeding te geven en de overige voedingen overdag af te bouwen en te vervangen door flesvoeding. Voordat je flesvoeding en moedermelk kunt combineren, moet je melkproductie goed op gang zijn. En houd er rekening mee dat je baby ook moet wennen aan deze combinatie.

Advertentie

Verstopping door flesvoeding én borstvoeding

Door de combinatie van moedermelk en kunstvoeding kan je baby moeite krijgen met zijn ontlasting. Moedermelk werkt namelijk laxerend, terwijl kunstvoeding juist het tegenovergestelde doet. De combinatie kan leiden tot obstipatie. Neem contact op met het consultatiebureau als je baby daar last van heeft.

TIP: van borstkolven tot flesjes en van slabbetjes tot drinkflessen: alles om je baby te voeden vind je hier.

eader class="article-header has-image no-caption ">

Overstappen van de borst naar de fles

Het kan zijn dat het niet lukt om de borst te geven. Of misschien wil je om een andere reden na een tijdje graag overstappen naar flesvoeding. Neem daar voldoende tijd voor, dat is voor jezelf en je baby het fijnst.

Of en hoe lang je borstvoeding wilt/kunt geven, is heel persoonlijk. De ene vrouw begint er helemaal niet aan, bij de andere lukt het niet, wie weet stop je na een paar weken of maanden, of misschien krijgt je baby een jaar of langer moedermelk. Hoe dan ook: wil je de borstvoeding gaan afbouwen, neem daar dan rustig de tijd voor. Doe je het te snel, dan kun je stuwing krijgen of zelfs een borstontsteking.

Advertentie

Rustig afbouwen

Houd er rekening mee dat het zeker een aantal weken duurt voordat je helemaal klaar bent met de borstvoeding: het afbouwen van één voeding duurt minimaal drie dagen. Zo krijgt je lichaam de tijd om de melkproductie aan te passen aan de veranderende vraag. Als je erge last krijgt van stuwing tijdens het afbouwen, kun je je borst even kort masseren. De spanning eraf kolven kan ook, maar dit zou de melkproductie ook juist kunnen stimuleren. Pas als je helemaal geen stuwing meer hebt, begin je met het laten vallen van de volgende voeding. Tip: De draadloze Elvie kolf is mega populair, maar is-ie echt het geld waard? Lees hier de uitgebreide review.

Controleer wel steeds je borsten op harde plekken. Mocht je die tegenkomen, zorg dan dat de borst goed wordt leeggedronken of -gekolfd. Je borsten koelen met koude kompressen kan ook verlichting geven.

Leestip: Borstvoeding afbouwen? Zo doe je dat! (inclusief handig afbouwschema)

Fles erbij

Algemeen wordt geadviseerd om de een-na-laatste voeding als eerste te laten vallen en te vervangen door een flesje. De ochtendvoeding geven moeders vaak het langst, dan hebben ze vaak de meeste melk en die bevat veel voedingsstoffen. Elke borstvoeding die je weglaat, kun je vervangen door een flesvoeding. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit schema.

Advertentie

Speen

Ook je baby heeft rustig de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe smaak en samenstelling van kunstvoeding. Als je te snel overstapt op flesvoeding, kan dit darmkrampjes geven. Sommige baby’s die altijd uit de borst hebben gedronken, vinden de speen van een fles bovendien niet fijn, omdat die anders voelt en smaakt. Ook moeten ze op een andere manier zuigen om de melk binnen te krijgen. Het is daarom slim om na een week of vijf, zes borstvoeding eens wat melk af te kolven en je baby uit een fles te laten drinken. Dan gaat het na een paar maanden waarschijnlijk makkelijker als hij bijvoorbeeld op de crèche uit een fles moet drinken.

Half fles, half borst: hoe combineer je dat?

Sommige moeders willen borstvoeding en flesvoeding naast elkaar blijven geven. Bijvoorbeeld omdat ze niet willen kolven op het werk, maar thuis wel de borst willen geven. Of omdat ze alleen ’s nachts flesvoeding willen geven, zodat ze die voedingen kunnen afwisselen met hun partner. Je kunt borstvoeding en flesvoeding een tijdje blijven combineren, en dan is het de kunst om ervoor te zorgen dat de borstvoeding niet te veel terugloopt.

Hoe ouder je baby is als je hiermee begint, en hoe meer tijd je neemt om een aantal voedingen geleidelijk af te bouwen, hoe groter de kans dat het combineren van borst- en flesvoeding lukt. Merk je dat je melkproductie te veel terugloopt, dan kun je tijdelijk de laatste voeding (of de laatste twee) die je hebt afgebouwd opnieuw invoeren. Je baby drinkt dan weer vaker uit de borst en dat stimuleert de melkproductie. Ook kun je proberen de melkproductie weer op te schroeven door een voeding te kolven.

Tips als je baby de fles weigert

Het kan heel lastig zijn als je baby toch de fles weigert, zeker als je weer gaat werken en hij naar de crèche moet. Probeer dit dan eens:

  • Laat je partner of je moeder eens de fles geven. Je baby heeft dan minder de associatie met de borst dan wanneer jij hem de fles geeft.
  • Zorg dat de melk een goede temperatuur heeft.
  • Kijk eens naar spenen die speciaal zijn ontwikkeld om naast borstvoeding te gebruiken of om de overstap van borst naar fles beter te laten verlopen. Een grotere of kleinere opening in een speen kan ook helpen.
  • Doe wat druppels afgekolfde moedermelk op de speen van de fles.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu