single moeder

‘Elke dag Facetimen? Dan kun je net zo goed mee op vakantie gaan’

Manon's dochter Olivia (5) gaat voor het eerst op vakantie met haar vader. En zijn nieuwe vriendin. En of dat nog niet genoeg is, vindt haar ex het volslagen onzin dat Manon elke dag even met Olivia wil Facetimen.

Deze zomer ging Olivia voor het eerst met haar vader op vakantie. En dat niet alleen: zijn nieuwe vriendin ging ook mee. Dat kwam op zich niet als een verrassing, want mijn ex doet werkelijk niets meer zonder deze vrouw. Alsof ze letterlijk aan hem vastgeplakt zit. Maar dat terzijde.

Elke dag Facetimen

Omdat ik mijn dochter een fijne tijd met haar vader gun en er voor ons tweetjes financieel geen vakantie in zit dit jaar, stemde ik in met hun plan om met z’n drieën een weekje naar Zweden te gaan. We overlegden over de dagen voor- en na de reis, ik dacht mee over wat er in Olivia’s koffer moest en wakkerde haar voorpret nog wat extra aan (ik ben de beroerdste niet). Tot zover geen vuiltje aan de lucht. Tot mijn ex Olivia de avond voor vertrek kwam ophalen. ‘We Facetimen wel elke dag even, toch?’, zei ik terwijl ik in de deuropening stond om mijn dochter uit te zwaaien. Slik. ‘Nou, élke dag lijkt me een beetje overdreven’, zei haar vader.

Tranen

Ik barstte spontaan in tranen uit. Snapt hij verdorie niet hoe lastig dit voor mij is? Om mijn kind een week te moeten missen. En om een andere vrouw een week lang voor MIJN dochter te laten zorgen. Nou ja, ook die van hem natuurlijk. Maar toch. Iemand die bovendien mijn plek een soort van heeft ingenomen. Dat voelt toch best raar. Ook al ben ik ervan overtuigd dat het goed is dat mijn ex en ik niet meer samenzijn.

‘Hoppa. Hij gaat ervoor’

‘Als je elke dag wilt Facetimen, kun je net zo goed mee op vakantie gaan,’ is zijn reactie ondanks mijn tranen. Hoppa. Hij gaat ervoor. Discussiëren met mijn ex haalt nooit wat uit, want we zitten op twee totaal verschillende sporen. Maar oké, daar gaan we.

‘Serieus? Waar slaat dat op? Hoeveel moeite is het nu echt?’
‘Ik weet niet hoe onze dagen eruit gaan zien en wanneer we wifi hebben.’
‘Het is niet alsof je in de rimboe zit. Elke ochtend en avond ben je in dat huisje.’
‘Maar waarom per se elke dag? Als ze bij mij thuis is, spreek je haar soms ook twee dagen niet.’
Enzovoort…

Als vanouds

We discussiëren (als vanouds) ruim een half uur (zinloos) door waarna ik naar mijn slaapkamer loop, op bed ga liggen en (ook als vanouds) verval in een zwijgen. Olivia is ondertussen met onze hond aan het spelen en let (gelukkig) niet op wat er gezegd wordt. ‘Oké, het spijt me Manon,’ zegt hij uiteindelijk. ‘We bellen elke dag wel even dan. Ik heb toch niks te vinden, want jij bent haar moeder.’ Wat later zwaai ik mijn dochter met een brok in mijn keel uit.

Adem in. Adem uit

De volgende ochtend krijg ik een appje. ‘We gaan nu rijden. Vind je het goed als we morgen voor het eerst Facetimen? Vandaag is niet zo handig.’ Adem in, adem uit. Ik besluit de (non)discussie van de dag ervoor niet opnieuw aan te gaan. Olivia heeft ongetwijfeld een heerlijke vakantie en ze zullen heus goed voor haar zorgen. Nog een weekje en dan is ze weer thuis, prent ik mezelf in. Maar mooi dat ik haar morgen wél ga Facetimen. En alle andere dagen ook.’

Manon

Blogger

Manon (33) woont samen met haar dochter Olivia (5) in Amsterdam. Ze deelt de zorg voor haar dochter 50/50 met haar ex-vriend. Voor Ouders van Nu blogt ze over alle ups & downs als single mom.