Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7x bijzondere musea voor kinderen

Wist je dat er in Nederland heel veel bijzondere musea zijn? Over onderwerpen waarvan je niet had kunnen denken dat ze hier een heel museum over konden maken? Vaak zijn ze klein en maar af en toe open, maar ze zijn zo leuk om te bezoeken. Dit zijn de favorieten van Kidsproof-blogger Alwiene.

Advertentie
 1. Pluimveemuseum
  PluimveeMuseum_HetPluimveeMuseum_1
  Het enige museum ter wereld over pluimvee staat in ons land en wel in Barneveld. Doe de speurtocht en kom van alles te weten over kippen. Als je geluk hebt, kun je kuikentjes zien uitkomen en mag je er misschien zelfs eentje vasthouden. Leuk is ook het authentieke veilinglokaal waar je kunt bieden op eieren of leuke gadgets.
 2. Accordeonmuseum
  AccordeonenHarmonicamuseum_Accordeonmuseummalden_2.jpg
  Dit leuke museum in Malden bij Nijmegen gaat over accordeons en harmonica’s. Je vindt er een heleboel verschillende, waaronder de grootste accordeon ter wereld; de Grote Fiers. Aan de hand van een geluidstour ga je op onderzoek uit in het museum.
 3. Museum Tot Zover
  MuseumTotZover_MuseumTotZover_2.jpg
  We weten allemaal dat doodgaan bij het leven hoort, maar wist je ook dat er een museum is over uitvaarten? Het Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover staat in Amsterdam en is helemaal niet eng. Er wordt van alles verteld over begrafenisrituelen uit allerlei culturen, van vroeger en van nu. Voor kinderen vanaf acht jaar is de speurtocht ‘Kleine Hein’ een aanrader.
 4. Draaiorgelmuseum
  DraaiorgelmuseumHaarlem_Draaiorgelmuseum_1
  Hoe een draaiorgel werkt en hoe je een orgelboek maakt, kun je ontdekken in het Draaiorgelmuseum in Haarlem. De unieke collectie bestaat uit negen draaiorgels, waaronder het Kunkels Orgel, het grootste concertorgel van Europa! Speciaal voor kinderen organiseert het museum bijna iedere vakantie leuke middagen waarbij ze zelf een orgelboekje mogen maken.
 5. Jutters mu-ZEE-um
  Juttersmuseum_Juttersmuseum_1
  Weten jouw kinderen wat jutten is? Naar bijzondere voorwerpen zoeken op het strand? Ze leren er van alles over in het Jutters mu-ZEE-um in Zandvoort. Het museum heeft heel veel schatten, allemaal aangespoeld op het strand. Een mammoettand bijvoorbeeld, hele en halve poppen, speelgoed, brillen, een stukje van een NASA-raket; je kunt het zo gek niet bedenken of het is hier te vinden. En natuurlijk heel veel flessenpost!
 6. Poppen- & Kinderwagen Museum
  PoppenenKinderwagenmuseum_PoppenenKinderwagenmuseum_2.jpg
  Heb jij een dochter, of zoon, die helemaal gek is van poppen en niets liever wil dan de hele dag met een poppenwagentje rijden? Dan is dit museum in Zwolle een aanrader. Hier vind je een grote verzameling poppen- en kinderwagens. Super deftige, hele grote, één met zes wielen… en nog veel meer.
 7. Het Weesper Automaten Kabinet
  WeesperAutomatenKabinet_WeesperAutomatenKabinet_1
  Dit kleine museumpje in Weesp is alleen op afspraak open, maar zo bijzonder. Er zijn enkele honderden antieke (speel)automaten, kermistoestellen, weegschalen, mechanische goocheltrucs en meer. Een aantal apparaten is uniek, zoals het kleinste werkende fruitautomaatje ter wereld, ter grootte van een dobbelsteen.

Op Kidsproof.nl vind je nog veel meer musea; van groot tot klein, van bekend tot minder bekend. Leuk om in de aankomende voorjaarsvakantie te bezoeken!

Alwiene Waals

Alwiene Waals blogt voor Kidsproof.nl over de leukste uitjes en kinderactiviteiten in Nederland. Samen met haar zoontje Sam verkent ze de nieuwste speeltuinen, pretparken, musea, koffie-places en kidsproof-restaurants. Ze hebben een gedeelde passie voor films, lekker eten en reizen en vinden zo altijd weer een leuk nieuw plekje om in de Kidsproof-blogs te delen.