Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Bij deze zwangerschap gaat het leven gewoon door'

Het leven van Lisa gaat door: ze brengt Simcha naar school, doet boodschappen, schrijft een column, werkt aan een boek en oja... ze is ook nog zwanger.

Groei

Ik heb mezelf al een tijdje niet gezien. In de yurt, waar we tijdens de verbouwing van ons huis wonen, hangt geen spiegel. Als ik me voor een voorstelling omkleed in de kleedkamer van het Concertgebouw, weet ik niet wat ik zie in de spiegel. Van opzij is mijn buik inmiddels enorm. Ook mijn borsten zijn indrukwekkend. Angstig kijk ik naar de jurk en de hoge hakken die ik op de bank achter me heb klaargelegd. Ik twijfel of ik er nog wel in pas. Of die hakken me nog wel kunnen dragen. Het overvalt me een beetje. Alsof ik nu pas doorheb dat ik echt gigantisch zwanger ben. Ik ben alweer op de helft.

Advertentie

Anders

Natuurlijk weet ik wel dat ik zwanger ben. Ik heb rare eetgewoonten, rusteloze benen, slapeloze nachten, ben intens moe en heb last van alle gênante zwangerschapskwaaltjes. Kan niet missen. Maar ik had niet verwacht dat zwanger zijn een tweede keer zo anders zou zijn. Deze keer gaat het leven gewoon door. Ik breng Simcha naar school, doe boodschappen, schrijf een column, werk aan een boek, presenteer een festival, speel een voorstelling, spreek af met een vriend, ga op bezoek bij familie, zoek tegels uit voor de nieuwe badkamer en oh ja, ik ben dus ook zwanger. Soms twijfel ik of we toch geen echo moeten doen. Zal ik bij het zien van het zwart-witte vage plaatje toch niet meer verbinding gaan voelen? Of als ik weet of het een meisje of jongen is? Zou dat niet helpen?

Grote zus

Deze baby lijkt nu al zo veel minder aandacht te krijgen dan Simcha in die eerste maanden. Toen ik zwanger was van haar kon ik hele dagen doorbrengen met mijn buik. Al het andere ging langs me heen, er kwam niks uit mijn handen. Alsof het leven dat ik al zo lang voor ogen had eindelijk binnen handbereik was. Maar het leven waarnaar ik toen zo uitkeek, is het leven dat ik nu leef. Dat besef ik maar al te goed als ik de zaal in kijk en Peter en Simcha in het publiek zie zitten. Op deze baby wacht al een prachtig thuis om zalig in op te groeien. Het huis met de appelbomen, maar bovenal een papa en mama die al weten wat ze te wachten staat én een liefhebbende grote zus.

Verbinding

Elke ochtend kruipt Simcha bij me in bed en legt haar warme handje op mijn buik. Peters hand volgt dan al snel. Voordat de dag begint, zijn we zo even met elkaar en de baby verbonden. Misschien is dat wel meer dan genoeg, bedenk ik me als ik na het slotapplaus mijn pijnlijke voeten bevrijd. Misschien is het leven dat we samen leiden en de verbinding die er tussen ons is alles wat ik nu hoef te ervaren om dicht bij deze baby te zijn. Voordat ik in de kleedkamer het licht uit doe, kijk ik nog een keer in de spiegel. En dan ga ik zo snel als ik kan op zoek naar mijn gezin.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.