Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

4 tips om borstvoeding en baan te combineren

Voor het eerst weer aan het werk na de geboorte van je kind? Dat is een flinke stap. Hoe combineer je werk bijvoorbeeld met borstvoeding? Vier tips van Sofie en Eva.


Het is zover, je eerste werkdag. Opeens ben je niet alleen moeder, verzorger en voeder, maar ook weer jezelf (of een uitgeputte doch stralende moeder-versie daarvan). Je kunt weer naar de wc met de deur dicht, koffie opdrinken voor het koud wordt en gesprekken afmaken. Tijdens zo’n werkdag gaan je gedachten ondertussen regelmatig uit naar je baby die nu door een ander verzorgd wordt.

Advertentie

De een vindt het heerlijk, de ander vreselijk. Of je vindt het beiden tegelijkertijd. Als je borstvoeding geeft, is het misschien een extra uitdaging om weer aan de slag te gaan. Vier tips uit ons boek De melkfabriek.

Ken je rechten en plichten

Het beste kun je het je werkgever al voor je verlof laten weten dat je wilt gaan kolven. Het bedrijf is wettelijk verplicht om een plek te regelen waar dat kan: een comfortabele ruimte met privacy en een deur die op slot kan. Ook moet je werkgever ervoor zorgen dat je je handen kunt wassen en er een koelkast is om je melk in te bewaren.

Je mag negen maanden lang een kwart van je werktijd gebruiken om te kolven. Ook heb je het recht om die tijd te gebruiken om naar je baby toe te gaan en hem of haar ‘live’ te voeden. Verder hoef je het eerste half jaar na je verlof geen nachtdiensten te draaien.

Onderzoek: het is belabberd gesteld met kolfruimtes in Nederland

Zorg voor steun op de werkvloer

Als jij met allemaal jonge moeders of vaders samenwerkt, kun je begrip verwachten (al kan dat ook weleens vies tegenvallen). Maar zeker als je collega’s in een hele andere levensfase zitten, kunnen ze vreemd tegen je kolf-activiteiten aankijken. Hoe dan ook: blijf praten en uitleggen (‘tja, als ik nu niet ga, barsten mijn borsten uit elkaar’). Dan krijg je vast begrip.

Let op je melkproductie

Soms ga je minder melk aanmaken als je weer gaat werken, ook als je volledig blijft borstvoeden. Als je baby ongeveer drie maanden oud is, is er sowieso een omslagpunt, soms met regeldagen. Geen paniek als je minder melk hebt: leg tijdens je vrije dagen even extra aan en je krikt het zo weer op. Lees hier alles over goed kolven.

Combineer borst en fles

Is het met jouw baan niet te doen om te kolven? Dan kun je toch blijven borstvoeden door je baby poedermelk te geven als jij weg bent. Combineren van fles- en borstvoeding dus. Je bouwt voor je eerste werkdag de borstvoedingen overdag af zodat je baby onder werktijd poedermelk krijgt (of flesjes met moedermelk van je voorraad die je had opgespaard in je diepvries).

Let wel op: als je gaat combineren met kunstvoeding en de borstvoeding deels afbouwt, loopt je productie terug. Dat kan te hard gaan en zelfs einde verhaal qua borstvoeding betekenen. Als je merkt dat het te snel gaat, kolf dan extra om je productie wat op peil te brengen. Meer weten? Zo stap je over van borst- naar kunstvoeding.

Bron: De melkfabriek – Beeld: Shutterstock

Sofie en Eva

Televisiepresentator Sofie van den Enk en journalist Eva Munnik schreven een bestseller over borstvoeding: De Melkfabriek - waarom borstvoeding te gek is (en je je niet schuldig hoeft te voelen als het niet lukt). Ook verscheen onlangs hun boek De Schoolfabriek, over alles wat je als ouder wilt weten over de basisschool.