Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

14x superleuke treinen-uitjes!

Treinen, welk kind is er niet gek op? Toen Sam nog klein was, gingen we soms, op zo’n druilerige middag waarop je niet lekker naar buiten kunt, gewoon even naar het station om naar de treinen te kijken. Zijn dag was dan weer goed! Wisten jullie dat er ook heel veel uitjes zijn die iets met treinen te maken hebben? Hier een paar van de leukste op een rijtje!

Advertentie
 1. Miniworld

  1 Miniworld
  De grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux vind je in Rotterdam. De mini-bewoners van dit wereldje maken van alles mee. Ze werken, wonen, reizen en onderweg beleven ze allerlei avonturen. En het leuke is, een etmaal duurt hier maar 24 minuten. Voor je het weet wordt het nacht en fonkelen duizenden lampjes in het donker. En als de dag weer aanbreekt, ontwaken de ruim 27.000 bewoners en komt de wereld weer tot leven. Overal snellen treinen naar hun bestemming… alles lijkt in beweging.

 2. ‘t Y

  2 't Y Spaarnwoude
  Ben je een echte fan van treinen? Dan zit je goed bij modelbouwvereniging ’t Y in Spaarnwoude; ze hebben er een spoorbaan van zo’n 600 meter! Je komt er van alles te weten over spoorbanen, locomotieven, stoom- en dieseltreinen en het bouwen ervan. En in de maanden mei t/m september kun je hier elke zondag een ritje maken in een van de stoomtreinen.

 3. Zuiderpark

  3. Zuiderpark
  Een treinritje in een van de mooie stoomtreintjes in het Zuiderpark in Den Haag is favoriet bij de kids van collega Tamara. Vroeger ging ze er als kind zelf regelmatig met haar oma naar toe en nu als moeder. Een ritje duurt drie minuten en haar kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen…..nog een keer…nog een keer… gelukkig zijn er 10-rittenkaarten.

 4. Mooiste treinreis van Nederland

  4 Mooiste treinreis

  Advertentie

  In 2016 is het treintraject Almere – Lelystad door treinreizigers uitgeroepen tot het mooiste traject van Nederland. En dat is niet zo gek, want de trein gaat recht door natuurgebied de Oostvaardersplassen. Misschien zie je wel edelherten als je uit het raam kijkt! Bijzonder is dat Erica Terpstra speciaal voor dit traject een audiotour heeft ingesproken. Zo beleef je de reis extra bijzonder! Download hem via de Kidsproof website.

 5. Museum Stoomtram in Hoorn

  5 Museum Stoomtram Hoorn

  De locomotief fluit en de stoker schept kolen op het vuur. Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door een andere tijd begint! Tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik rijden de stoomtrams van dorp naar dorp over het platteland. Stap in en leer van alles over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland.

 6. De Houten trein

  6 De houten trein

  Advertentie

  Wil je een trein voor je kleine kopen? Dan is de Houten Trein, een vrolijke speelgoed- en kinderboekenwinkel in het centrum van Alkmaar een echte aanrader. De winkel is fantastisch, vertelde collega Claudine me. Je vindt er veel nostalgisch speelgoed, zoals stoomtreintjes, bouwpakketten en een sterrenkijker, maar ook veel mooie boeken en ander speelgoed. De winkel is niet voor niets in 2017 gekozen tot de leukste winkel van Alkmaar!

 7. Slapen in een tram?

  7 Slapen in de tram

  Altijd al eens in een tram willen slapen? Dan kan bij Controversy Farm in Hoogwoud! Op deze boerderij vind je twee trams omgebouwd tot slaapplek! Je hebt een tram in Italiaanse, Franse en Engels-Amerikaans stijl. De Italiaanse en de Franse tram zijn geschikt voor 2 personen, de Engels-Amerikaanse tram (familietrammetje) is geschikt voor 4 personen. Gaaf toch?

 8. Stoommachine Museum

  8 Stoommachine museum

  Stoom is belangrijk! Stoom kan namelijk super veel in beweging krijgen, zelfs de grootste machines. Treinen bijvoorbeeld reden vroeger op stoom. Bij het Stoommachine Museum in Medemblik kun je zelf zien hoe dat allemaal gaat. Je ziet grote machines, installaties, pompen en meer! De kinderen kunnen met de kleine stoommachinetjes aan het werk of een Stokersdiploma halen.

