Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Reuzenschilderij schilderen

Column juf Sanne: 'Femke zit al zoemend in haar eigen creatieve wereld'

Onze columnist Sanne Kuipers is journalist én parttime pedagogisch medewerker bij de kinderopvang. Als ze met een groepje kinderen gaat knutselen ziet ze hoe ieder kind dat op zijn eigen manier doet, en hoe concentratie bij iedereen anders werkt.

Advertentie

Deze ochtend ben ik met een groepje peuters aan het verven. Het is altijd een avontuur om met zulke jonge kinderen creatief aan de slag te gaan, maar ook ontzettend leuk. De kleintjes zijn nog zo puur en onbevangen in hun expressie, en ze weten zich helemaal te verliezen in het moment.

Geschreven door

Sanne Kuipers

Columnist

Creativiteit speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Het stelt hen in staat om hun verbeeldingskracht te verkennen en hun eigen unieke stem te vinden.

Lees ook: Creativiteit stimuleren bij je kind, zo doe je dat

Met de vingers

De opdracht van vandaag is simpel: we gaan een schilderij maken met onze handen. Geen kwasten of penselen, maar gewoon lekker kliederen met onze vingers. De peuters vinden het meteen leuk als ik het uitleg. Sommigen beginnen meteen te giechelen, anderen kijken nog wat bedenkelijk. Maar al snel gaan ze enthousiast aan de slag. 

Het is leuk om te zien hoe verschillend de kinderen te werk gaan. Nouri steekt gelijk zijn hele hand in de verf en veegt er daarna wild mee over het papier. Elan duwt heel voorzichtig het topje van zijn vinger in de kleur blauw en zet dan een stip op het vel.

Zoemend geluid

Ineens vult een oorverdovend gonzend geluid de ruimte. Ik kijk verschrikt op, want het klinkt vreemd. De kinderen lijken er geen last van te hebben en gaan onverstoorbaar door met verven. Als ik dichter bij de tafel kom weet ik het geluid te lokaliseren.

Advertentie

Het is Femke. Ze strijkt met grote klodders verf over het papier en is daar zo geconcentreerd mee bezig dat ze er een zoemend geluid bij maakt. Ze is zo gefocust dat ze niet eens door heeft dat ze zoemt. 

Lees ook: Concentratieproblemen bij je kind: wat kun je doen?

Puntje van de tong

Ik doe het zelf ook. Als ik me ergens op concentreer, dan steek ik het puntje van mijn tong uit. Je weet wel, je ziet het vaak bij kleine kinderen die moeilijke taken uitvoeren. Heel schattig, alleen ziet het er bij een volwassen vrouw nogal gênant uit.

Doen wel meer mensen toch? Maar het gebeurt bij mij wel heel erg vaak en bij de kleinste dingen. Mijn vriend lacht zich een breuk als ik weer eens mijn veters strik met het puntje van mijn tong uit mijn mond. Niet dat ik veters strikken een moeilijke taak vind, maar ik heb op dat moment gewoon weinig controle over mijn gezichtsspieren. 

In haar eigen wereld

Ik kijk naar de rest van de kinderen. Die zijn af en toe aan het kletsen en bekijken elkaars tekeningen. Maar Femke niet. Haar blik is gericht op het papier en haar handen bewegen met zekerheid. Gewoon pure concentratie.

Advertentie

Ze zit al zoemend in haar eigen creatieve wereld en het maakt haar helemaal niets uit wat de rest ervan denkt. Daar zou ik nog eens iets van kunnen leren. Het is fijn om zo ergens in op te kunnen gaan, dat je alles wat er om je heen gebeurt even vergeet.

Lees ook: 9x handige tips en items om een gevoelig of hoogsensitief kind te helpen

Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu