Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Als ik de trap op loop hoor ik ze: oergeluiden'

Verloskundige Ellen Andrea is net bezig met een rondje Haarlem als ze gebeld wordt door Daan. De bevalling van zijn vrouw Astrid gaat beginnen.

Rondje Haarlem

Op een ochtend rijd ik een rondje Haarlem om de kraamvrouwen, hun partners en hun kersverse baby’s te bezoeken. De kraamverzorgsters hebben alle controles al gedaan als ik binnenstap. Op elk adres kom ik de nodige tips en adviezen brengen, uitleg geven en vooral verhalen horen. Over hoe de bevalling ging, welke emoties er spelen in deze eerste dagen en hoe de jongere broertjes of zusjes reageren op het nieuwe gezinslid. Overal weer andere mensen, een ander verhaal. Heel bijzonder om hier zo dichtbij te mogen staan.

Advertentie

Oergeluiden

Dan gaat de telefoon. Het is Daan. Zijn vrouw Astrid heeft weeën. Daan vertelt dat Astrid het niet nodig vond dat hij mij ging bellen, maar zelf denkt hij toch echt dat de baby vandaag wordt geboren. Ik vraag niet verder door en stap in de auto. Ze wonen aan de andere kant van de stad en ik parkeer mijn auto. De zon schijnt en ik wandel rustig met mijn tas naar de voordeur. De deur staat al op een kier en omdat ik Daan niet beneden zie, snel ik de trap op. Ook heeft een geluid mijn aandacht getrokken: oergeluiden, Astrid heeft sterke weeën! Ze zit in de badkamer en mompelt iets over dat Daan me vast te vroeg gebeld heeft, maar al op de trap begreep ik dat deze baby er snel aankomt. Ik ren nog een keer de trap af en op om mijn verlostas te halen. Onderweg gris ik een vuilniszak uit de keuken. De hydrofiele doeken liggen ook voor het grijpen en ik pak mijn tas uit. Ondertussen loopt het zweet over mijn voorhoofd.

Sem

Ik leg Daan uit dat het goed is dat hij heeft gebeld en dat het niet lang meer zal duren. Met grote ogen kijkt hij naar Astrid. Ik vraag waar hun oudste zoon Kas is. Hij speelt bij de buren. Ik geef Daan twee opdrachten: zoek de fotocamera en stuur een berichtje naar de buurvrouw zodat ze niet opeens op de stoep staat. Ondertussen help ik Astrid van het toilet af, en leg haar nog een keer uit dat de baby er echt aankomt. Twee weeën later begrijpt ze wat ik bedoel: ze heeft persdrang. Ik help haar met ademen en stel haar gerust: alle spullen liggen klaar en het hartje van de baby klinkt prima. Na tien minuten persen zien we een klein kaal hoofdje verschijnen. Als vanzelf pakt Daan zijn zoon op en samen drogen we hem af. Vol verwondering, maar ook alsof het helemaal vanzelf gaat, kijken Astrid en Daan naar hun baby. Sem is geboren! Kas heeft een broertje! En misschien dat de buurvrouw het allemaal gehoord heeft: een halfuurtje na de geboorte van de placenta, stapt Kas het huis weer binnen. Wat een heerlijk zomerse middag.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.