Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Cadeaus bewaren tot de grote dag, hoe doen andere ouders dat toch?

Als goed voorbereide verjaardags-momzilla speurt Eva weken van tevoren de winkels af voor verjaardagscadeaus voor haar dochter. Zo spreidt ze de kosten en heeft ze alles maar vast in huis. Tenminste, dat is het idee. 'Die strandtas achterin de kledingkast is allang niet meer zo gevuld. Ik neem me voor om nu echt niets meer weg te geven voor de grote dag.'

In de jassenkast achter de plastic tasjes, onze paraplu-verzameling en het krat met twintig emmertjes en schepjes (ik moet die kast echt eens uitzoeken) staat een enorme strandtas die helemaal gevuld is met verjaardagscadeaus voor mijn dochter. Ze is over zes weken jarig.

Advertentie

Speelgoed van het Kruidvat

Door schade en schande wijs geworden, weet ik: je kunt nooit vroeg genoeg beginnen met inkopen doen voor een kinderverjaardag. In het verleden hield ik me in. Telkens als ik langs het schap met speelgoed van het Kruidvat liep of in de Hema was, negeerde ik al die leuke spulletjes die schreeuwden: ‘Koop het voor je dochter!’ Doe normaal, dacht ik bij mezelf, haar verjaardag is pas over weken. Maar toen de grote dag echt voor de deur stond, was het opeens stress. Dan hadden we het net druk op ons werk of met andere dingen, en haastten we ons de dag voor haar verjaardag met zweet op ons voorhoofd naar de stad, omdat we in één middag alle cadeaus moesten kopen. En niets leuks zagen.

Verjaardags-momzilla

Dus nu koop ik het wél gewoon alvast als ik iets leuks zie. Ook om de kosten een beetje te spreiden. Bovendien: als je iets leuks in de aanbieding tegenkomt, is het gewoon slim om je slag te slaan. Ik prijs me overigens enorm gelukkig dat ik het me überhaupt kan veroorloven om mijn kind te verwennen met haar verjaardag. Mijn hart breekt als ik denk aan die gezinnen die dat niet gegund is. Ik ben heel dankbaar dat wij ons kind cadeaus kunnen geven, zonder daar al te veel over na te hoeven denken. Ik ben een enorme verjaardags-momzilla. De kinderfeestjes (ze geeft er zelfs twee, ook een in haar oude woonplaats) zijn al gepland en ik besteed uren aan het uitdenken en knutselen van originele uitnodigingen.  Ik beken: ik maak zelfs een moodboard voor de versieringen. Hé, iedereen heeft zo z’n hang-ups toch? 

Nadeel

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar er zit ook een nadeel aan dat op tijd inkopen. Namelijk de verleiding om het alvast te geven. Wat was ik bijvoorbeeld blij toen ik bij het Kruidvat van die schilderen op nummer-schilderijtjes aantrof voor een fijn prijsje (tip, misschien hebben ze ze nog!). In de speelgoedwinkel zijn die dingen onwijs duur. Ik heb er gelijk drie gekocht, alvast voor mijn dochters verjaardag. Vorige week gingen we een hapje eten ergens en dan neem ik altijd wat vermaak mee voor Reza. ‘Ach, ik heb er toch drie,’ praatte ik het voor mezelf goed en ik viste zo’n schilderijtje uit de jassenkast. Blij dat ze er mee was! Ze had hem binnen een uur af en smeekte of ze er nog een mocht. Je raadt het al…

‘Ik ben een slapjanus’

Bij de Intertoys opheffingsuitverkoop scoorde ik de Lego City politiehelikopter voor een zacht prijsje. Toen kwam de meivakantie en zat ze op een gezellige, regenachtige dag uren zoet met haar Lego te spelen. Ze was zo lief en zo trots op al haar bouwwerken dat ik dacht: ach, ik geef ‘m gewoon! Ik weet het, ik ben een slapjanus. Maar haar gezicht straalde van blijdschap en verrassing. En ze is nu al uren aan het bouwen terwijl ik deze blog typ en nog wat artikelen afmaak. Dus ik heb er geen spijt van. Alleen: die strandtas achterin de kledingkast is allang niet meer zo gevuld. Ik neem me vastberaden voor om niets meer weg te geven voor de grote dag.

‘Mama, ik ben al op bladzijde 59. Kijk eens hoe cool hij wordt! Dankjewel, je bent de liefste mama op de hele wereld!! Heb je nog meer?’ Uh…

Beeld: Shutterstock

 

Eva Munnik

Eva Munnik (1976) woont samen met Harry en hun dochter van zeven jaar. Ze werkt voor televisie en bladen en schreef het boek De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City over stedentrips met kinderen.