Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 tips voor zindelijkheidstraining

Zes jaar. Zo lang zitten we inmiddels in de luiers. Nu ik hierbij stilsta besef ik hoeveel geld dat heeft gekost en hoeveel afval we hebben geproduceerd... En nog steeds zijn we niet uit de luiers, maar het einde is in zicht! Onze peuter is goed bezig en met deze 5 tips kunnen we dit hoofdstuk vast snel afsluiten.

Advertentie

Zindelijkheidstraining

Ik moet bekennen dat ik bij de oudste en de middelste nooit aan gerichte zindelijkheidstraining heb gedaan. Op een gegeven moment wilden ze zelf op het potje en in no time waren ze zindelijk. De luier ging uit, af en toe gebeurde er wel een ongelukje, maar dat was het. Eenmaal zindelijk bleven ze ook ’s nachts droog. Geen nachtelijke plasjes of ongelukjes. Nu hoop ik dat het onze peuter ook zo vergaat.

Mijn oudste twee waren zindelijk toen ze 2,5 jaar oud waren. De jongste moet ik toch wat meer sturen en trainen, merk ik. Nu ze naar de peuterspeelzaal gaat probeer ik er wat meer vaart achter te zetten, zodat ze ook snel zonder luier kan spelen.

Wanneer zijn ze er klaar voor?

Vanaf welke leeftijd je peuter interesse toont in het zindelijk worden, verschilt per kind. Ook is de ene ouder er meer mee bezig dan de andere. Over het algemeen zijn meisjes sneller zindelijk dan jongens. Maar ook daarin zijn uitzonderingen. Het enige wat je als ouder kunt doen is, wanneer je peuter interesse toont in het potje of de wc, dit op een goede manier te begeleiden. In deze blog geef ik 5 tips die voor ons goed werken:

1. Luister naar je kind

 Je kind kan feilloos aangeven wanneer hij er klaar voor is. Voor ieder kind is dat anders en ieder kind doet dat op zijn eigen manier. Ik raad je aan je peuter goed te observeren zodat je er snel achter komt wat ze willen. Mijn peuter kan zichzelf nog niet goed verstaanbaar maken, maar ze neemt mij bijvoorbeeld aan mijn hand mee als ze naar de ‘zee’ (wc) moet. En ze kan ook prima aanwijzen of ze op het potje of de wc wil (vooral het handen wassen na het plassen vindt ze reuze interessant!).

Mijn oudste vond het heel vervelend om op de wc te poepen; daar had hij veel moeite mee. Met plassen was hij al helemaal zindelijk, maar poepen deed hij nog graag in zijn luier. Van de een op de andere dag was hij daar ook klaar mee en deed hij de ‘number two’ ineens ook op de wc!

Advertentie

2. Geef het de tijd!

Als je kind interesse toont in het potje of de wc, of zelf met een schone luier komt aanlopen, dan begint hij door te krijgen dat een poepje of plasje toch niet in de luier hoort. Vanaf dat moment kan je peuter leren dat hij op het potje of de wc gaat. Dit vraagt van de ouders ook veel tijd en energie, want je loopt de hele tijd met hem mee: broek uit, billen afvegen, handen wassen. Doe het vooral en wees consequent in het wc-gebruik. Als je er even geen zin in hebt en je laat je kind weer in de luier plassen dan schiet het niet echt op. En dan weet je kind ook niet waar hij aan toe is.

3. Koop een potje

Zindelijkheidstraining wordt leuker en makkelijker als je thuis een potje hebt. Natuurlijk kan het ook op de wc, maar het voordeel van een potje is dat je hem op een centrale plek in huis kunt zetten. Boven, beneden of zelfs buiten. Zo heb je altijd een wc’tje binnen handbereik.

Met de Potette Plus ben je helemaal van alle gemakken voorzien. Hij is op verschillende manieren te gebruiken: je kunt hem thuis gewoon als potje gebruiken, maar het is ook een wc-brilverkleiner, én je kunt hem meenemen als potje buitenshuis, want hij is opvouwbaar en er zitten wegwerpzakjes bij, zodat je de inhoud meteen kunt weggooien.

Heeft je peuter een plasje of poepje op het potje of de wc gedaan? Geef je kind dan een groot applaus. Ook al zijn het maar drie druppels. Daar kan hij trots op zijn!

Advertentie

4. Beloning

Heeft je (wat oudere) peuter nog steeds veel moeite om zindelijk te worden? Je kunt overwegen om hem te ‘belonen’. Koop kleine cadeautjes bij de Action (gummetje, autootje, tekenblok, klein speelgoedje) en aan het einde van de dag kan hij een kleinigheidje verdienen, mits je kind de hele dag droog is gebleven of op het potje heeft geplast. Mijn ervaring is dat deze tip alleen werkt bij wat oudere peuters. Ik zou deze tip niet te snel uit de kast trekken, want door veel te juichen en zijn gedrag te prijzen beloon je je kind ook al voldoende.

5. Luiers: weg ermee?!

Een zindelijkheidstraining vraagt over het algemeen veel tijd en aandacht. Maar bij het eerste plasje op de pot kunnen de luiers nog niet altijd meteen de deur uit, dat verschilt per kind. Is hij overdag zindelijk? Doe hem dan ’s nachts nog een luier om. Zo voorkom je nachtelijke verschoningen. Die zijn voor zowel kind als mama niet leuk… Blijft de luier ’s nachts droog? Dan lijkt het erop dat je missie is geslaagd!

Een extra tip voor de nacht:

Heeft je peuter ’s nachts vaak nog een ongelukje of natte luier? Geef hem dan ’s avonds geen drinken meer, zodat hij niet met een volle blaas gaat slapen. Je kunt ook overwegen om je kind uit bed te halen en te laten plassen, als je zelf naar bed gaat. En natuurlijk voordat je kind naar bed gaat goed laten plassen!

Succes met de zindelijkheidstraining!

Ouders van Nu product – Negen maanden dagboek

Zwangerschapsdagboek - om de mooiste momenten vast te leggen

€15
Bestel nu