Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

11x de grootste misvattingen rond het ouderschap

Wat je vooraf – met je dikke buik – gelooft over het moederschap, blijkt vaak niet te kloppen, constateert Eva. Denk aan mythes als magisch moederinstinct, thuiswerken met een baby en het opvoeden van een dreumes.

Meteen verliefd op mijn kind? Nou nee. Ik dacht wel direct ‘Ik ga voor jou zorgen’, maar de liefde en het moedergevoel groeiden daarna pas (en nog steeds!). Clichés over hoe het is om moeder of vader te worden zijn soms waar, maar vaak ook niet. Elk kind en elke ouder is anders. 11x wat je misschien verwacht als je zwanger bent, maar anders uitpakt.

Advertentie
 1. De bevalling als grootste uitdaging

  Natuurlijk wist ik dat we daarna een baby zouden hebben. Maar tijdens die negen maanden was ik toch vooral bezig met mijn zwangerschap en de bevalling. Alsof de geboorte van mijn dochter de finale was, terwijl het daarna pas begon. Op zich heel logisch, want zo’n bevalling is een van de heftigste gebeurtenissen uit je leven. Maar de grootste uitdaging is natuurlijk ouders worden en een baby (en daarna dreumes, peuter, kleuter et cetera) grootbrengen.

 2. Baby’s slapen heel veel

  Ja, de meeste baby’s slapen veel. Maar weet je wat nou zo apart is? Het lijkt wel alsof ze nooit slapen. Omdat ze nooit slapen op momenten dat jij wilt slapen. Omdat ze hazenslaapjes doen (yep, pasgeboren baby’s hebben nou eenmaal een slaapcyclus van 50 minuten). Omdat ze continu iets nodig hebben als ze wakker zijn – als je een pittig exemplaar hebt zoals ik – en jij niet weet wat. Dus al slapen ze 18 uur per dag, toch ben je 24 uur per dag met ze bezig. (Ps. lastige slaper? Hier wat tips om je baby te helpen slapen).

 3. Moederinstinct

  Dat magische instinct waardoor je altijd weet wat je moet doen? Nooit wat van gemerkt in de babytijd. Misschien had ik het wel hoor, maar was ik te onzeker of moe om erop te vertrouwen. Als ik bij het consultatiebureau kwam met mijn zes A4’tjes vol vragen en zij me vervolgens vertelden dat ik ‘op mijn gevoel moest afgaan’, wilde ik ze toeschreeuwen: ‘Welk gevoel? Zeg gewoon wat ik moet doen!’ (sorry, gevoelig puntje). Anyway: dat moederinstinct heb ik in de babytijd nooit gevonden.

 4. Thuiswerken

  De verwachting dat ik lekker artikelen kon typen terwijl mijn baby sliep, heb ik nooit gehad. Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik niet kan multitasken. Als ik een zwangere vriendin optimistisch hoor vertellen dat ze veel thuis gaat werken in het begin, heb ik daar dan ook mijn vraagtekens bij. ‘Maar pasgeboren baby’s slapen toch de hele tijd?’ zegt die vriendin dan hoopvol, waarop ik twijfel of ik puntje 2 zal uitleggen. Want wat moet je als zwangere vrouw met al die waarschuwingen? Bovendien: wie weet, slaapt haar baby écht de hele dag en kan zij uitstekend multitasken. Zelf kan ik het nog steeds niet: als ik net in een schrijfflow zit en mijn zevenjarige komt wat vragen, reageer ik kortaf. Ik word er geen leukere moeder van. Lang leve de oppas.

 5. Opvoeden werkt

  Ach ja, al die mooie voornemens over opvoeden als je nog geen kinderen hebt. Dat jouw kind later altijd ‘dankjewel’ gaat zeggen (de mijne doet het nog steeds niet) en dat je je baby relaxed gaat ‘maken’ door hem overal mee naartoe te nemen. Ik had die illusies ook, maar kwam er al snel achter dat je kind een eigen karakter heeft en daar zul je het mee moeten doen. Buig mee met je kind, dat is fijner voor iedereen.

 6. Partymama

  Natuurlijk wil je nog steeds naar al die toffe feesten als je moeder bent. Maar euhm… kaartjes kopen voor een festival zes weken na de bevalling? Ik was er pas zes jaar na de bevalling aan toe om weer eens een nacht door te halen in de kroeg (en nog moet ik er een maand van bijkomen).

 7. Oermama

  Of denk je misschien dat je nooit meer naar die toffe feesten gaat als je moeder bent? Nee joh. Hoe heerlijk die cocon met een baby ook is, vroeg of laat wil je er weer op uit. Ook zonder kind. Dus blijf in je vriendschappen investeren: er is meer dan moederschap alleen.

 8. Romantiek

  Wat is er nou romantischer dan ouders worden? Nou, ik kan wel wat dingen bedenken. Misschien brengt het ouderschap je partner en jou nader tot elkaar, maar het levert ook veel stress en vermoeidheid op. Over deze 5 dingen ruziën kersverse ouders het meest. Je leeft voor de baby en kan elkaar zomaar (even) uit het oog verliezen. Dus vind die goede oppas of stel een datenight thuis in, laat elkaar weten dat je elkaar nog leuk vindt en lees 16x zo overleeft je relatie het eerste jaar met baby.

 9. Peuters zijn het lastigst

  Toen ik worstelde in de babytijd, kreeg ik veel ‘wacht maar’-waarschuwingen over later. Als mijn dochter ging lopen, zou het lastig worden. Als ze een peuter was, werd het pas echt een uitdaging. Nou, nee hoor. Toen mijn pittige dreumes ging lopen, werd ze veel vrolijker omdat ze zelf kon ontdekken. En ja, ze was dwars als peuter (en kleuter en zevenjarige) maar toen begreep ik haar tenminste. Ik vind een dwarse tweejarige honderd keer fijner dan een huilende baby. Kortom: laat je niet gek maken. Zelf vind ik het leven met kind elke dag nóg leuker worden. Het is voor iedereen anders. Dat denk ik nu ook als ze ‘wacht maar op de puberteit’ zeggen.

 10. Dat het je niet verandert

  Ik herkende mezelf niet meer terug na de bevalling. Zo emotioneel! En niet alleen kraamtranen, nog jaren daarna kwamen er waterlanders bij elke zwerfhond op televisie (en ik hou niet eens van honden). Het overkomt ons allemaal, lees hier 18x waar moeders om moesten huilen toen ze net een baby hadden. Maar los van die emotionele incontinentie, je leert jezelf anders kennen als je moeder bent. Dat cliché is wel waar: een kind is een spiegel. Dat is soms pittig, maar vooral heel mooi en leerzaam.

 11. Dat het je verandert

  Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je jezelf terugvindt. Bij mij kwam er in elk geval meer rust in mijn lijf en ruimte in m’n hoofd om weer aan mijn eigen ambities en verlangens te denken. En wat bleek? Ik was nog steeds dezelfde vrouw als voor mijn geweldige dochter er was.

Beeld: Shutterstock

Eva Munnik

Eva Munnik (1976) woont samen met Harry en hun dochter van zeven jaar. Ze werkt voor televisie en bladen en schreef het boek De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City over stedentrips met kinderen.