Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De 12 leukste Kidsproof stadsmonumenten

Bijna iedere stad heeft wel een uniek monument om met kinderen te bezoeken. Mijn zoontje vind het altijd geweldig als ik verhalen vertel over de dingen die mensen vroeger op deze bijzondere plekken beleefden.

Advertentie

Het tweede weekend van september (10 en 11 september) zijn het Open Monumentendagen in Nederland. Veel monumenten kun je dan gratis bezoeken. Daarom heb ik mijn Kidsproof-collega’s dit keer gevraagd wat hun kinderen gave monumenten in de Kidsproof-steden vinden om naar toe te gaan.

In samenwerking met expert

Alwiene Waals

 1. Kaasmuseum

  Kaasmuseum Waaggebouw Alkmaar
  Alkmaar is de stad van de kaas en heeft dan ook bovenin het Waaggebouw een echt kaasmuseum. Leuk voor kinderen is dat ze er kunnen zien hoe boter en kaas gemaakt worden. De kinderen van collega Claudine zijn vooral enthousiast over de stickerspeurtocht.

 2. Onze Lieve Vrouwetoren

  Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort
  Deze ruim 98 meter hoge toren in Amersfoort is een van hoogste torens van ons land. Kinderen kunnen samen met Abe, een enthousiaste gids, de toren beklimmen en ondertussen luisteren naar al zijn spannende verhalen over het leven in de Middeleeuwen.

 3. De Euromast

  Euromast Rotterdam restaurant
  De kinderen van collega Karin krijgen geen genoeg van deze 185 meter hoge toren in Rotterdam. Ze vinden het uitzicht iedere keer weer een sensatie. En ieder bezoek willen ze weer de speciale speurtocht – de Speuromaster – doen: een speurtocht op 100 meter hoogte. Wist je trouwens dat je ook heerlijk kunt eten op de Euromast? En ook daarbij is aan de kids gedacht. Het restaurant heeft een speciale kinderkaart.

 4. Het Begijnhof

  Begijnhof Breda Miniaturenmuseum Poppenhuismuseum
  Het Begijnhof in Breda is prachtig en heeft voor kids een leuk extraatje. In het poortgebouw van het hofje zit een super klein museumpje: Het Miniaturen- en Poppenhuismuseum. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken!

  Advertentie
 5. Het Koninklijk Paleis

  Koninklijk Paleis op de Dam Amsterdam
  Dit prachtige paleis in Amsterdam is het officiële ontvangstpaleis van onze Koning. Buiten deze bezoeken om is het paleis zoveel mogelijk open voor bezoekers. Liesbeth, mijn collega uit Amsterdam, vertelde me dat haar kinderen intens hebben genoten van de audiotour met Prins Louis. Soms stelt hij je een vraag. Antwoorden geef je met stickers op een bijzondere medaille.

 6. Eusebiuskerk

  Eusebiuskerk Kerkplein Arnhem
  Op het Kerkplein in Arnhem staat de indrukwekkende Eusebiuskerk. Haal bij de informatiebalie de speciale Disney speurtocht, een echte aanrader. Als je aan het einde het goede antwoord weet, krijg je een cadeautje. Toetje toe is de panoramalift die je op 73 meter hoogte brengt. Daar geniet je van een wijds uitzicht over de stad.

 7. Bolletje Bakkerijmuseum

  Bolletje Bakkerijmuseum Almelo
  In Almelo vind je het bakkerijmuseum van Bolletje. Op de oude meelzolder boven de winkel kun je samen lekker rondneuzen. Ontdek hoe er vroeger, in oma’s tijd, in de bakkerij werd gewerkt. Naast het museum zit een koffieschenkerij. Een fijne plek om te ontspannen en te genieten van lekkers van eigen bodem.

 8. De Dom

  De Dom beklimmen in Utrecht
  De Dom van Utrecht is de hoogste toren die je in Nederland kunt beklimmen en mag daarom niet in ons rijtje ontbreken. De kinderen van mijn collega Jakobien waren erg enthousiast over de rondleiding. Je maakt tijdens de klim regelmatig stops en dan vertelt de gids leuke weetjes over de toren en over Utrecht. Maar van de grote klokken en het carillon waren ze nog het meest onder de indruk. Wauw, wat een spektakel.

  Advertentie
 9. Jonge muggen?

  Speurtocht Haarlem Grote Kerk jonge muggen
  Haarlem staat bol van de stadsmonumenten. In de binnenstad kijk je je ogen uit. Haarlemmers hebben de bijnaam ‘muggen’ en de Historische Vereniging Haarlem wil ook ‘jonge muggen’ graag meer vertellen over de geschiedenis van de stad. Daarom is er speciaal voor kinderen een speurtocht door de oude binnenstad. Die bestel je via de webwinkel van de Vereniging of kun je ophalen bij de Hoofdwacht, het ‘clubgebouw’ van de jonge muggen.

 10. Kasteel Hernen

  Kasteel Hernen Nijmegen
  In de buurt van Nijmegen, in Hernen, vind je een prachtige middeleeuwse burcht. Mijn collega Esther vertelde me enthousiast over een route door het kasteel waar je ‘een pratende lamp’ als gids hebt. Leuk voor kinderen én volwassenen. De lamp vertelt boeiende verhalen en geeft je soms ook opdrachten. Het absolute hoogtepunt van de route: een heus ridderharnas die kinderen zelfs mogen aantrekken!

 11. Hortus Botanicus

  Hortus Botanicus Leiden
  Wist je dat een plantentuin ook een stadsmonument kan zijn? In Leiden vind je de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland. Met allemaal spannende en vreemde planten, stokoude bomen, planten met een ochtendhumeur en zelfs vleesetende planten. Speciaal voor kinderen zijn er leuke wandelingen. Een bijenspeurtocht bijvoorbeeld of een Hortusexpeditie waar je met onderzoeker Ed een wandeling maakt met onderweg veel vragen en tekenopdrachten.

 12. Het Hoogeland

  Hoogeland openluchtmuseum Warffum Groningen
  In dit openluchtmuseum in Warffum ga je 100 jaar terug in de tijd! Neem een kijkje in een arbeiderswoning, een slagerij, een smederij, een woonwagen, de huizen van de veearts en de koster, een gasthuis voor oude vrouwen en een schipperswoning. Voor kinderen is in het museum van alles te doen: liggen in een echte bedstee, kleuren in een oud schoolbankje of een leuke speurtocht over het terrein. En op het schoolplein liggen stelten, springtouwen en hoepels voor een middagje ouderwets spelen.

Dit is nog maar een kleine selectie van alle monumenten in ons land. Er zijn er zoveel meer! Leuk om er een te gaan bezoeken tijdens het Open Monumentenweekend op 10 en 11 september. In de uitagenda van Kidsproof.nl vind je alle kindvriendelijke monumenten. Veel plezier!

Alwiene Waals

Alwiene Waals blogt voor Kidsproof.nl over de leukste uitjes en kinderactiviteiten in Nederland. Samen met haar zoontje Sam verkent ze de nieuwste speeltuinen, pretparken, musea, koffie-places en kidsproof-restaurants. Ze hebben een gedeelde passie voor films, lekker eten en reizen en vinden zo altijd weer een leuk nieuw plekje om in de Kidsproof-blogs te delen.