Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Jan_instagram 1

'Binnen enkele seconden ben ik in totale paniek'

Het is een bijzondere dag: Jan is voor het eerst de hele dag alleen met Lulu. En dan gebeurt het... Hij sluit zichzelf buiten en de baby is binnen.

Vergeten

Ik sta buiten. Dat wil zeggen: ik sta buiten het huis, bij de auto. Ik was wat dingen vergeten nadat ik met kind thuis was gekomen. Een hydrofiel, de luiertas en de draagzak. Tegenwoordig toch zaken die horen bij mijn standaarduitrusting. Dat en witte melkvlekken op mijn kleding. Mijn vrouw is voor het eerst sinds de bevalling naar haar werk en ik heb, ook voor het eerst, de hele dag de zorg voor mij alleen. Dat is heel leuk en ook een beetje spannend, want ik wil het natuurlijk goed doen. En nu sta ik dus buiten en is de baby binnen.

Advertentie

Paniek

Klein detail: ik heb geen sleutel van de voordeur meegenomen. Er maakt zich in enkele seconden een totale paniek van mij meester. Ik app mijn vrouw, het domste wat ik had kunnen doen. Op mezelf buitensluiten na dan. Ze stuurt direct een bericht terug: ‘wat nu?!!!!’ Via een raam kan ik mijn dochter zien liggen in haar box. Ze sabbelt aan een tentakel van haar octopusknuffel en tuurt naar haar hand. Compleet relaxed. In mijn hoofd ga ik de mogelijke opties af.

  1. Ik gooi een ruit in en klim naar binnen. Risico: hoog. Het zou typisch wat voor mij
    zijn om mezelf hierbij te verwonden en dan ben ik nog verder van huis.
  2. Ik bel de brandweer. Het is vast urgent genoeg om te komen als ik zeg dat
    er een baby in huis is. Risico: laag. Wel zullen ze de deur eruit rammen.
  3. Ik bel een slotenmaker. Die komt zonder schade binnen. Risico: laag.

Optie 3 lijkt me de beste. Ik bel een 24-uursdienst en leg de situatie uit. De slotenmeneer kan er over dertig minuten zijn. Dat lijkt me prima, mits de baby tevreden blijft sabbelen op haar achtpotige vriend. Ondertussen loopt mijn overbuurvrouw langs. Ze vraagt zich af waarom ik op sokken op straat sta. Ook is er inmiddels een koerier die een pakketje komt ophalen. Dat ligt ook binnen. En zo staan we met z’n drieën op straat. Ik speel open kaart en voel me de slechtste vader van de wereld.

Vader van het Jaar

Na dertig minuten komt de slotenmeneer eraan en hij heeft de deur schokkend snel open. Eenmaal binnen tref ik mijn dochter onverstoorbaar spelend in haar box. Ik reken ruim tweehonderd (!) euro af, geef de koerier zijn pakket en plof neer op de bank. Inmiddels zijn we twee maanden verder en er zijn ook voordelen aan dit verhaal. Ik heb nieuwe sloten op de deur laten zetten en loop nooit, maar dan ook nooit meer zonder sleutels naar buiten. Maar de Vader van het Jaar-award zal ik wel niet winnen, voorlopig.

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.