Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

10 dingen die alleen ouders doen

Als je zwanger bent, heb je een bepaald beeld bij hoe jij je kind gaat grootbrengen. Maar wat je precies te wachten staat, weet je nog niet. Je staat ervan versteld wat je allemaal doet als je eenmaal vader of moeder bent. Zo ook Irene, online content specialist bij Ouders van Nu.

Advertentie

1. Mijn borsten flashen bij collega’s

Ja, dat is een dingetje. Ik lig niet topless op het strand en ben niet van de mega-decolletés. Maar dan is je baby er en komen die collega’s precies op het moment dat jouw kleintje trek heeft. Ga je dan moeilijk doen met een doek over je schouder om de boel af te dekken? Nee. Laat maar zien, die reuzen-boobies. Nu zijn ze er nog in volle glorie.

2. Ondergekotst in een vliegtuig zitten

Geregeld komt er bij kinderen langs alle kanten wat vloeibaars uit. Waar ik vroeger zelf half over mijn nek ging bij het idee, denk ik er nu geen seconde over na als ik diarreebillen schoonmaak of kots van de muur veeg. Zo mooi hoe de natuur dan werkt.

Zoals tijdens die vliegreis, toen ik werd onder gespuugd door mijn dochter en nog 2 uur zo moest zitten. Want schone kleren voor mezelf, die had ik niet in mijn handtas. Met liefde zat ik een paar uur in de stank en keek omzittende passagiers glimlachend aan, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

3. Naar een vakantiepark gaan en blij zijn ‘dat alles lekker om de hoek zit’

Wij waren niet van de vakantieparken. Liever gingen we backpacken in Peru of China. Met een grote boog gingen we om de massa heen. Nu doen we precies het tegenovergestelde. De ballenbak, binnenzwembad en afhaalpizzeria zitten vlakbij ons huisje op het vakantiepark, waar we een tv, speelgoed en magnetron onder handbereik hebben. Middenin het hoogseizoen. En daar genieten we van.

Advertentie

4. Buiten spelen als de regen met bakken uit de hemel komt

Op een regenachtige dag kan ik nog zoveel cakes bakken en kleurplaten kleuren, er komt een punt dat mijn kinderen te onrustig worden. Terwijl ik graag met een kop thee en een tijdschrift op de bank zou willen zitten, trek ik een regenpak en laarzen aan. Want kinderen zijn net honden: je moet ze uitlaten. Als ik eenmaal buiten ben, vind ik dat stiekem best leuk. Stampen maar in die plassen!

5. Aan iemands billen ruiken

Toegegeven, het ziet er raar uit. En voordat je een kind hebt, denk je dat je dát niet gaat doen. Maar ja. Zo werkt het in de praktijk gewoon niet. Je gaat niet elke keer dat je iets ruikt, al die kleren eerst uittrekken om te constateren of het jouw kind is dat die poepgeur verspreidt.

6. Mijn kind de iPad geven als ik even wil bellen

De tv gaat pas om 5 uur ’s middags aan. Dat is het enige scherm dat mijn peuter te zien krijgt op een dag. Mijn kind spéélt, het liefst buiten. Maar bellen is vrij lastig met een peuter in de kamer. Als ik bezig ben met bijvoorbeeld de was vouwen, dan is er niets aan de hand. Maar zodra ik ga zitten en de telefoon pak, gaat er bij hem de knop mama-is-met-haar-aandacht-niet-bij-mij om. Er wordt direct tot nietsontziende actie overgegaan: met vol gewicht gaat hij aan mijn been hangen en roept net zo lang ‘mamamamamamamamaaa’ totdat ik ophang. Eén extra aflevering van Bob de Bouwer kan geen kwaad, toch?!

7. Meezingen met K3

Mamasé, mamasa, mamasakabumba. Ik had niet gedacht dat ik die woorden ooit zou zingen (meestal is dat iets Armin van Buuren-achtigs). En het nog leuk zou vinden ook. En dat ik als klapper op de vuurpijl naar het K3-concert zou gaan met mijn dochter in een roze K3-jurk.

Advertentie

Wat een nieuw trio ervan gaat bakken, moeten we nog zien. Maar elke moeder met een kleutermeisje is bekend met de deuntjes van Karen, Kristel en Josje. Want zeg nou zelf, Mama kan alles is ook een toplied.

8. Alle Cars-figuren uit mijn hoofd kennen

De jongensvariant van K3. Ik heb ook een zoon. Ik ken mijn klassiekers. Finn McMissile, Max Schnell en Raoul ÇaRoule zijn geen vreemden voor mij. Het is Belangrijk dat ik die kennis paraat heb, anders doe ik niet mee. ‘Neeee mam, die heet Snotrod.’ Boven de autowegen vliegen ‘Planes’ Dusty, Loodbodem en El Chupacabra. En daarnaast sluipt een dino. Dat is de wereld van mijn zoon.

9. Chanteren

Ken je dit gesprek: ‘We gaan over 5 minuten. Nog 1 minuut. We gaan nu. We gaahaan. Kom nou meeheee. Even luisteren nu. Weet je, als je nu lief meegaat, krijg je thuis een snoepje.’ Werkt wel vaak. Totdat mijn kind de rollen omdraait en zegt: ‘Mama, als jij nog 2 boekjes voorleest, dan ga ik naar bed.’

10. Om 2 uur ’s nachts ‘Schuitje varen’ zingen

Of om 6 uur ’s ochtends met de duplo spelen. Ik vind mijn kinderen het allerleukste in de hele wereld. Maar ik ben blij dat de fase van onderbroken nachten en extreem vroege ochtenden voorbij is. Kwart voor 7 is ook vroeg genoeg om kastelen te gaan bouwen.

 

Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen