Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ellen Andrea

Bevallingsverhaal: ‘Deze baby lijkt heel veel haast te hebben’

Wanneer 's nachts de telefoon van verloskundige Ellen gaat, hoort ze meteen wie ze aan de telefoon heeft. 'Diane heeft weeën,' zegt Patrick vanaf de andere kant van de lijn. Ellen stapt in de auto en rijdt naar hun‘huis. Zuchtend waggelt Diane heen en weer door de huiskamer. De vorige bevalling duurde lang, maar deze baby lijkt haast te hebben...

Advertentie

Verrassingsbaby

Patrick is een boom van een vent. Met twee meter lang, gespierde armen en getatoeëerde benen kun je hem niet missen als hij de praktijk binnenstapt. Op zijn arm heeft hij een schattig meisje in een bloemenjurk. Twee speldjes met eenhoorns in haar haar. Patrick ontfermt zich over haar alsof zijn leven ervan afhangt. Zijn vrouw Diane is zwanger van hun tweede. Ze is spontaan zwanger geworden en nogal verbaasd. Hun dochter Tess kwam na een lang ivf-traject.

Deze baby is dus een verrassing. Terwijl Tess speelt, stel ik alle medische vragen aan Diane en Patrick. Dan, maanden later, belt Patrick ’s nachts. Diane heeft weeën. Ik weet meteen wie ik aan de lijn heb en rij naar hun huis. Tess slaapt en Diane waggelt door de huiskamer. Ze zucht net een wee weg als ik binnenkom. De bevalling van Tess duurde lang, maar deze baby lijkt, net als bij de bevruchting, haast te hebben.

Geschreven door

Ellen Andrea

Lees ook: Bevallen: thuis of in het ziekenhuis?

Thuis bevallen?

Nog maar een uur geleden begonnen de weeën, maar ze zijn nu al sterk, vertelt Diane. Ik zie meteen dat de bevalling al ver op gang is en luister naar het hartje. De baby lijkt nergens last van te hebben en omdat ik voorzie dat dit vlot zal verlopen, overleggen we over de wensen voor deze geboorte. Diane heeft geen voorkeur voor waar ze wil bevallen, maar omdat de weeën zo snel op elkaar komen en Tess ligt te slapen, stelt ze voor om thuis te blijven.

Patrick was het hier van tevoren mee eens, maar lijkt nu toch te schrikken. Helemaal als ik vertel dat deze baby snel geboren zal worden en hij me een beetje moet helpen. Onrustig begint hij in de keuken te rommelen en de trap op en af te rennen. Ik pak mijn verlostas en bel de kraamzorg. Ik probeer contact met Patrick te krijgen, maar pas als ik zijn arm vastpak en vertel dat alles goed gaat, wordt hij iets rustiger. ‘Blijf maar bij je vrouw,’ zeg ik. Diane heeft net geplast en staat inmiddels naast het bed te wiebelen. Ik vermoed al wat persdrang, maar Diane heeft niet door dat het al zover is.

Tip! De 15 beste bevallingstips van verloskundigen

Advertentie

Een flinke vent

Beheerst zucht ze de weeën weg. Dan is daar een oergeluid. En gekletter op de grond. De vliezen breken en als Diane door haar hurken gaat, zien Patrick en ik al haartjes. Zijn ogen worden zo groot als schoteltjes, snel help ik Diane de baby aan te pakken. Huilend wordt hij geboren: een flinke vent van 4400 gram. Ik help Diane op bed en daar liggen ze met z’n drieën: een glimlachende Diane, een huilende baby en een stoer uitziende man bij wie de tranen over zijn wangen biggelen.

Leestip: ‘Alice kijkt me verschrikt aan en roept: ‘Hij komt eraan!’’

Groot en sterk

Ik pak een telefoon van het nachtkastje en maak foto’s. Grinnikend loop ik de trap af om de deur open te doen voor de kraamverzorgster. Ik kijk haar lachend aan: je hebt het hoogtepunt gemist, maar dit tafereel is heerlijk. Hun zoon gaat Luc heten. Hij gaat vast heel groot en sterk worden. Net als zijn vader.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine.

Advertentie
Redactioneel – Offer – Voeding zwangerschap

Eten voor twee

Het Ouders van Nu kookboek
Shop nu