Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Buitenspelen is gezond!

Dat er steeds meer kinderen zijn met gewichtsproblemen, is wel duidelijk. Je hoeft maar om je heen te kijken. Kinderen spelen minder buiten en het veel ouders vinden het lastig om in de supermarkt weerstand te bieden aan de wensen van hun kinderen, die op hun beurt alle verleidelijke producten niet kunnen weerstaan. Vinden wij ouders het dan echt niet meer zo belangrijk dat onze kinderen gezond zijn?

Advertentie

De voedselindustrie

Enerzijds wordt het ons door de voedselindustrie heel moeilijk gemaakt, anderzijds zijn er tegenwoordig zoveel mogelijkheden om gezond, lekker en eventueel suikervrij te koken en te eten. Niks mis mee hoor, een paar pondjes minder suiker per dag gebruiken. De voedselindustrie heeft een vinger in de pap maar als ouder ben je er ook zelf bij. Met een portie gezond verstand en het maken van je eigen (bewuste) keuzes kom je een heel eind. En nee, dat hoeft niet allemaal biologisch en suikervrij te zijn en ze mogen echt nog wel eens wat lekkers.

Obesitas welvaartsziekte

Obesitas is een welvaartsziekte. Zo slecht hebben wij het in Nederland dus niet… Of misschien wel, want puur eten is ver te zoeken. En als je het wel vindt, betaal je er vaak heel veel voor. Het is ook vaak gemakzucht: koop iets kant-en-klaars en je hoeft zelf niet na te denken. Het wordt ons zo makkelijk gemaakt!

In samenwerking met expert

Linda Bosscher

Volgens het NISB (Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen) is het aandeel kinderen en jeugd met overgewicht in Nederland in de afgelopen 30 jaar toegenomen. Uit cijfers blijkt dat 13,2% van de jeugd van 4 tot 20 jaar overgewicht heeft. Van hen heeft zelfs 3,7% obesitas.

3-jarige met diabetes type 2

Vorige week las ik in een nieuwsbericht dat er in Amerika bij een 3-jarige peuter diabetes type 2 is geconstateerd. Ik schrik daar wel heel erg van! Diabetes type 2 wordt ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd en is het gevolg van obesitas. Dit meisje laat het wereldwijde obesitasprobleem zien. Het kind is 3 jaar en kampt nu al met een ernstig probleem. Haar beide ouders zijn obesitaspatiënten. Na nader onderzoek bleek het gezin er vooral calorierijke en vette eetgewoontes op na te houden.

Door een gerichte behandeling en leefstijlaanpassing is het meisje nu van haar diabetes af. Het gezin ging meer bewegen en minder eten en paste de levensstijl aan. Dat is heel fijn voor haar; hopelijk komt de diabetes nooit meer terug!

Advertentie

Bewegen is goed!

Bewegen is goed voor kinderen; buitenspelen, voetballen, klimmen, klauteren en lekker spelen. Niet alleen op school, maar ook thuis. En dan kunnen ze echt wel eens een snoepje of patatje eten.

Lekker naar buiten?

Het wordt herfst, een heerlijk jaargetijde om naar buiten te gaan, frisse lucht op te snuiven en met rode wangen thuis te komen. Ik heb wat leuke (gratis) tips voor je:

  1. Ga speuren naar paddenstoelen met de scharrelkaart. Je vraagt hem gratis aan bij IVN Scharrelkids.
  2. Staatsbosbeheer heeft ook veel leuke gratis activiteiten en tips om buiten te spelen.
  3. Maak een groot hinkelblok en ga ouderwets hinkelen. Kijk vooral op Pinterest naar leuke hinkelblokken.
  4. Organiseer een simpele speurtocht door de buurt.
  5. Ga wandelen (kids eventueel op de fiets of de step) en neem een emmertje of plastic tas mee. Mijn kinderen vinden onderweg altijd ‘schatten’: elastiekjes, steentjes, takjes en nu ook eikels. De tijd van de kastanjes komt er weer aan, dus er is genoeg te vinden. Met blaadjes, kastanjes en eikels kun je ook weer leuke herfstknutsels maken.
  6. Heb je een glijbaan in de tuin en een tuin vol bladeren? Verzamel alle bladeren voor de glijbaan en laat de kinderen in de bladeren glijden. Plezier gegarandeerd!
  7. In veel bossen zijn er ‘kabouterpaden’. Zoek bij jou in de buurt een kabouterpad en bewandel deze met je kids. Leef je in en geniet van alles wat je kinderen zien!
  8. Met stoepkrijt en wat (zelfgemaakte) verkeersborden maak je op straat een toffe weg. Fietsen, skelters en steps uit de schuur (vergeet de parkeervakken niet) en spelen maar.
  9. Binnenspeelgoed kun je ook naar buiten halen. Met auto’s crossen door het gras of van de glijbaan – dat is pas een landingsbaan! Speelgoed is er om mee te spelen, binnen of buiten. Als de kinderen maar plezier hebben.
  10. Bomen klimmen en hutten bouwen is toch geweldig? Laat je kinderen maar ervaren hoe dat is. Laat ze lekker klimmen en klauteren, ze zijn echt wel voorzichtig.

Laat je niet tegenhouden door het weer, kinderen worden niet ziek van regen of kou. Het is juist heel gezond!

In deze blog vind je nog meer leuke tips. Veel plezier buiten!

Advertentie

Linda Bosscher

Linda Bosscher (30) is getrouwd en moeder van 2 kleuters en 1 peuter. Runt vanuit huis haar blog Love2BeMama en een webshop. Ze reist graag, houdt van koffie & sushi, slaapt weinig, heeft geen tijd voor hobby’s zoals breien of doe-het-zelven, maar loopt over van inspiratie. Elke woensdag om 12.00 uur kunnen we een nieuwe blog lezen van deze gedreven Social Influencer.