Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'De bevalling is nu niet meer ver weg'

Een kraampakket, het intakegesprek voor de kraamzorg en een dochter die niet kan wachten tot de baby er is. Lisa realiseert zich dat het niet lang meer zal duren voor ze gaat bevallen. Maar hoe en waar dat zal gebeuren, is nog even de vraag.

Wake-up call

Er staat een enorme doos op ons te wachten als we terugkomen van een weekje Terschelling. Op de buitenkant staat een vertederend plaatje van een vader die zijn pasgeboren baby vasthoudt. Ik weet meteen wat het betekent. De bevalling is nu niet meer ver weg. Het kraampakket is gekomen. Simcha vraagt verheugd of ze 
de doos mag openmaken. Ik was net zo opgewonden de eerste keer dat hij werd bezorgd. Toen bleek dat de doos tot aan de rand gevuld was met gaas, verband, zeiltjes, ontsmettende middelen en plastic handschoenen was dat even slikken. Als je dit allemaal nodig had, hoe heftig zou het dan wel niet worden? De doos was een grote wake-up call voor een aanstaande bevalling.

Advertentie

‘Mama, waar is dit voor?’

Simcha’s vingertjes zijn druk bezig de doos open te peuteren. Dit is het moment 
om met haar te praten over de geboorte. Nieuwsgierig en met grote voorzichtigheid haalt ze het ene na het andere uit de doos. ‘En dit mama, waar is dit voor?’ ‘Dat is voor als de vliezen breken. De baby zit in een zakje met lekker warm water, dat weet je hè? Als de baby geboren wordt, komt er een gaatje in dat zwembad en loopt het water weg. Dit zeiltje legt mama in bed.’ ‘En wat is dit?’ vraagt ze terwijl ze een blauwe navelklem omhooghoudt. ‘Dat is voor de navelstreng. De baby krijgt van mij eten door een slangetje dat aan de buik zit. Als de baby is geboren, gaat het bij mij 
drinken en is het slangetje niet meer nodig. Dat knippen we door en maken we dicht met dit klemmetje. Na een paar dagen valt het eraf en heeft de baby een navel.’ Trots kijkt ze naar haar eigen buik en zegt: ‘Mama, ik kan heel goed knippen. De baby krijgt vast een mooie navel als ik het doe.’ Als de doos helemaal leeg is, legt ze haar wang tegen mijn buik. ‘Baby’tje,’ zegt ze, ‘wil je alsjeblieft met je hoofdje naar beneden gaan liggen zodat je thuis geboren kan worden, want ik wil er zo graag bij zijn. Oké?’ Daarna huppelt ze vrolijk naar buiten.

Bevallen in een yurt

Het zal gaan 
zoals het gaat. We hebben er niks over te zeggen, ben ik bang. Al gauw ontvangen 
we in de yurt, waar we nu tijdens de verbouwing wonen, de dame van het kraamzorgbureau voor een intake. Als het huis niet op tijd klaar zal zijn, zal ik hier moeten bevallen. Maar ik hoop natuurlijk straks heerlijk in mijn gloednieuwe slaapkamer met een beschuit met muisjes bij te mogen komen van een prachtige thuisbevalling. 
En dat Simcha trots rondloopt met haar kraamhulpdiploma die ze dan heeft 
gekregen omdat ze zo goed helpt met luiers verschonen en in badje doen. Met een erevermelding erop: voor de beste navelstrengdoorknipper van het land.

Lisa Wade

Lisa Wade (37) is radio- en tv-presentatrice en samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader van Grover (23), Muriel (21) en Rinke (16) en samen kregen ze dochters Simcha (3) en Norah (0). Elke maand schrijft ze een column in Ouders van Nu over haar drukke leven.