 9. Buurtspoorweg Museum

  9 Buurtspoorweg Museum

  In dit museum beleef je het ‘treinen’ van vroeger wel op een heel bijzondere manier. Het museum bestaat uit meerdere locaties en een stuk spoor. Je kunt of op het station in Haaksbergen beginnen met je reis of op het station in Boekelo. Kijk daar eerst even rond en proef de sfeer van vroeger. Bezoek de werkplaats, de goederenloods of het grote museumdepot. En van het ene station naar het andere ga je natuurlijk met een van de oude stoomtreinen!

 10. Spoorfietsen

  10 Spoorfietsen

  Hoe uniek is dit uitje in Hengelo? Fietsen over een echte spoorlijn met speciale spoorfietsen! Waar vroeger de stoomtreinen en goederentreinen reden, kun je nu zélf spoorfietsen over echte treinrails. Da’s pas gaaf! Er is zelfs een heuse gezins-spoorfiets! Deze speciale fiets is ook geschikt voor buggy’s en rolstoel. De zadels zijn in hoogte verstelbaar. Fijn voor de oudere kinderen.

 11. Pijp-Lines

  11. Pijp-lines

  In deze winkel in Enschede kun alles kopen wat met modeltreinen te maken heeft. Rails, treinen, huisjes, bruggen en nog veel meer. Maar het allerleukste van deze winkel is toch wel de geweldige modelspoorbaan in de kelder die op woensdag en zaterdag van 13 tot 16 uur open is. Wedden dat je kinderen hier niet uitgekeken raken?

 12. Stoomtrein Katwijk Leiden

  12 Smalspoormuseum

  Hier in Valkenburg ZH draait het allemaal om treinen. Je vindt ze binnen, buiten, je kunt er in klimmen, ze bewonderen en je kunt er in rijden! Je koopt je ouderwetse, kartonnen treinkaartje in een replica van een oud stoomtramstation uit 1926. Dat treinkaartje is je toegangsbewijs voor het binnen- en buitenmuseum en geeft je recht op twee verschillende treinritten. Eentje met een stoomtrein en een in een kleine, open trein die getrokken wordt door een van de oude motorlocomotieven uit de collectie van het museum. (Vanaf midden april weer open).

 13. Spoorwegmuseum

  13 Spoorwegmuseum

  Dit Utrechtse museum blijft een hit bij de kinderen van mijn collega’s! Er is hier zoveel te zien, je raakt gewoonweg niet uitgekeken. Bewonder de prachtige oude treinen en waan je echt terug in de tijd. Maak een ritje in de speciale kindertrein en vergeet ook de attractie De Vuurproef, Stalen Monsters en de Heimwee Express niet. Echt een aanrader!

 14. Fietslorrie

  14 Fietslorrie

  Tussen Groesbeek en Kranenburg kun je op de stilgelegde spoorbaan een tocht maken met de Fietslorrie van Grenzland-Draisine! Echt zó leuk! Een mooie belevenis voor het hele gezin. Twee spannen zich in en de andere passagiers kunnen lekker achterover leunen. Terwijl je fietst, zie je een prachtig landschap aan je voorbij gaan. Vanaf 18 maart kun je deze tocht weer maken, nu is het nog een beetje te koud.

Heeft jouw kind een andere passie dan treinen? Geen punt. Op Kidsproof.nl vind je ook heel veel leuke uitjes in andere thema’s. Type gewoon je zoekterm in en laat je verrassen!

Alwiene Waals

Alwiene Waals blogt voor Kidsproof.nl over de leukste uitjes en kinderactiviteiten in Nederland. Samen met haar zoontje Sam verkent ze de nieuwste speeltuinen, pretparken, musea, koffie-places en kidsproof-restaurants. Ze hebben een gedeelde passie voor films, lekker eten en reizen en vinden zo altijd weer een leuk nieuw plekje om in de Kidsproof-blogs te delen.