Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

9 superleuke kinderboekenuitjes

Wij zijn thuis gek op boeken. Om uit voor te lezen, om zelf te lezen, om mooie plaatjes te kijken, we vinden ze allemaal leuk. Geldt dat ook voor jouw kinderen? Dan zijn deze uitjes een aanrader. Ze hebben allemaal iets te maken met kinderboeken en hun bekende hoofdpersonen. Veel plezier!

Advertentie
 1. Kinderboekenmuseum

  1 Kinderboekenmuseum
  Het eerste uitje dat we noemen is natuurlijk het geweldige Kinderboekenmuseum in Den Haag. Er zijn verschillende tentoonstellingen per leeftijdsgroep: Ik ben Kikker (vanaf 0 jaar), ABC met de dieren mee (2 t/m 6 jaar) en Papiria (7+). Allemaal zijn het ontdekkingsreizen langs schrijvers, boeken en de boekfiguren.

 2. Nijntje Museum

  2 nijntjemuseum
  Over het wereldberoemde konijn van Dick Bruna is in Utrecht een heel museum ingericht. Daar staat het huis van Nijntje, je kunt er naar ‘haar’ dierentuin en de bekende dokter. In tien themaruimtes ontdekken peuters en kleuters samen met Nijntje de wereld om hen heen.

 3. Het Muizenhuis

  3 Muizenhuis
  Ken je de bekroonde boeken over de muizen Sam en Julia? Ze wonen in het muizenhuis en beleven daar van alles. Hoe de muizen en de prachtige decors voor de foto’s in de boeken worden gemaakt, kun je sinds 1 april zien in de Muizenhuis Winkel & Werkplaats in Amsterdam. Je kunt er onder meer de haven, de kermis, het circus en het theater bekijken, zien hoe het muizenhuis is gebouwd, vragen stellen aan de makers en muizenhuisspulletjes kopen in de winkel.

 4. De Zevensprong

  4 zevensprong
  Ken je De Zevensprong nog? Dat spannende boek van Tonke Dragt, dat in de jaren tachtig werd verfilmd? De opnames waren in Ruurlo en je kunt nu een route fietsen langs allerlei bekende plekken uit de film. Onderweg voer je zeven opdrachten uit en ga je op zoek naar de schat van het Trappenhuis. De route is zo’n vijftien kilometer en vooral geschikt voor kinderen van 9 t/m 13 jaar. Maar jongere broers en zusjes kunnen natuurlijk gewoon mee!

  Advertentie
 5. Grand Theatre

  5 GrandTheatre
  Deze prachtige boekhandel in Breda zit in een rijksmonument dat vroeger een bioscoop en theater was. Je kijkt er je ogen uit. Hoge plafonds en het oude podium geven de winkel een prachtige sfeer. De kinderboekenafdeling biedt ruim keuze en de medewerkers geven je graag advies. Als je klaar bent met rondneuzen kun je er goede koffie met iets lekkers krijgen. Wat een fijne plek.

 6. Het Fieptheater

  6 Fiep
  Op de zolder van het JHM Kindermuseum in Amsterdam is een heel bijzonder minitheater ingericht: daar zie je allerlei bekende figuren van Fiep Westendorp voorbijkomen! Otje bijvoorbeeld, Pluk en Jip en Janneke. Dankzij een speciale projectietechniek komen ze echt tot leven.

 7. Dummie de Mummie

  7 Dummie de Mummie
  Dummie de Mummie is de grappige, vierduizend jaar oude mummie uit de boeken van Tosca Menten. Dummie neemt je mee door de vernieuwde Egyptische zalen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Doe de speurtocht en ga samen op zoek naar de geheime hiëroglyfencode van de farao.

 8. De Kinderboekenwinkel

  8 Kinderboekenwinkel
  Van stoffen boekjes voor de allerkleinsten tot jeugdromans van bekende schrijvers, deze Nijmeegse winkel is een paradijs voor lezertjes. Enorm veel kinderboeken hebben ze er. Op de gezellige bovenverdieping zijn regelmatig leuke activiteiten, zoals voorlees- en knutselmiddagen, maar ook tentoonstellingen van het werk van bekende schrijvers.

  Advertentie
 9. Alle hens!

  9 Alle hens
  Het kinderboek Alle hens! vertelt de geschiedenis van de marine in zeventien spannende verhalen. Dit boek is de basis van de gelijknamige familietentoonstelling in het Marinemuseum in Den Helder. Daar krijg je antwoord op vragen als ‘Wat is eigenlijk een admiraal?’ en ‘Hoe ging dat, zo’n zeegevecht met kanonnen?’. Leuk voor jong en oud.

In deze blog heb ik twee leuke kinderboekenwinkels genoemd, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Kijk maar eens in de categorie ‘Kinderwinkels’ op Kidsproof.nl.

Alwiene Waals

Alwiene Waals blogt voor Kidsproof.nl over de leukste uitjes en kinderactiviteiten in Nederland. Samen met haar zoontje Sam verkent ze de nieuwste speeltuinen, pretparken, musea, koffie-places en kidsproof-restaurants. Ze hebben een gedeelde passie voor films, lekker eten en reizen en vinden zo altijd weer een leuk nieuw plekje om in de Kidsproof-blogs te delen.