Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5x de allerleukste sinterklaasuitjes van dit jaar

Ja, de Sint is weer in het land! Hoog tijd voor pepernoten, pietengym, cadeautjes én een leuk sinterklaasuitje natuurlijk.

Advertentie

Een van onze favorieten is het Peternotencircus in de Lindenberg in Nijmegen. Maar ook deze uitjes zijn stuk voor stuk toppers.

Geschreven door

Alwiene Waals

1. Het Pakhuis van Sinterklaas

Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk is de oudste ‘doorvaar-groenteveiling’ van de wereld. Op zich al een bezoek waard, maar vanaf 18 november is het museum helemaal speciaal. Dan zijn de hallen omgetoverd in het Pakhuis van Sinterklaas en is er een trainingscentrum voor de pietjes. In de weekenden en op woensdagmiddagen mag je kijken hoe dat eraan toegaat. Kinderen kunnen de pieten helpen met allerlei klusjes, er zijn pakhuisveilingen, een spannend sinterklaastoneelstuk en er komt een pietenband. Extra fijn: je museumjaarkaart is hier ook op deze dagen geldig.

2. Pakjesboot 12

Pakjesboot 12 is de enige echte stoomboot van Sinterklaas. Sinds zijn aankomst in Dokkum vaart de boot door naar Leeuwarden, Harlingen, Hoorn, Haarlem, Leiden en Rotterdam waarna die steeds een paar dagen in de betreffende haven ligt. Je kunt dan aan boord om de pakjes-, werk- en slaapkamer van Sinterklaas te bekijken. Zo weet je een beetje hoe het scheepsleven eruitziet voor Sint en zijn pieten. Na de rondleiding krijg je ook een cadeautje. Bijzonder hoor, zo’n kijkje achter de schermen.

Advertentie

3. Pietenhuis Oosterhout

Dit jaar logeren de pieten voor de vijfde keer gezellig in het Pietenhuis in Oosterhout. Dat wordt feest! Kinderen mogen gratis langskomen en gaan dan samen met de pieten aan de slag: circustrucs oefenen, pepernoten bakken en ze maken een verrassing voor tuinpiet. Maar pssst: mondje dicht, want dat is nog geheim. Het Pietenhuis is op woensdagochtend 29 november eenmalig alleen geopend voor kinderen tot zes jaar. In de weekenden van 25 en 26 november en 2 en 3 december zijn alle kinderen welkom.

4. Pepernotenpret

Zie ginds komt de… Je kunt die liedjes waarschijnlijk wel dromen, maar kinderen worden ze nooit zat. Geef ze eens ongelijk. Op 29 november kunnen ze heel hard meezingen in het Meervaart Theater in Amsterdam. Daar speelt de grappige muzikale sinterklaasvoorstelling Pepernotenpret met Dirk Scheele, Sint en z’n pieten (vanaf drie jaar). Na afloop kun je Dirk en Sinterklaas een handje geven of vraag ze om een handtekening. Kinderen kunnen verkleed naar de voorstelling komen en als hulppiet of hulpsint met alles meedoen. Bijna nog leuker dan pakjesavond. Bíjna…

Advertentie

5. Sint op het Muiderslot

Ook op het Muiderslot in Muiden logeert Sinterklaas dit jaar een paar dagen met z’n pieten. Bezoek het kasteel in het weekend van 25 en 26 november en je zult zien wat een vrolijke chaos het is, zo vlak voor pakjesavond. Wandelend door het kasteel kom je langs de pakjeskamer, de keuken en de slaapkamer van Sinterklaas – die je zeker weten ook in het echt tegenkomt. Bezoek ook het slotplein waar de pieten van de circuspietenschool gekke kunstjes uitvoeren. Kinderen kunnen hun pietendiploma halen op het oefendak en meehelpen met het schrijven van het langste gedicht. Helemaal top: met de pakjesboot naar het Muiderslot. Die vaart op zondag 26 november als ‘veerdienst’ tussen IJburg en het kasteel. Kijk voor info en online reserveringen op www.veerdienstamsterdam.nl. Let op: de entree voor dit weekend verloopt via e-tickets. Via de link kun je doorklikken naar de kaartverkoop.

Krijgen je kinderen er geen genoeg van? Er zijn nog zoveel meer gave sint-en-piet-uitjes. Kijk snel op Kidsproof.nl wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is.

Alwiene Waals

Alwiene Waals blogt voor Kidsproof.nl over de leukste uitjes en kinderactiviteiten in Nederland. Samen met haar zoontje Sam verkent ze de nieuwste speeltuinen, pretparken, musea, koffie-places en kidsproof-restaurants. Ze hebben een gedeelde passie voor films, lekker eten en reizen en vinden zo altijd weer een leuk nieuw plekje om in de Kidsproof-blogs te delen.