column ellen andrea

Column Ellen: een spontaan cadeau

Ellen Andrea (32) geeft elke maand een kijkje in haar leven als verloskundige. Ze werkt voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 5 en 3 en een pasgeboren zoon. Deze keer vertelt ze over de bevalling van Moniek die tot haar verrassing na twee dochters een zoon krijgt.

Naar het ziekenhuis

Moniek is blij dat haar weeën deze keer vanzelf op gang komen. Haar eerste twee bevallingen werden ingeleid. Deze keer is het dus anders. Ze belt me met weeën en twijfelt nog of dit het echt wel is. Ik adviseer haar onder de douche te gaan en nog geen twintig minuten later belt ze terug. ‘Ja! Dit is het!’ De krampen zetten door en we spreken af elkaar bij het ziekenhuis te zien. Ik rijd namelijk aan de andere kant van de stad, en zo zijn we tegelijkertijd bij het ziekenhuis.

Advertentie

Wachten op persdrang

Ik wacht Moniek op met een rolstoel en hoewel ze daar in eerste instantie niet in wil, blijkt het halverwege de gang toch wel prettig. Ze zucht en puft terwijl ik haar naar de juiste kamer rijd. Haar man Ivo met de Maxi-Cosi en tas achter ons aan. Eenmaal in de kamer installeren we alle spullen. Moniek gaat nog even plassen (want hoe leger de blaas, hoe beter) en Ivo krijgt een kop koffie. Ik leg de bevalspullen klaar en vertel de verpleegkundige Monieks voorgeschiedenis. We laten Moniek en Ivo even alleen, zo kunnen ze wennen aan de nieuwe ruimte en kunnen de weeën goed doorzetten. Moniek duikt onder de warme douche. Nog geen half uur later roept Ivo ons. We helpen Moniek onder de douche vandaan en ik voel al negen centimeter ontsluiting. Ik leg uit dat het het beste is om te wachten op de persdrang, zo laat het lichaam weten dat het klaar is om de baby eruit te persen.

Moniek gaat naast het bed staan. Zo vangt ze, hangend aan Ivo, de weeën op. Ze vindt dit laatste stukje niet leuk, maar we helpen haar erdoorheen. Ze weet dat ze er bijna is. Een half uur later breken de vliezen. Er klettert flink wat vruchtwater op de vloer. Monieks buik begint als vanzelf te persen. Ze wil graag liggen, dus samen met de verpleegkundige helpen Ivo en ik haar in bed. Ik luister naar het hartje van de baby: alles klinkt normaal.

Een zoon!

Als vanzelf begint Moniek mee te persen en als ze haar benen pakt, ziet Ivo dat de baby er al aankomt. Enthousiast zegt hij dat tegen zijn vrouw. Zo trots als een pauw helpt hij me om de baby geboren te laten worden. Hij legt een huilend jongetje, groen van de babypoep, op Monieks buik. Na twee meisjes zijn ze vol verbazing: een zoon! Jonas is gestopt met huilen en kijkt rustig de wereld in. De verpleegkundige en ik dweilen de vloer en maken foto’s. De placenta volgt ook snel en na twintig minuten help ik Jonas aan de borst. Een beetje beduusd kijkt Moniek me aan. Wat een cadeau dat de bevalling nu helemaal spontaan op gang kwam!

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.