Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

15x dit ga ik missen als ze groot zijn

Het kan je niet ontgaan zijn; het emotionele optreden van Ali B in De Wereld Draait Door. Ik ben geen fan van Ali B, maar toen hij dit liedje zong moest ik heel hard huilen. Het omschrijft precies mijn gevoelens van de afgelopen weken: de tijd gaat mij veel te snel en mijn kinderen worden veel te snel groot…

Advertentie

Tropenjaren

Toen ik midden in alle hectiek van jonge kinderen zat (lees: 3 kinderen in drieënhalf jaar) dacht ik af en toe dat ik gek werd! Ik verlangde naar wat rust en tijd voor mijzelf. Tijdens die tropenjaren wilde ik vaak niets liever dan dat ze zelfstandig waren en ik zelf weer een beetje adem kon halen. Maar als die tijd voorbij is… Ga je het enorm missen. Elk jaar laat ik ze weer een beetje meer los. ‘Mama, mag ik alleen naar de speeltuin fietsen?’ De speeltuin is om de hoek maar ik moet slikken. We zijn weer een fase verder…

Natuurlijk is het heel fijn dat ze wat zelfstandiger worden, maar af en toe zou ik niets liever willen dan die kleine lieve baby weer in mijn armen, terug naar die dagen waar geen touw aan vast te knopen is omdat er simpelweg geen ritme is, naar het uren knuffelen in bed of op de bank. Die dagen die ik toen heel zwaar vond maar nu soms zo mis…

Geschreven door

Linda Bosscher

Dit ga ik missen als mijn kinderen groot zijn

 1. Dat ze mij nodig hebben om iets voor elkaar te krijgen en dat ik ze tegelijkertijd wat mag leren.
 2. Het knuffelen op elk moment van de dag.
 3. Het zinnetje: ‘Mama, ik vind je lief’, wat ze op dat moment écht menen.
 4. Dat ik ze kan troosten als ze verdriet hebben, en dat ze zich laten troosten.
 5. De wereld vanuit de ogen van mijn kleine kinderen bekijken.
 6. Dat mijn kinderen urenlang buiten spelen.
 7. Dat ze kriebelbeestjes uit de gemeentetuin vissen en niet gillend wegrennen omdat beestjes vies zijn.
 8. Het kleine handje in mijn hand.
 9. Het voorlezen voor het naar bed gaan en vervolgens naast ze in slaap vallen omdat ik doodmoe ben.
 10. Samen met mijn kinderen in bad gaan en urenlang badderen.
 11. Gezellig dagjes weggaan. Nu vinden ze dat nog fantastisch!
 12. De knutselmiddagen met overal klei, papier en strijkkralen.
 13. Het moment dat ze uit school komen en hun verhaal van losse eindjes aan elkaar hangt. Inclusief thee, koekjes en ranja.
 14. De fietstochtjes die tergend langzaam gaan omdat ze allemaal op hun eigen fiets willen en halverwege moe zijn.
 15. De momenten dat ze ’s morgens vroeg naast mij in bed kruipen of tussen ons in gaan liggen en heel dicht tegen ons aankruipen.

Elke leeftijd een andere fase

Natuurlijk komen er weer andere dingen voor terug; shoppen en beautydagen met mijn dochters, naar de AutoRAI gaan met mijn zoon (dat laat ik liever aan mijn man over), gezellige lunchafspraken in de stad, samen naar de bioscoop gaan, vakanties die ook echt vakanties zijn omdat ze zichzelf kunnen redden en papa en mama uit kunnen slapen, de middelbare schooltijd, het examenfeest, hun eerste gala, studeren, trouwen, opa en oma worden (man, ik wil er nog niet aan dénken…).

Stop de tijd!

Maar het gevoel dat ze snel groot worden vliegt mij soms wel aan. Geniet ik wel van elk moment dat ik met ze samen ben? Ik heb het grote voorrecht dat ik eigenlijk altijd bij ze kan zijn, omdat ik vanuit huis werk. Dat vraagt wel om een goede planning maar ik kan er zijn en we maken heel veel samen mee. Ik ben blij dat wij die keuze ooit gemaakt hebben, ook al zou ik ook wel eens de deur achter mij dicht willen trekken de boel de boel willen laten…

Toch wil ik elk moment vasthouden, in mijn hart sluiten en het liefst in een potje stoppen. De tijd stilzetten. Ze altijd klein laten blijven. Hun onschuld en puurheid behouden. Ik wil ze niet aan de harde wereld ‘geven’ en ik houd mijn hart vast als ik denk aan hoe het later met ze gaat als mama er niet altijd meer is. Welke keuzes maken ze, welke kant gaan ze op, in wat voor wereld komen ze terecht?

Advertentie

Lieve kinderen, mama houdt zoveel van jullie!

Ali B in tranen tijdens prachtig lied voor zijn zoontjes in De Wereld Draait door. Bekijk hier het fragment:

Linda Bosscher

Linda Bosscher (30) is getrouwd en moeder van 2 kleuters en 1 peuter. Runt vanuit huis haar blog Love2BeMama en een webshop. Ze reist graag, houdt van koffie & sushi, slaapt weinig, heeft geen tijd voor hobby’s zoals breien of doe-het-zelven, maar loopt over van inspiratie. Elke woensdag om 12.00 uur kunnen we een nieuwe blog lezen van deze gedreven Social Influencer.