Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

3 stormachtige herfst apps

3x stormachtige herfst-apps

Ilona Jens van Mediasmarties zoekt iedere maand de meest leuke en leerzame apps uit. Vaak zijn ze gratis, soms betaald, maar altijd bijzonder. Deze maand 3 leuke apps met een herfstthema: This is My Weather, Planten en de Paul van Loon-app.

 1. Planten

  Planten app
  Kosten: €1,99
  Geschikt voor: iPhone, iPad, iPod touch
  Leeftijd: vanaf 4 jaar
  Goed voor: kennis over planten, seizoenen, landschappen
  Taal: Nederlands (en vele andere)

  Mediasmarties over Planten
  De natuur saai? Helemaal niet. Met de Planten-app van Tinybop duik je samen met je kind de natuur in. Waar gaan jullie heen? De woestijn of de toendra, of toch het bos misschien? En heb je ooit wel eens van een melkzwam gehoord? Je ontdekt alles over de plek die je kiest. Zo zie je ook wat er met planten gebeurt als het herfst is. Stel de seizoenen in, regel het weer, steek een lopend vuurtje aan en graaf een hol met kleine diertjes en wortels.

  Deze app heeft geen regels of levels. Dat ben je niet gewend en geeft je eerst een ongemakkelijk gevoel. Want wat is het doel van de app? Dat is er niet en dat geeft je juist alle vrijheid. Ga gewoon lekker met je kind aan de slag. Mocht je geen creatieve bui hebben, dan heeft de (ietwat te uitgebreide) handleiding ook nog vragen voor je die je aan je kind kan stellen. Bovendien kan je de natuur een handje helpen. Zo maak jij wind door te swipen met je vinger en zorg je voor een regenbui als je op de wolken tapt. Maar de app is door de bewegende animaties vooral erg mooi om mee te spelen en met de geluidseffecten waan je je zo in een andere wereld.

  Bekijk de trailer:

  App Store

 2. This is My Weather

  app This is my Weather
  Kosten: €2,99
  Geschikt voor: iPhone, iPad, iPod touch
  Leeftijd: vanaf 6 jaar
  Goed voor: kennis en begrip van het weer
  Taal: Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Russisch, Spaans, Vereenv. Chinees, Zweeds

  Mediasmarties over This is My Weather
  Het regent buiten! Wat moet je aan? Kleed je aan en ga op pad door de seizoenen. Het waait hard in de herfst. Hoe wordt wind gemeten? En wat is een tornado? En wat is een zomerse donder en bliksem nou precies? In deze educatieve app van urban pockets kom je dit allemaal te weten.

  Alles wat de Amerikaanse voice-over je bij de bewegende animaties vertelt, kan je ook nalezen onder de tekstballon. In de app switch je makkelijk van seizoen. Ook geeft de app aan wat voor weer het vandaag is. This is my Weather is erg leerzaam, maar niet in het Nederlands en misschien moeilijk te begrijpen. Aan te raden is dan ook om het samen met je kind te spelen en alles eventueel te vertalen. Zo weet je zelf eindelijk ook wat het verschil is tussen een hoge- en lagedrukgebied.

  Bekijk de trailer:

  App Store

 3. Paul van Loon app

  Paul van Loon
  Kosten: Gratis
  Geschikt voor: iPhone, iPad, iPod touch, Android
  Leeftijd: vanaf 8 jaar
  Goed voor: logisch inzicht, leesvaardigheid
  Taal: Nederlands

  Mediasmarties over de Paul van Loon app
  Paul van Loon-fans opgelet! Zin om te griezelen of te spelen in de wereld van Dolfje Weerwolfje of De Griezelbus? Met de app van Paul van Loon duik je in de werelden uit deze bekende kinderboeken. In elke wereld zitten puzzelstukjes verstopt. Bij het vinden van een puzzelstukje maak je een makkelijk, lastiger of moeilijk spelletje (let op: makkelijk kan soms ook al pittig zijn). Het is de bedoeling dat je zodanig veel puzzelstukjes vindt, dat je de sleutel krijgt voor een nieuwe wereld. In elke wereld ontvang je namelijk weer nieuwe cadeautjes. Deze filmpjes, foto’s en verhalen verzamel je in je koffer.

  Daarnaast bevat de app veel bonusmateriaal. Laat je kind bijvoorbeeld voorlezen door Paul van Loon himself. Staat er een boekbespreking gepland? Luister dan nog even naar zijn tips! Ook kan je de eerste hoofdstukken van alle boeken lezen. Bij tankstation Total spaar je voor zijn boeken (wordt ook in de app genoemd). De app is enigszins goede reclame voor Paul van Loon, maar bovenal lekker vermaak voor je kind.

  App Store
  Google Play

Ilona Jens

Ilona Jens is directeur van JVtv en Mediasmarties, het platform over kindermedia. Ze vindt het prima als kinderen ‘digitaal lummelen’, maar dan wel graag een beetje verantwoord. Ze ontwikkelt en produceert al 25 jaar content voor kinderen en hun ouders. Educatie is haar specialiteit. Dat maakt haar een appsolutely expert, iemand die weet waar kinderen blij van worden. Met haar bedrijf Mediasmarties informeert en inspireert ze ouders over hoe kinderen digitale media ervaren. Haar doel is om daarin op een speelse, uitdagende maar ook veilige manier te begeleiden. Daarnaast geef ze gastcolleges over mediawijsheid op hogescholen en universiteiten en organiseert ze events over Kids & Mediagebruik.