Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Binnen een half uur zijn er drie baby’s geboren'

Ellen Andrea schrijft graag over haar werk als verloskundige. Zeker over eens dag als deze, waarop in dertig minuten drie baby's worden geboren op de afdeling. 'Wat een bijzonder vak heb ik toch!'

Advertentie

Vier centimeter

Merel en Ferry komen bij twintig weken bij ons onder controle. Tot nu toe gingen ze naar een verloskundige in een andere stad, maar ze zijn verhuisd. Hun oudste dochter Vera speelt in het speelgoedhoekje van de spreekkamer als ik haar geboorte doorneem. De rest van de zwangerschap zie ik ze niet en komen ze op controle bij mijn collega’s. Tot ik dienst heb op een zonnige ochtend. Als Ferry belt, ben ik net bij Maureen. Ze heeft vier centimeter ontsluiting en omdat het haar eerste is, leg ik haar uit wanneer ik terugkom en wanneer ze me zou moeten bellen. Dan rij ik naar Merel en Ferry. Bij binnenkomst begrijp ik dat ik een collega moet gaan inschakelen, want Merel heeft goede weeën en zal snel gaan bevallen, schat ik zo in. Ook zij heeft vier centimeter ontsluiting, maar omdat dit haar tweede is, kan het snel gaan. Ze wil graag in het ziekenhuis bevallen, dus ik meld ons aan bij de verpleegkundige. Daarna bel ik onze invalverloskundige: Babische. We spreken af dat zij naar Maureen gaat, zodat ik bij Merel en Ferry kan blijven.

Naar het ziekenhuis

Als ik de trap oploop, hoor ik Merel roepen vanaf de wc. Haar vliezen zijn gebroken. Ik zie dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Aan het hartje te horen, lijkt alles prima, maar door het breken van de vliezen kan de bevalling versnellen. Ik zeg tegen Ferry dat we nú in de auto moeten. Omdat de oppas voor Vera nog onderweg is, nemen we haar mee. Ik rij achter Ferry aan. In de auto bel ik nog een keer de verpleegkundige: het wordt een medische bevalling, omdat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Bij aankomst in het ziekenhuis staan opa en oma al te wachten en kunnen we doorlopen naar de verloskamer. Er wordt een hartfilmpje gemaakt en dat ziet er prima uit.

Geschreven door

Ellen Andrea

Spitsuur

Merel heeft inmiddels goede weeën. Ik leg uit dat dit nog steeds een normale bevalling is, maar dat de gynaecoloog nu verantwoordelijk is. Maar omdat iedereen druk is met andere bevallingen, blijf ik tot iemand me kan overnemen. Ondertussen houdt iedereen het hartfilmpje in de gaten, ook vanaf de andere kamers. Veel tijd om te acclimatiseren is er niet, want nog geen half uur na binnenkomst krijgt Merel persdrang. Met mij, de verpleegkundige en Ferry aan haar zij, bevalt Merel van een flinke zoon, Teun. Hij doet het prima en vol ongeloof verwelkomen ze hun baby. Net nadat de placenta wordt geboren, stapt de gynaecoloog gehaast binnen. Vandaag zijn er binnen dertig minuten drie baby’s geboren op deze afdeling. Als ik daarna hoor dat Maureen ook al is bevallen, kan deze zomerdag niet meer stuk. Wat een bijzonder vak hebben we toch!

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.