Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Mijn zoon is Rupsje Nooitgenoeg'

Danny Koks (39) is vader van Sarah (4) 
en baby Casper en schrijft maandelijks een column voor Ouders van Nu. Deze keer over de bodemdrift van zijn zoontje die zijn vrouw soms ernstige zorgen baart.

Advertentie

Supersize Me

Mijn vrouw verbaast zich altijd over de enorme borden die ik opschep. Dan zeg ik altijd, opscheppen is kinderspel, dat kan een, nou ja, een kind dus. Vervolgens kijkt mijn vrouw met ogen op schoteltjes toe hoe ik die enorme borden ook daadwerkelijk leeg eet en daar verbaast ze zich dan helemáál over. Nu kennen wij elkaar al sinds vlak na 9/11 (een tikje cru, edoch eenvoudig te onthouden ezelsbruggetje) dus dat ze zich daar na al die jaren nog steeds over verbaast, zegt wel iets. Ken je Supersize Me, over die man die een maand lang alleen maar bij McDonald’s eet om te kijken hoe schadelijk dat is voor zijn gezondheid? Mij hadden ze makkelijk een jaar kunnen filmen en dan hadden ze nog steeds geen documentaire-waardig materiaal gehad.

Opengeknipte vuilniszakken op de vloer

Dat is met Sarah wel anders. Als baby al. We wilden haar van de potjes af hebben, dus ze at al vrij vroeg mee met wat de pot schafte. Geen Thais of Mexicaans natuurlijk (je moet er niet aan denken wat voor poepluiers dat zou opleveren), maar wel zachte groente. Het liep evengoed uit op een ramp. Al het eten dat we haar aanreikten, kwakte zij net zo snel weer op de grond. Om te voorkomen dat we iedere avond op onze knieën de restjes broccoli en krieltjes tussen de naden van het parket uit moesten peuteren met tandenstokers, hadden we opengeknipte vuilniszakken onder haar kinderstoeltje gelegd. Wat een deerniswekkend schouwspel, al dat mooie, pure eten uitgestrooid over streng-grijs Komo-plastic. Als Mondriaan met sperziebonen had gewerkt in plaats van gekleurde vlakken, dan was onze keukenvloer een vermogen waard.

Geschreven door

Danny Koks

Rupsje Nooitgenoeg

Dat is met Casper wel even anders. Die kwam volgens mij met een gratis meegeleverde lintworm. Wat zo’n klein kereltje op een dag aan eten kan verstouwen, daar kan ik alleen maar een diepe buiging voor maken. Voor drie boterhammen op een dag en een bord rode kool – en dan niet zo’n lullig kinderschepje rode kool, maar genoeg om bij een volwassene de behoefte aan uitbuiken op te wekken – draait hij zijn hand niet om. Daarna wil hij een toetje. Zijn we die toevallig vergeten te halen, dan zet hij het op een krijsen. En ik het op een hollen, richting de Jumbo. Als hij zijn toetje bijna op heeft, laten we hem dat altijd zien. ‘Kijk Cas, nog maar twee hapjes.’ Om hem alvast een beetje voor te bereiden op de mentale dreun die komt als we de allerlaatste restjes kwarkolino uit het kuipje hebben geschraapt. De rest van de dag doet hij met cracottes en soepstengels wat David Copperfield ooit met het Vrijheidsbeeld deed: hij doet ze verdwijnen waar je bij staat en laat zijn publiek ademloos achter.

Zoveel eetlust bij een ventje dat net twaalf maanden is, baart mijn vrouw ernstige zorgen. Mij niet. Aardje naar zijn vaartje. En die is, zijn bodemdrift ten spijt, al met al ook nog best aardig terechtgekomen.

Danny Koks

Danny Koks (39) is chef-redacteur bij Playboy en Nieuwe Revu. Hij is vader van Sarah (4) en baby Casper, en samen met Annemarie. Hij schrijft maandelijks een column voor Ouders van Nu over het vaderschap.