Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

SemGeslacht

Jongen of Meisje

Populariteit van de naam Sem

Deze naam werd in 2022 aan 582 jongens en minder dan 25 meisjes gegeven.

Sem komt als voornaam vanaf de jaren '60 heel zelden voor in ons land. Pas veel later, vanaf de jaren '90, ontdekken kersverse ouders deze naam. In 2004 zat Sem op het toppunt van zijn populariteit: toen kwamen er maar liefst 1197 baby's met de naam Sem ter wereld. Sem is nog altijd een van de populairste jongensnamen van Nederland en komt al jaren in de top 20 voor.

Populariteit in het buitenland

Sem is een naam voor jongens en meisjes, maar wordt veel vaker aan jongens gegeven. In het buitenland is de naam lang niet zo populair als bij ons. Daar wordt Sem ook gezien als een veel voorkomende naam in Nederland of een uniekere variant van Sam, dat in landen als de Verenigde Staten op dezelfde manier wordt uitgesproken.

Herkomst van de naam Sem

Hebreeuws, Hollands

Betekenis van de naam Sem

Van God gebeden, roem, naam

Wetenswaardigheden over de naam Sem

Sem is mogelijk de Nederlandse vorm van de Hebreeuwse naam Sjem. Dit betekent 'naam', maar het heeft ook 'goede naam' of 'roem' als betekenis. Ook is Sem mogelijk een afkorting van Samuel, een Hebreeuwse naam met 'van God gebeden' als betekenis. Sem is volgens de Hebreeuwse Bijbel een zoon van Noach. Hij gaat mee in de ark. Ze overleven de zondvloed en daarmee worden ze de stamvaders van de mensheid van na de zondvloed. Sem is de stamvader van onder meer de Hebreeën.

Namen die lijken op Sem

Sam Samuel Seb Senne

Inspiratie

Boaz Pim Tom Finn Liam Levi Luuk
Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties