Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 manieren om een nog betere ouder te worden

Soms heb je van die dagen dat je je als ouder waardeloos voelt. Je vindt dat je faalt, hebt het gevoel dat je achter de feiten aanloopt en dat je kinderen een loopje met je nemen. Iedereen heeft wel eens zo’n dag. Zet het van je af en hanteer onderstaand lijstje. Zo wordt het ouderschap nog leuker en makkelijker en word jij een nog betere ouder.

Advertentie

1.Tel tot 10!

Geschreven door

Linda Bosscher

Als ik moe ben kan ik snel geïrriteerd of boos worden. Ik heb geleerd tot 10 te tellen. Ik oefenen dus dagelijks mijn geduld.

2. Laat de boel de boel

Ik ben een opruimerig type. Op zich een goeie eigenschap, maar het kan me ook behoorlijk in de weg zitten. Voor mijn gevoel moet altijd alles opgeruimd en netjes zijn. Als het een zooitje om me heen is, heb ik ook chaos in mijn hoofd. Zo werkt dat. Maar door de jaren heen heb ik geleerd de boel de boel te laten. Daardoor creëer ik meer tijd om samen met de kids wat leuks te doen of zelfs een moment voor mezelf te nemen. Als de kinderen leuk aan het spelen zijn, maakt het niet uit dat het rommelig is.

3. Stop met dreigen

“Als je niet stopt, krijg je geen snoepje…” Veel ouders hebben hier vast wel ervaring mee. Ik wel in elk geval, maar eigenlijk werkt het helemaal niet. En leuk is het ook niet. Ook niet voor jezelf. Wat wel helpt is in gesprek gaan met je kind en de gevolgen van zijn gedrag uitleggen. Het boek ‘How 2 Talk 2 Kids’ geeft veel handvatten.

4. Neem ook tijd voor jezelf

Dat is echt belangrijk. Vaders doen dat makkelijker en sneller, maar laten wij onszelf niet vergeten. Het zit ’m ook in kleine momentjes: koffie drinken en een tijdschrift lezen als de kinderen buiten aan het spelen zijn. Voel je niet schuldig als je even niet met ze bezig bent.

5. Discussiëren mag

Vroeger viel er bij ons thuis weinig te discussiëren. Het was zoals vader of moeder het zei en niet anders. Er was geen ruimte om in gesprek te gaan. Daardoor ontstond er tegendraads en opstandig gedrag. Geef je kind het idee dat hij mee mag denken. Aan ‘nee is nee’ heb ik een hekel. Ik ben ook benieuwd wat mijn kinderen van iets vinden en laat ze graag hun zegje doen. Samen komen we er wel uit.

Advertentie

Wil je meer tips? Op mijn eigen blog vul ik dit lijstje aan met nóg 5 tips. In totaal dus 10 tips en manieren om een nog betere ouder te worden. Ik wens je een fijne week!

Linda Bosscher

Linda Bosscher (30) is getrouwd en moeder van 2 kleuters en 1 peuter. Runt vanuit huis haar blog Love2BeMama en een webshop. Ze reist graag, houdt van koffie & sushi, slaapt weinig, heeft geen tijd voor hobby’s zoals breien of doe-het-zelven, maar loopt over van inspiratie. Elke woensdag om 12.00 uur kunnen we een nieuwe blog lezen van deze gedreven Social Influencer.