Nee er komt geen vierde

7x ‘NEE, er komt geen vierde!’

Er wordt vaak aan mij gevraagd: ‘En… komt er nog een vierde?’ Alsof je, als je drie kinderen hebt, standaard nog voor een vierde gaat. Is drie niet genoeg? In mijn omgeving vullen veel gezinnen hun drietal aan met een vierde. Vier lijkt misschien het nieuwe drie te zijn, maar voor ons blijft het toch echt bij drie.

Laat ik voorop stellen dat ik het sowieso stom vind dat mensen überhaupt vragen of er nog een kind komt. Zo recht voor z’n raap. Het is niet erg om het hierover te hebben, maar steeds maar weer te vragen: ‘En… komt er nog een baby?’ vind ik onbeschoft. Of wat dacht je van de vraag: ‘Blijft het hierbij of…?’ Achter zo’n onschuldige vraag kan zelfs een verhaal schuilen wat je aanvankelijk niet had verwacht.

Advertentie

Wij hebben drie gezonde kinderen. Ik heb vier zwangerschappen gehad, waarvan één miskraam. Dat brengt mij meteen bij de eerste reden om niet voor een vierde te gaan:

 1. Een vierde keer bevallen? Mij niet gezien!

  Er zijn vrouwen die een bevalling fluitend doorlopen. Ik vond het verschrikkelijk en ik heb alle medische ingrepen wel ondergaan. Van inleidingen en knip met hechtingen, tot vacuümpomp, te veel bloed verliezen en een operatie op de OK. Toen ik de laatste bevalling achter de rug had, was ik zo opgelucht. Dit was echt de laatste keer!

 2. Het vakantieprobleem

  Wist je dat een vakantie boeken met drie kinderen al een probleem is? Accommodaties zijn ingericht op twee volwassenen en twee kinderen. In het buitenland is het vaak zelfs niet mogelijk om daar nog een campingbedje bij te plaatsen. Als wij onderweg willen overnachten, verstaan ze onder een familiekamer: twee volwassenen, twee kinderen. Die derde moet maar ergens op het dak slapen of in de koffer… Met een vierde kind erbij wordt dat helemaal een drama. En in een vliegtuig kun je al niet fatsoenlijk zitten met zijn vijven, laat staan met zes personen bij elkaar in de buurt.
  Al beweren mensen met vier kinderen trouwens dat het prima te doen is…

 3. Het autoprobleem

  Mijn man houdt van leuke, vlotte auto’s en ziet zichzelf niet rijden in een spacewagon met schuifdeur, alleen maar omdat daar vier kinderen in passen. Het is nu proppen met drie kinderzitjes achterin de auto en we moeten flink duwen om de deuren dicht te krijgen, maar het past! Dat wordt met een vierde kind erbij toch wel lastiger.

 4. Aandacht verdelen

  Ik vind het nu al lastig om mijn aandacht te verdelen over drie kinderen. Met een vierde kind moet ik mijn aandacht ook 1/4 verdelen.

 5. Opvang

  We hebben er bewust voor gekozen dat de kinderen niet naar de opvang gaan en ik vanuit huis werk. Met nog een baby erbij zal dat weer lastig worden en moet ik een aantal stapjes terug nemen. Het wordt juist makkelijker nu ze 3, 5 en 6 jaar zijn. De jongste gaat twee dagdelen naar de peuterspeelzaal en dan heb ik tijd om flink wat werk te verzetten. Met een baby ben ik weer gebonden aan slaapjes, flesjes, voedingen, huiluurtjes, doorkomende tanden, slapeloze nachten. Hou op, schei uit!
  En trouwens, wil je samen eens samen een avondje weg, dan moet je wel vier kinderen onderbrengen…

 6. Gebroken nachten

  Zie ook punt 5. No way dat ik daar nog een keer volop in wil zitten. Ik kan me de oververmoeidheid nog zo goed herinneren. Iets met tropenjaren?!

 7. Zwangerschapskilo’s

  Bij elke zwangerschap had ik er meer moeite mee: die zwangerschapskilo’s. Ik ben net eindelijk weer een beetje in model!

En zo heb ik nog wel meer redenen om niet voor een vierde te gaan. Je leest ze hier! Maar ik ben vooral heel gezegend met drie gezonde kinderen. Voor ons is het goed zo.

Linda Bosscher

Linda Bosscher (30) is getrouwd en moeder van 2 kleuters en 1 peuter. Runt vanuit huis haar blog Love2BeMama en een webshop. Ze reist graag, houdt van koffie & sushi, slaapt weinig, heeft geen tijd voor hobby’s zoals breien of doe-het-zelven, maar loopt over van inspiratie. Elke woensdag om 12.00 uur kunnen we een nieuwe blog lezen van deze gedreven Social Influencer.