Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baren met je hoofd

Baren met je hoofd

Ellen Andrea (33) is samen met Niels en moeder van 2 dochters en een zoon. Elke maand geeft ze een kijkje in haar leven als verloskundige. Deze keer vertelt ze over een bevalling met heel veel vraagtekens.

Advertentie

Systeem

Ik zie Ilona en Kristof tijdens hun eerste controle bij ons in de praktijk. Ze komen uit Hongarije en Ilona is zwanger van hun eerste kind. Ze spreken goed Engels waardoor ik ze goed kan uitleggen hoe ons Nederlandse ‘systeem’ werkt. Het verschil tussen een verloskundige en gynaecoloog, de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen en hoe de kraamzorg is geregeld. Er zijn nogal wat verschillen met Hongarije, maar de twee stappen vol vertrouwen weer naar buiten.

Twee kantjes vol

De zwangerschap verloopt normaal, maar Ilona stapt elke controle met een ellenlange vragenlijst de spreekkamer binnen. Soms wel twee kantjes vol! De antwoorden schrijft ze meteen op in een schrift. Geen onderwerp wordt overgeslagen. Juist als ik denk dat we alles nu wel zo’n beetje hebben besproken, zie ik dat ze ook naar mijn collega’s nog steeds lange vragenlijsten meeneemt. Ik ben benieuwd of Ilona straks haar hoofd tijdens de bevalling kan ‘uitzetten’, want baren doe je met je lijf, niet met je hoofd.

Geschreven door

Ellen Andrea

Weer vragen

De bevalling laat op zich wachten. De uitgerekende datum gaat voorbij, iets wat natuurlijk ook weer vragen oproept bij Ilona en Kristof. Geduldig loodsen we Ilona door de laatste dagen, en als ik dienst heb, gaat ʼs nachts mijn telefoon. Kristof vertelt dat Ilona pas 1,5 uur weeën heeft, maar dat het wel snel lijkt te gaan. Ik hijs me in een warme trui en rij naar hun kleine appartement. Ilona is rustig en stelt tussen de weeën door vragen. Ik zoek het kraampakket en zeg dat ik haar wil onderzoeken. De baby doet het prima en het lijkt erop dat de geplande inleiding morgen kan worden afgezegd: Ilona heeft al 5 centimeter ontsluiting!

Natte slippers

We rijden naar het ziekenhuis en eenmaal daar wordt de verpleegkundige ook weer stevig ondervraagd. Ik stel Ilona voor om onder de douche te gaan, zodat ze zich even kan afsluiten. Gedwee trekt ze haar slippers aan én vraagt ze of het niet erg is dat ze straks met natte slippers door de kamer naar het bed loopt… Ik weet even niet wat ik moet antwoorden en moet lachen. Onder de douche worden de weeën sterker, Ilona zucht ze dapper weg.

Hoofd ‘aan’

Als ze 7 centimeter ontsluiting heeft, breek ik de vliezen en dan lijkt het erop dat ze haar hoofd eindelijk ‘uitzet’. Nog geen half uur later heeft ze persdrang en in nog geen 15 minuten perst ze er een prachtig jongetje uit. Verbaasd kijken de verpleegkundige en ik elkaar aan. Wow, wat een mooie bevalling! Ilona en Kristof kijken trots naar hun zoon: ze denken dat hij Alexander gaat heten, maar twijfelen nog. Ik leg uit dat ze daar 3 werkdagen over kunnen nadenken, omdat ze hem dan moeten aangeven. Vol verwondering rij ik die ochtend naar huis. Baren kan dus blijkbaar best met je hoofd een beetje ‘aan’…

Advertentie
Ouders van Nu product – Babykookboek

Babykookboek - voor 6-18 maanden

€20,99
Bestel nu