Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

9 hardnekkige vooroordelen over vaders (die niet kloppen!)

Vaders die flauwvallen in de verloskamer en niet weten wat ze met een luier aanmoeten? Dat beeld klopt volgens Eva totaal niet. En de vaders voor wie dit wel geldt, kunnen er waarschijnlijk niets aan doen. 'Ze worden alleen soms buitenspel gezet door vooroordelen, de maatschappij en vooral: hun eigen vrouwen!'

Advertentie

Toen mijn dochter nog klein was, ging ik weleens een weekendje weg met vriendinnen. Sommige waren dan heel zenuwachtig omdat hun man voor het eerst alleen was met de baby. Vol verbazing hoorde ik dat aan. Een kind van acht maanden dat nog nooit alleen met papa was geweest? Als zo’n vriendin (voor de tiende keer dat weekend) facetimede met haar man bleek de baby vaak inmiddels bij oma en opa te zitten. De hele dag al. Alsof zo’n vader niet alleen met zijn kind durfde te zijn.

Geschreven door

Eva Munnik

Buitenspel gezet

Weet je waarom? Omdat deze vaders ten onrechte denken dat ze het niet kunnen. Ze kunnen het wel! Ik geloof er heilig in dat mannen net zo goed voor kinderen kunnen zorgen als vrouwen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mannen gelukkiger worden van het ouderschap dan vrouwen. Ze worden alleen soms buitenspel gezet door vooroordelen, de maatschappij en vooral: hun eigen vrouwen! Als je je baby acht maanden lang niet bij papa durft achter te laten, is het natuurlijk niet gek dat zo’n man zenuwachtig wordt als hij voor het eerst alleen is met kind. Moeders: vertrouw die vaders toch, want deze voordelen kloppen voor geen meter.

 1. Vaders hebben geen idee wat je met een baby aanmoet

  Waar. Maar dat hebben moeders ook niet. Iedereen die voor het eerst een kind krijgt, moet het allemaal nog leren (thank god voor de kraamverzorgende!). Als vaders van het begin af aan de kans krijgen om betrokken te zijn, kunnen ze net zo goed – of beter – luiers verwisselen en flesjes geven als moeders. Daarom is het ook zo goed dat het verlof voor kersverse vaders is uitgebreid. Wist je trouwens dat baby’s van betrokken vaders slimmer zijn?

 2. Vaders voelen zich ongemakkelijk in de verloskamer

  Welnee. Niet ongemakkelijker dan moeders in elk geval. Het is voor zowel aanstaande vaders als moeders toch een bijzondere situatie, zo’n bevalling? De meeste moeders die ik ken zijn bovendien zeer dankbaar voor de aanwezigheid van hun partner, om zijn hand vast te houden, hem uit te schelden of voor moral support. Lees ook: 20x dit denken bijna alle vaders tijdens de bevalling.

 3. Vaders horen de baby niet huilen

  Ik werd weliswaar die eerste maanden al wakker voordat onze dochter ging huilen, alsof een soort oerinstinct me al wekte. Maar mijn man werd ook wakker hoor. En eerlijk gezegd kon hij beter zijn bed uitkomen dan ik. Hij deed zelfs alle nachtvoedingen nadat ik stopte met borstvoeding en overstapte op flesjes. En de baby troosten ging hem minstens zo goed af als bij mij. Hier nog zo’n voorbeeld van een vader die precies weet wat hij moet doen als de baby huilt. Huilende baby? Deze vader heeft dé oplossing!

 4. Vaders zijn onhandiger met dochters

  Niets is minder waar dan dit. Vaders en dochters zijn een topcombinatie. Niet alleen adoreren de meeste meisjes hun vader, ook kunnen papa’s prima kletsen en spelen met hun prinsesjes. Volgens dit onderzoek hebben vaders zelfs meer aandacht voor dochters, dan voor zonen. En is je man, net als die van mij, meer van het stoeien en sporten? Ook dat vinden veel meisjes fantastisch.

  Advertentie
 5. Vaders doen geen speelafspraakjes

  Het schoolplein is bij ons bezaaid met vaders (en opa’s). Ik denk dat er serieus meestal net zoveel mannen als vrouwen staan. En zo hoort het ook. Ik app dus regelmatig met vaders over speeldates. Al zijn verjaardagsfeestjes (en bijbehorende appgroepen) meestal nog altijd het werkterrein van de moeders. Daar valt winst te behalen.

7 redenen waarom we zo blij zijn met de vaders van nu
 1. Vaders werken liever

  In mijn omgeving stond elke man te juichen toen het vaderschapsverlof werd uitgebreid. En de meeste vaders die ik ken, hebben een ‘papadag’. Een beladen term, maar ik blijf het lekker zo noemen, want ik noem mijn vrije dag ook ‘mamadag’ dus dan mag het. Waar de vaders die ik ken wel iets beter in zijn dan de meeste moeders, is zonder schuldgevoel gaan werken. Mijn man zit er niet mee als onze dochter wat vaker naar de opvang moet tijdens een drukke periode. Daar kan ik nog wat van leren.

 2. Vaders kunnen geen geschikte outfit uitzoeken

  Ik ken moeders die de kleding van hun kinderen de avond van tevoren uitzoeken en klaarleggen als het ‘papadag’ is. Houd daar toch mee op! Ik blijf het zeggen: als je vaders als incapabele sukkels behandelt, worden ze dat vanzelf. Mijn man kan onze dochter trouwens uitstekend kleden, hij heeft honderd keer meer modegevoel dan ik. Al kiest zij nu al jaren haar eigen outfit voor de dag uit. (Heerlijk, die kinderen die hun eigen stijl hebben).

 3. Vaders willen feesten

  Het voordeel dat papa liever in de kroeg zit, dan thuis bij de baby? Jep, dat was zo bij ons. MAAR IK OOK. Vrouwen willen toch ook graag hun vriendinnen zien, borrelen, naar de sauna of sporten? Zeker als je net een kind hebt gekregen, is het heel normaal dat je moet wennen aan je nieuwe leven en soms verlangend aan een avondje kroeg denkt.

 4. Vaders willen het liefst een zoon

  Ik heb nog nooit een vader gezien die niet helemaal verliefd is op zijn dochter(s). Vaders zijn net zo gek op hun meiden als hun jongens. Die teleurstelling als het een meisje blijkt te zijn is echt iets van de middeleeuwen. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk: gender disappointment, teleurstelling over het geslacht van je baby.

Bron: The Telegraph – beeld: Shutterstock

Eva Munnik

Eva Munnik (1976) woont samen met Harry en hun dochter van zeven jaar. Ze werkt voor televisie en bladen en schreef het boek De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City over stedentrips met kinderen.