Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

JipGeslacht

Jongen of Meisje

Populariteit van de naam Jip

Deze naam werd in 2022 aan 282 baby's gegeven: 86 keer aan een meisje en 196 keer aan een jongen. De unisexnaam Jip komt vanaf de jaren 80 voor in Nederland, maar werd vanaf de 00's pas echt geliefd onder kersverse ouders. Deze naam staat inmiddels in de top vijf van unisexnamen, opgesteld door de SVB. Daar concurreert de naam Jip met namen als Sam, Isa, Bo en Lou.

Populariteit in het buitenland

Jip komt in het buitenland nauwelijks voor. Alleen in Vlaanderen wordt de naam weleens gegeven, maar ook daar komt Jip nauwelijks voor. Het is dus een echt Hollandse naam.

Herkomst van de naam Jip

Fries, Germaans

Betekenis van de naam Jip

Kind van voorname ouders, van edele afkomst

Wetenswaardigheden over de naam Jip

Jip is afgeleid van Jibbe, een Friese naam. Het is ook mogelijk dat Jip afstamt van Gijsbert. Dit is een Germaanse naam die uit twee naamstammen bestaat (gisel en bert of brecht). Gisil betekent 'van edele afkomst', bert of brecht betekent 'glanzend, schitterend'. Daarmee betekent de naam 'kind van voorname ouders, van edele afkomst'.

Weetjes

De bekendste Jip, zowel onder ouders als kinderen, is zonder twijfel Jip uit Jip en Janneke, het kinderboek dat door Annie M.G. Schmidt is geschreven.

Namen die lijken op Jip

Jibbe Jiddo Jikke Jill Jim Jitske Flip Pip

Inspiratie

Sam Isa Bo Lou Charlie Noa Dani Riley Quinn
Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier