Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

16 te gekke museumtips voor de meivakantie

Een museum saai voor kinderen? Echt niet! Deze musea zijn 100% kidsproof en superleuk voor als het weer tijdens deze meivakantie tegenvalt.

 1. Museum Speelklok

  Museum Speelklok - Kidsproof.nl
  Museum Speelklok

  Stel je eens voor: een wondere wereld vol zelfspelende muziekinstrumenten. Museum Speelklok in Utrecht is een verrassend museum dat gevuld wordt met vrolijke muziek. Deze meivakantie kunnen kinderen er plakken, tekenen, knippen en lijmen tijdens een kinderworkshop. Kinderen vanaf vijf jaar mogen hun eigen muziekrobotjes maken.

 2. Pieter Vermeulen Museum

  Pieter Vermeulen Museum - Kidsproof.nl
  Pieter Vermeulen Museum

  In Driehuis vind je het kindvriendelijke Pieter Vermeulen Museum. Via leuke spelletjes, opdrachten en een mooie tentoonstelling leren kinderen vanaf vier jaar álles over water. Over de grote en kleine waterkringloop en wat je kunt doen om minder water te verspillen. Ook zijn er knutsel-workshops waarbij je een vijvertje met visjes of een een tovervisje kunt maken.

 3. Oertijdmuseum

  Oertijdmuseum - Kidsproof.nl
  Oertijdmuseum

  Hoe zag het leven in de oertijd eruit? In het Oertijdmuseum in Boxtel loop je nog net niet zelf in een berenvel. Wel wandel je tussen levensechte dinosaurussen en verschillende fossielen uit alle tijdperken! Een spannend uitje voor de kleintjes. Met lekker weer geniet je buiten van het zonnetje in de oertijdtuin vól reusachtige dino’s. Heerlijk toch.

 4. Museum Volkenkunde

  Museum Volkenkunde - Kidsproof.nl
  Museum Volkenkunde

  Op vakantie met kinderen kom je misschien niet verder dan de camping. In Museum Volkenkunde in Leiden maak je wél die wereldreis. Het ligt hier vol schatten: van indianentooien tot ijberenbontbroeken. Deze meivakantie, op 5 en 6 mei, komen de Maori naar Leiden om heel leuke demonstraties en workshops te geven. Leer bijvoorbeeld Waka-varen of doe samen de imponerende Haka-dans.

 5. Fries Museum

  Fries Museum - Kidsproof.nl
  Fries Museum

  Dit gloednieuwe museum in Leeuwarden is hartstikke leuk voor kinderen. Zo zijn er speurtochten om spelenderwijs de werken van kunstenaars en ontwerpers te ontdekken. Ga bijvoorbeeld op reis met de Nederlandse kunstenaar Escher langs zijn grafische kunstwerken. Ook leuk voor kinderen: elke eerste zondag van de maand is er een kinderknutselclub en in de vakantie zijn er allerlei workshops.

 6. Mondriaanhuis

  Mondriaanhuis - Kidsproof.nl
  Mondriaanhuis

  Wist je dat Piet Mondriaan in Amersfoort is geboren? Zijn geboortehuis is tegenwoordig omgetoverd tot een prachtig museum. Echt een aanrader. Kinderen kunnen hier zelf aan de slag als kunstenaar, leven zich uit op de lego-wand of doen mee met een te gekke kinderworkshop. Handig om te weten: tijdens de meivakantie is het Mondriaanhuis vaker open en met Moederdag mogen alle moeders gratis naar binnen.

 7. Scheepvaartmuseum

  Scheepvaartmuseum - Kidsproof.nl
  Scheepvaartmuseum

  Schip Ahoy! Het leukste uitje voor stoere piraten. Ik ‘vaar’ deze vakantie zeker langs bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam voor een echt piratenavontuur. Aadje Piraat is er ook om met alle kinderen (en ouders) op de foto te gaan. Er zijn voorstellingen, kijktochten, leuke familieactiviteiten en natuurlijk een heleboel andere tentoonstellingen. Leuk voor kinderen vanaf drie jaar.

 8. Drukkerijmuseum

  Drukkerij Museum - Kidsproof.nl
  Drukkerijmuseum

  Je kunt je vast niet meer voorstellen dat printers niet bestonden. Eeuwen geleden ging het heel anders. In een speurtocht door Het Drukkerijmuseum in Meppel dwaal je met de kinderen door de geschiedenis van de drukkunst. Tip: deze meivakantie viert het Drukkerij Museum feest! Op 3 mei is het Kinder Letterfeest voor kinderen vanaf 3 jaar. Een dag in het teken van letters drukken en helemaal gratis voor kinderen.

 9. Aviodrome

  Aviodrome - Kidsproof.nl
  Aviodrome

  Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is het grootste Nederlandse lucht- en ruimtevaartmuseum. Hét droomuitje voor kinderen die later astronaut, piloot of stewardess willen worden. Deze vakantie zijn er weer te gekke activiteiten. Op 5 mei komt ruimtevaarder André Kuipers bijvoorbeeld naar Aviodrome. Hoe gaaf is dat.

 10. Afrika Museum

  Afrika Museum - Kidsproof.nl
  Afrika Museum

  Zie, hoor, proef, voel en ontdek Afrika in het Afrika Museum in Berg en Dal. Op Hemelvaartsdag organiseert dit museum AFRICA NOW, een festival voor de hele familie. De activiteiten op deze dag variëren van modeaccessoires maken, haren vlechten en waterdrums spelen. Het museum zelf bestaat uit een binnen- en een buitenmuseum. Hier kun je heerlijk ronddwalen met je kinderen. De kleintjes kunnen de speelse speurtocht volgen of op zoek gaan naar Afrikaanse dieren.

 11. COMM museum

  COMM Museum - Kidsproof.nl
  COMM Museum

  Bellen, appen, mailen: we doen het dagelijks. Maar hoe kun je nog meer communiceren? In Den Haag vind je er een heel museum over: het COMM Museum. Een topper voor kinderen. Deze meivakantie zijn er een heleboel interactieve kinderactiviteiten in het museum. Allemaal staan ze in het teken van codes kraken. Spannende workshops over middeleeuwse codes of moderne beeldtaal. Wat een toffe uitdaging.

 12. Nationaal Militair Museum

  Nationaal Militair Museum - Kidsproof.nl
  Nationaal Militair Museum

  In het Nationaal Militair Museum in Soest kun je deze vakantie de leuke tentoonstelling ‘Willem’ bezichtigen en leer je alles over de jonge Willem van Oranje. Speciaal voor kinderen is er een avontuurlijke kinderroute met Virtual Reality-helm, een zwaardgevecht en gaan ze op zoek naar het hondje van Willem. Maar er is nog veel meer stoers te beleven in het NMM, klik op de link voor meer informatie.

 13. Veiligheidsmuseum PIT

  Veiligheidsmuseum PIT - Kidsproof.nl
  Veiligheidsmuseum PIT

  Een museum dat helemaal in het teken staat van stoere beroepen. In Veiligheidsmuseum PIT ontdekken kinderen hoe het eraan toe gaat bij de politie, de brandweer en hoe het is om ambulancemedewerker te zijn. In de meivakantie kunnen kleine agenten verstopte vingerafdrukken zoeken tijdens de politiespeurtocht en samen met de Paw Patrow-pups op avontuur. Hier zijn de kinderen wel een tijdje zoet.

 14. Huis van Hilde

  Huis van Hilde - Kidsproof.nl
  Huis van Hilde

  Jouw kinderen kruipen in de huid van een archeoloog in Huis van Hilde in Castricum. Dit museum is de archeologische schatkamer van Noord-Holland. Zitten jouw kinderen ook altijd overal aan? Dan ben je hier aan het goede adres. Je mag de vondsten namelijk aanraken. Tijdens een bezoek leren kinderen alles over archeologie, kunnen ze een ArcheoGame spelen of zich helemaal uitleven in de interactieve zandbak.

 15. Natuurmuseum Brabant

  Natuurmuseum Brabant - Kidsproof.nl
  Natuurmuseum Brabant

  Binnen maar toch buiten! Tijdens een bezoek aan Natuurmuseum Brabant in Tilburg waan je je midden in de natuur terwijl je gewoon binnen bent. Kinderen mogen in dit coole museum zelf natuuronderzoek doen in de OO-ZONE, de seizoenen beleven in BOS en een heuse potvis bewonderen. Koele kikkers mogen zelfs sluipen als echte mammoeten in de IJstijd.

 16. Tips voor je museumbezoek met de kinderen

  Tips voor je museumbezoek - Kidsproof.nl

  Twijfel je nog of een museumbezoek wel in de smaak valt bij jouw kinderen? Kidsproof-mama Annemarie legt uit waarom een museum juíst met jonge kinderen erg leuk is. En ze geeft ook vijf handige tips om je (eerste) museumuitje nóg leuker te maken.

Vind alle kindermusea in jouw regio via Kidsproof.nl.

Dionne van Veen

Dionne is marketeer bij Kidsproof.nl en daardoor als geen ander op de hoogte van de leukste gezinsuitjes en kinderactiviteiten door het héle land. Elke twee weken verzamelt ze voor Ouders van Nu een lijstje met haar favoriete uitjes van dat moment. Handig voor als je inspiratie nodig hebt voor komend weekend.