Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 gouden tips voor kraamvisite

Hoera! Er is een baby geboren en je gaat op kraamvisite. Heerlijk om zo’n baby’tje te bewonderen, te knuffelen en te ruiken. Als de kersverse mama in kwestie wat verder van je af staat, knuffel je wellicht wat minder uitbundig dan wanneer het om je eigen neefje of nichtje gaat. Maar naar wie je ook op kraamvisite gaat, het is altijd goed om je aan wat ‘regels’ te houden.

Advertentie

Bij een nieuwbakken mama is het wenselijk om iets meer rekening te houden met wat je zegt of doet. Ze is oververmoeid, de hormonen zitten haar vaak erg hoog en een goedbedoeld grapje kan zomaar in het verkeerde keelgat schieten – met een stortvloed aan tranen tot gevolg. Als kraambezoek kun je, door rekening te houden met kleine dingen, de kraamvrouw een groot plezier doen.

Geschreven door

Linda Bosscher

Oververmoeide mama

Zelf heb ik 3 keer in het kraambed gelegen. Ik vond de visite superleuk maar ook vermoeiend. Na 3 zware bevallingen met bij de laatste een operatieve placentaverwijdering én veel bloedverlies was ik gewoon doodmoe. Het liefst sliep ik de hele dag, maar dat was niet mogelijk want ik gaf borstvoeding. Na de eerste bevalling had ik bovendien meerdere kinderen rondlopen. Kraamvisite werd wanneer mogelijk strak gepland. Niet dat ik geen bezoek wilde; ik had er de energie gewoon niet voor.

Mijn 5 gouden tips

Eerder werkte ik op Love2BeMama mee aan een blog over ‘de 10 ongeschreven regels voor kraamvisite’. Dit zijn mijn 5 gouden tips:

1. Kom niet onaangekondigd

Hoe gezellig de kraamvrouw het ook vindt dat je komt; bel, mail of app eerst even. Wie nog in het kraambed ligt heeft de nodige dagelijkse controles, is misschien druk bezig met het op gang brengen van de borstvoeding of wil gewoon het liefst slapen. Onaangekondigd bezoek is 9 van de 10 keer niet fijn. Een appje sturen of belletje plegen is zo gedaan.

2. Neem een warme hap mee

Een geschenk dat denk ik iedere kraamvrouw met open armen ontvangt: een warme maaltijd. De meeste kraamvrouwen hebben tijd nodig om te herstellen. Zeker als ze nog meer koters rond hebben lopen en de partner weer aan het werk is, lopen ze wel eens achter de feiten aan. Een warme hap, om in te vriezen of meteen die dag op tafel te zetten, komt vaak als geroepen.

Advertentie

3. Pas op met een koortslip!

Moeders zijn panisch voor koortslippen. Dat is niet voor niets: het kan heel gevaarlijk zijn, dus pas er zeker mee op. Heb je een koortslip? Kom dan niet in de buurt van moeder en baby. Het ‘onschuldige gevaar’ van een koortslip is niet zo onschuldig als het lijkt… In het ergste geval kan een baby eraan sterven.

4. Te lang blijven plakken

Hoe gezellig het ook is, een kraamvrouw heeft rust nodig. Misschien geeft ze het zelf uit beleefdheid niet aan, maar blijf vooral niet te lang zitten. Als kraamvisite kun je het beste zelf de tijd in de gaten houden.

5. Rook niet voordat je op visite gaat!

Vroeger was het heel normaal, nu is het echt not done: roken vlak voordat je op kraamvisite gaat. De lucht die je meedraagt is vies en onfris. Doe de kraamvrouw een groot plezier en sla dat sigaretje vlak voor je bezoek even over..

Ga jij binnenkort op kraamvisite? Veel plezier! Misschien heb je wat aan de tips of wil je ze aanvullen; graag!

Advertentie

Ps. Hier vind je heel veel leuke ideeën als je op zoek bent naar een leuk kraamcadeautje

Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten