Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bangepoeperds

Danny Koks (39) is vader van Sarah (4) 
en baby Casper en schrijft maandelijks een column voor Ouders van Nu. Deze keer over de angstcultuur die onder veel jonge ouders heerst.

Advertentie

Jonge ouders zitten in de ijzeren greep van een door henzelf in het leven geroepen angstcultuur. Ze zijn als de dood dat hun kinderen vallen, vrezen hun ijzingwekkende kermen van pijn en gruwen van het vooruitzicht dat hun oogappel eindigt met een bult op het achterhoofd of een schaafwond op de knie.

Geschreven door

Danny Koks

De boze buitenwereld

Deze angstcultuur zit zo diep ingebakken dat kinderen tegenwoordig pas rond hun veertiende zelfstandig rechtop kunnen zitten, rond hun achttiende voor het eerst kunnen lopen en dat de zijwieltjes van de fiets kunnen worden geschroefd rond de tijd dat ze hun eerste AOW’tje krijgen gestort. Zwemdiploma’s worden alleen nog maar uitgereikt aan bejaarde aquajoggers, omdat ouders als vuistregel hebben: water is veilig zolang het in een Peppa Pig-bekertje past. Intussen klopt de commercie al die angstige vaders en moeders een aardig centje uit de zak. Met kniebeschermers voor kruipende baby’s, oordopjes, valhelmpjes, GPS-trackers, luchtbevochtigers (voor dat nare vastzittende hoestje) en allerhande tuigjes voor als je samen met je kind de boze buitenwereld in trekt.

Ongeduldige zus

Annemarie en ik zijn net zo goed met die vrees opgezadeld (zij iets meer dan ik), zeker nu Casper volop aan het kruipen en klauteren is geslagen. En staan, dat is ook een nieuwe hobby. Ik vind het vooral koddig om te zien hoe hij zich omhoog hijst aan de bank, mijn arm of de spijlen van zijn box en dan wankel op zijn beentjes waggelt als een Rus op een wodkaproeverij. Annemarie is vooral bang dat hij op zijn achterhoofd valt. Nu heeft Casper een grote zus die dolgraag met hem wil spelen, stoeien en ravotten en veel te ongeduldig is om te wachten tot haar broertje geen baby meer is maar gewoon een echt jongetje. Sarah vindt dat wachten zelfs zo moeilijk, dat ze er maar helemaal mee is gestopt. Dus fietst ze om de haverklap haar broertje omver in de woonkamer, zingschreeuwt ze keihard een liedje over Rupsje Nooitgenoeg in zijn oor of danst ze zo onstuimig met hem dat wij vrezen dat zijn armpjes eraf vallen.

‘Ze vonden het allebei prachtig’

Maar waar Annemarie en ik steeds ons hart vasthouden, vindt Casper het schitterend. Hij vindt sowieso alles schitterend wat zijn grote zus doet (zelden zo veel adoratie in een paar kinderoogjes gezien), maar wild stoeien vindt hij het schitterendst van allemaal. Gisteren zijn ze voor het eerst met z’n tweetjes in bad geweest. Sarah wilde dat al heel lang, maar wij, voorzichtig als we zijn, hielden tot voor kort altijd de boot af – want stel je voor dat ze hem verplettert ofzo… Ze vonden het allebei prachtig. Hoe harder zijn grote zus met haar handen in het water sloeg en hoe meer ze hem onderspetterde, hoe harder Casper schaterde. Altijd leerzaam als je kinderen je een spiegel voorhouden: voorzichtig zijn is prima, maar laten we als ouders proberen vooral niet te bangepoeperig te worden.

Danny Koks

Danny Koks (39) is chef-redacteur bij Playboy en Nieuwe Revu. Hij is vader van Sarah (4) en baby Casper, en samen met Annemarie. Hij schrijft maandelijks een column voor Ouders van Nu over het vaderschap.