Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Lisa Wade - Een warme verjaardag

Het is de verjaardag van Lisa. Naast dat het hartstikke warm is, is het ook een beetje veel. Daarom dit jaar geen visite, maar wel een goed gesprek met haar moeder.

Warmte

De warmste dag van het jaar valt dit jaar precies op mijn verjaardag. De hele zomer was het al om te stikken. Ik hou me dus maar zo rustig mogelijk. En hang wat rond onze tent, terwijl de bouwvakkers druk in de weer zijn met de verbouwing van ons huis. Ik hoor vrolijk gefluit en getimmer vermengd met een jolige radio-dj die door de boomgaard schalt. Telkens als ze ’s middags in hun auto’s stappen en door het hek verdwijnen, lijkt het alsof de aarde uitademt. De stilte is weldadig. Ik kan weer vogels horen fluiten als ik naar het huis toe schuifel om de vorderingen van de dag te zien. De mannen werken stevig door. Iedere dag zie ik ze kijken naar mijn groeiende buik waardoor het lijkt alsof ze er telkens een schepje bovenop doen.

Advertentie

Nestje

In een mum van tijd verschijnt er een dak, een vloer, muren. Langzaam zien we ons toekomstige nestje ontstaan. Ik kijk naar Simcha die eindeloos tussen het puin speelt hoe ze de baby uit de box tilt. Waar ze die in de hoge stoel aan tafel zal zetten. Hoe ze samen in bad zullen gaan. Er is nog geen box, geen tafel, geen bad. Wel een broertje of zusje dat nog voor ons allemaal verstopt zit, maar Simcha ziet het allemaal al levendig voor zich. Ze is ervan overtuigd dat ze een zusje zal krijgen.

Geboortedag

Ik wou dat ik alles net zo vol vertrouwen kon ondergaan als zij, me net zo zou kunnen verheugen. Maar alles is een beetje veel. Dus geen visite dit jaar. Dit keer vier ik mijn geboortedag door de avond ervoor met mijn moeder op stap te gaan. Nu ik zelf moeder ben, begrijp ik dat dit voor haar weleens een van de belangrijkste dagen van het jaar zou kunnen zijn. We praten over hoe warm het was toen ze 39 jaar geleden moest bevallen. We eten aan de grachten van Utrecht en gaan naar de bioscoop. Tijdens de film voel ik het kind in mijn buik flink bewegen. Ik pak mijn moeders hand en leg die op mijn buik, ‘Voel je het, mam?’ vraag ik zacht. Stevig knijpt ze in mijn hand en knikt ontroerd. Allebei vragen we ons af: wie houden we over een paar maanden in onze armen?

Roze of blauw

Morgen op mijn hete verjaardag ga ik met Peter en Simcha voor het eerst naar een echocentrum. Simcha krijgt een roze en een blauw lintje om haar pols. De echoscopist zal het verkeerde lintje afdoen zodra hij kan zien wat het is. Wat het wordt kan mij eigenlijk niks schelen. Hopelijk horen we dat het kind gezond is. En helpt het spieken naar de baby me om me net als Simcha zorgeloos te gaan verheugen. Kunnen we straks samen tussen het puin spelen hoe we de baby in de wieg zullen leggen en denkbeeldig over de zachte haren aaien. Dat zou het allermooiste cadeau zijn.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.