Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De klus klaren

Verloskundige Ellen Andrea wordt gebeld. Lieke verliest vruchtwater. Als ze hun huis binnenstapt wordt ze verrast door twee klusjesmannen. Blijkbaar zijn er meerdere klussen te klaren vandaag.

Komt de baby al?

Ik ben bij een kraamvrouw als Niels belt, de man van Lieke. Lieke lijkt vruchtwater te verliezen en omdat er nog geen weeën zijn, spreek ik af na mijn kraamvisites langs te komen. Een paar uur later stap ik hun huis binnen. Ik moet even goed kijken wie Niels is, want er staan twee mannen in kluskleding in de voorkamer. Ze kijken me verschrikt, maar ook geïnteresseerd aan. Of de baby al komt? Ik zeg dat ik het niet weet, en achter in het huis zoek ik naar Lieke. In de slaapkamer rommelt ze wat. Ze verliest inderdaad vruchtwater en de weeën lijken al een beetje op gang te komen.

Advertentie

Geklus

Ik vraag of ze geen last heeft van het geklus. Het blijken twee vrienden te zijn en ze willen vandaag de laatste dingen afmaken. De vloer moet er in en de muren worden gewit. En nee, ze heeft geen last van ze, zegt Lieke stellig. Ik zeg dat ze ze echt mag wegsturen als ze denkt dat het de bevalling in de weg gaat zitten, maar Lieke vindt de afleiding vooral voor Niels wel fijn. En de gedachte dat het huis straks klaar is, stelt ook gerust. Als ik ze heb verteld wanneer ze kunnen bellen, ga ik.

Drie uur later

Drie uur later belt Niels, Lieke heeft weeën. Ik hang op en rij erheen. Weer de klusjesmannen, nu wit van de latex en met het zweet op hun voorhoofd. Ze werken hard, want ze snappen dat het haast heeft. Niels is ook druk en heeft alle gipsplaten in de gang weggehaald. Lieke wil graag thuis bevallen, dus moet de gang vrij zijn. 
Ik ga naar Lieke in de slaapkamer en zie dat het opschiet. Niels schrikt op uit zijn 
verfemmer als ik de mannen vertel dat de baby er bijna aankomt. Nog sneller vliegt het laminaat nu door hun handen. Ik bel Lilian, de kraamverzorgster, en maak een kruik klaar. Niels hijst zich in een schone spijkerbroek. Nog steeds heeft Lieke geen last van Jeroen en Dennis (ik weet inmiddels hun namen) en de weeën worden er ook niet minder door.

Kiki

Vlak voordat Lieke persdrang krijgt, zeggen Jeroen en Dennis gedag. Niels en ik zwaaien ze uit. Lieke staat naast het bed. De baby doet het prima en terwijl ze staat, begint haar buik mee te persen. Na een halfuur wordt ze moe. Ze voelt het hoofdje branden en omdat er weinig plek is naast het bed, gaat ze liggen. Na anderhalf uur zien we al een groot deel van het hoofdje. Heel voorzichtig perst ze het naar buiten. Niels wordt steeds enthousiaster en vol liefde pakken ze samen hun dochter aan. Een schattig meisje vult de kamer met geluid. Kiki is geboren! Niels is zo trots als een pauw en is de uren daarna niet bij haar weg te slaan. Zittend in de nieuwe woonkamer proosten op een heerlijk einde van de dag. En als ik nog eens een klusjesman nodig heb, weet ik bij wie ik moet zijn!

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.