Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

13 tips die het leven van (aanstaande) tweelingouders makkelijker maken

Krijg je een tweeling, dan zorgt dit niet alleen voor dubbel geluk, maar ook voor heel wat uitdagingen. Marieke weet hier als ervaren tweelingmoeder alles van. Daarom speciaal voor alle (aanstaande) tweelingouders een lijstje met handige tips. Doe er je voordeel mee!

Advertentie
 1. Haal adem. En lach.

  Natuurlijk kun je een potje meehuilen als je voor het eerst alleen thuis bent met de tweeling en ze het allebei tegelijk op een krijsen zetten omdat ze honger hebben. Maar je kunt er ook om lachen. Moet je jezelf nou eens zien zitten! Het helpt je om rustig te blijven en zaken te relativeren: je hebt maar twee handen, dus ze zullen even geduld moeten hebben. Het is niet anders. Als je dit eenmaal zelf accepteert, valt er een enorme last van je af.

 2. Denk eens na over een gastouder aan huis

  Hoe fijn begint je dag als je het ochtendspitsuur (deels) kunt overslaan? Met een gastouder aan huis heb je ’s morgens niet de stress van twee baby’s verschonen, aankleden, voeden, in de Maxi-Cosi zetten en naar de opvang brengen. En je komt aan het einde van een lange werkdag niet thuis in een ontploft huis zoals je het ’s morgens hebt achtergelaten. Plus: gastouders doen zelden moeilijk over het opvouwen van de was. Daarbij zijn gastouders qua opvanguren veel flexibeler en betaal je alleen de afgenomen uren. Oftewel: met twee kinderen ben je onderaan de streep qua opvangkosten vaak evenveel kwijt als aan een kinderdagverblijf. Met drie kinderen is het zelfs voordeliger. Lees ook: tweeling in dezelfde groep of apart naar de opvang doen?

 3. Survivalvoorraad boven en beneden

  Heb je een woning met meerdere etages? Zorg dat je beneden een ‘survivalmand’ hebt staan met extra rompertjes, sokjes, hydrofiel luiers, washandjes en natuurlijk een verschoonkussen en luiers. Met twee baby’s blijf je anders heen en weer lopen en moet je er steeds eentje alleen beneden laten. Babyuitzet tweeling: dit heb je allemaal nodig.

 4. Vraag je partner na de bevalling ouderschapsverlof op te nemen

  Is je partner van plan ouderschapsverlof op te nemen? Laat deze dan niet pas ingaan wanneer jij weer gaat werken, maar direct na de bevalling. Een dag extra samen zorgen voor de tweeling geeft zoveel rust en ruimte.

 5. Kruip samen in bed

  Zijn beide baby’s ontroostbaar en willen ze niets liever dan bij je liggen? Kruip in bed en leg ze allebei op je borst/buik of in een voedingskussen naast je. Who cares dat de was even een uurtje langer op zich laat wachten? Twee tevreden baby’s die knus tegen elkaar aan bij je liggen, maken alles goed.

 6. Volg andere tweelingouders online

  Meld je aan bij tweeling Facebook-pagina’s of volg andere tweelingouders op Instagram. Zij hebben al eerder met dit bijltje gehakt en hebben gewoon de allerbeste tips. Van twee baby’s tegelijkertijd voeden tot het managen van twee huilbaby’s en natuurlijk heel veel bemoedigende woorden.

  Advertentie
 1. Neem een schoonmaakster

  Dat heb je verdiend. Punt.

 2. Heb je haast? Loop door!

  Wat tweelingouders en Bekende Nederlanders met elkaar gemeen hebben? Ze kunnen geen stap buiten de deur zetten zonder aangesproken te worden. Vooral het eerste jaar. Hartstikke leuk en lief, maar niet als je nog maar tien minuten hebt voordat de supermarkt sluit. Vriendelijk glimlachen en snel doorlopen!

 3. Bedenk stomme antwoorden op stomme vragen

  ‘Is het een tweeling’? ‘Oh, dat is heel zwaar zeker?’ of: ‘Nou, jij liever dan ik!’ Je zult dit soort vragen en opmerkingen om de haverklap horen. Moet je opletten hoe verbaasd ze kijken als je op de eerste vraag antwoordt dat de ene baby drie weken ouder is dan de ander.

 4. Koop of leen een draagzak

  Handig als er eentje alleen maar bij je wil slapen en jij écht een keer moet stofzuigen, of als de één een schone luier moet en de ander hard begint te huilen zodra je hem in de box legt. Met twee baby’s heb je zelden je handen vrij en een draagzak (vooral te gebruiken in huis!) is dan je beste optie.

 5. Doe de tweelingwagen-test

  Handig zo’n brede duowagen, maar niet als je een heel smalle gang hebt. En kun je met de beoogde wagen wel de bocht maken door de poort? Niets zo lastig als iedere keer de wagen in te moeten klappen als je thuis komt. Vraag aan kennissen (van kennissen) met een duowagen of je hun wagen even mag lenen voordat je er ééntje koopt. Een rondje Kruidvat tijdens deze test leert je overigens heel veel.
  Bekijk hier verschillende kinderwagens die geschikt zijn.

 6. Koop peuterspeelgoed altijd in tweevoud

  Tenzij je iedere dag twee driftige peuters van elkaar af wilt trekken.

 7. Zorg dat je ‘lifesavers’ in je tas hebt zitten

  Eén hysterische peuter een speeltuin uit krijgen is al een opgave van jewelste, laat staan wanneer je er twee hebt. Die pak je niet zomaar even mee onder je arm. Stop dus vooral ‘lifesavers’ in je tas waarmee je ze naar huis kunt lokken. De ‘Als je nu met mama meeloopt krijg je een koekje’-kaart is misschien niet heel pedagogisch verantwoord, maar het scheelt je een hoop stress en nieuwsgierige blikken.

 

Marieke Ordelmans

Marieke Ordelmans (1986) woont samen met vriend Faysal en zoontjes Lewis en James (2) in Tilburg. In de weekenden komt ook Faysal’s dochter Aysha (10) op bezoek. Marieke werkt freelance in de media en schrijft regelmatig over het ‘managen’ van een samengesteld gezin en peutertweeling.