Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Alle hoop van Kim en Igor is gevestigd op dit klompje van acht cellen’

Iedere kinderwens heeft zijn eigen verhaal en sommige verhalen vergeet fertiliteitsarts Tessa Cox haar leven lang niet meer. Zoals het verhaal van Kim en Igor die zeven jaar lang moeten wachten voor hun grote droom uitkomt. ‘Ik heb diep respect voor hun positiviteit, humor en onuitputtelijke doorzettingsvermogen tijdens deze moeilijke tijd.’

PCOS

Als Kim vijf jaar geleden voor het eerst bij mij komt, blijkt dat ze PCOS heeft: een cyclusstoornis waarbij de eisprong niet iedere maand plaatsvindt en waardoor de menstruaties meestal onregelmatig zijn. Kim heeft zelfs helemaal geen menstruaties waardoor zij zonder medisch ingrijpen geen kans heeft om zwanger te worden. Ik schrijf haar daarom medicatie (Clomid) voor. Dit medicijn zorgt er bij ongeveer 80 procent van de vrouwen met PCOS voor dat de eisprong weer regelmatig optreedt. Maar niet bij Kim. Het zorgt er wel voor dat ze van een vrolijke, zorgzame en positieve vrouw verandert in iemand met een heel kort lontje, waardoor haar relatie flink onder spanning komt te staan.

Advertentie

Lees hier alles over PCOS.

Hormooninjecties

We proberen een andere behandeling. Dit keer wordt de eierstok gestimuleerd met hormooninjecties. Eén van de kenmerken van PCOS is dat er heel veel eicellen in de eierstok aanwezig zijn. Een risico van de hormooninjecties is dan ook dat er meerdere eicellen tegelijk uit gaan rijpen. We beginnen daarom met een lage dosering. Als dit geen effect heeft, wordt de dosering opgehoogd. Iedere drie tot vier dagen zie ik Kim op mijn spreekuur voor een echo. Na vier weken hormonen spuiten, het meerdere keren ophogen van de dosering van de medicijnen en vele echo’s is er nog steeds geen resultaat.

Verlof vanwege vruchtbaarheidsbehandelingen

Kim werkt als lerares op een basisschool en is ondertussen door haar smoesjes heen en haar collega’s reageren steeds geïrriteerder als ze weer eens te laat komt. Ze besluit open kaart te spelen en gelukkig wordt er begripvol gereageerd. Van haar werkgever krijgt ze vrij als ze een afspraak heeft in het ziekenhuis. In ieder geval één zorg minder. Het is maar goed dat Freya (de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen) er hard voor heeft gevochten dat je volgens de CAO voor vruchtbaarheidsbehandelingen verlof mag opnemen.

Lees ook: alle vruchtbaarheidsbehandelingen op een rij

Meerlingzwangerschap

De hormooninjecties geven minder bijwerkingen, maar helemaal zichzelf is Kim ook dit keer niet. Na 4,5 week hormonen spuiten beginnen er eerst twee, maar al snel meer dan tien eicellen te rijpen. De behandeling moest afgebroken worden: het risico op een grote meerlingzwangerschap is veel te groot. Vijf weken hormooninjecties en alle ritjes naar het ziekenhuis, allemaal voor niets. Kim kon het gelukkig positief zien: er gebeurde tenminste eindelijk wat in haar eierstokken.

Lees ook: kans op een tweeling of drieling.

Relatieproblemen

Wat we ook proberen, ook bij volgende behandelingen groeien er geen of juist meer dan tien eicellen tegelijk. Kim zit er emotioneel doorheen. Ze is boos op haar lijf en voelt zich schuldig tegenover Igor. Het traject kreeg dan ook steeds meer invloed op hun relatie. Na lang twijfelen besluit Kim toch een operatie te ondergaan, waarbij er op meerdere plekken in de eierstok gaatjes gebrand worden waardoor de ernst van PCOS vermindert. Bij een deel van de vrouwen komt de menstruatie na deze operatie weer op gang. Helaas niet bij Kim. En ook het stimuleren van de eierstokken met hormonen na deze operatie, geeft niet het gewenste effect.

Even pauze

Na ruim vier jaar hebben Kim en Igor nog geen enkele kans gehad op een zwangerschap. Zij lassen regelmatig pauzes in tussen de behandelingen om even niet bezig te zijn met alle ziekenhuisbezoekjes, hormooninjecties en om elkaar weer terug te vinden. Dit wordt echter steeds lastiger en het zorgt voor verdriet, boosheid, onbegrip en een relatie die op springen staat. In overleggen besluiten ze om naar een gespecialiseerde coach te gaan. Hier leren ze te luisteren naar elkaars verhaal, naar elkaars behoeftes en komen ze erachter dat ze elkaar de afgelopen jaren een beetje kwijtgeraakt zijn. Kim is gewend geraakt om haar gevoelens niet meer uit te spreken om Igor niet te kwetsen. Igor heeft zich gestort op zijn werk en is veel gaan sporten om niet geconfronteerd te worden met hun gezamenlijke gemis. Gelukkig vinden ze elkaar weer terug.

IVF-behandeling

Een IVF-behandeling is de volgende stap. De uitgerijpte eicellen worden met een eicelpunctie opzogen en in het laboratorium bevrucht met Igor’s zaad. Door maar één embryo in de baarmoeder te plaatsen is er geen risico op een meerlingzwangerschap. De plaatsing van het mooiste embryo zorgt na ruim zes jaar proberen voor de allereerste kans om zwanger te worden. Alle hoop van Kim en Igor is gevestigd op dit klompje van acht cellen. Alle krampjes, buikpijn, slijmverlies gevoel in de borsten en misselijkheid werden onder een vergrootglas gelegd tijdens de twee weken wachten. Kim weet wel dat de hormonen van de IVF-behandeling ervoor zorgen dat ze zich anders voelt dan anders, maar haar hoofd slaat op hol. Zou het dan eindelijk gelukt zijn?

Maar een streepje

De zwangerschapstest laat maar één streepje zien: Kim en Igor voelen zich verslagen. Ze hadden zoveel hoop gehad. Zou het ooit nog lukken? Kim belandt in een depressie. Igor probeert Kim te steunen, maar gaat volledig voorbij aan zijn eigen verdriet. Met behulp van de coach staan ze na maanden toch weer sterk genoeg in hun schoenen om een nieuwe behandeling te starten. Dit keer wordt er een ingevroren embryo in de baarmoeder geplaatst.

Het hartje klopt

Kim durft geen hoop meer te hebben. Want hoe meer hoop, hoe harder de teleurstelling. De wachtweken kruipen voorbij. Maar dan blijkt Kim zwanger. Ze kan het niet geloven. Ze doen nog drie testen. Beiden hebben ze de afgelopen jaren geleerd om met teleurstellingen om te gaan, nu weten ze zich geen houding te geven na dit goede nieuws. Eerst de echo afwachten, nog geen hoop hebben.

Dan is het moment van de echo daar. Met gezichten die strak staan van de spanning en trillend van de zenuwen zien we een hartje dat klopt. Geweldig om dit intieme moment met deze mooie mensen te delen. Ik gun ze dit ultieme geluk al jaren. Met pijn in hun hart nemen ze afscheid van de fertiliteitspoli, wat de afgelopen jaren een heel vertrouwde omgeving is geworden. We zien elkaar weer als ze hun zoon Lucas uitgebreid komen showen. Op dat soort momenten besef ik hoe bijzonder mijn beroep is en hoeveel ik van dit werk hou.

Tessa Cox

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.