Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Die redt zich wel

Danny Koks (38) is vader van Sarah (3) 
en baby Casper en schrijft maandelijks een column voor Ouders van Nu. Deze keer vertelt hij over zijn basisschooltrauma's en de voorbereidingen voor Sarah haar eerste schooldag. Eigenlijk wil hij haar zelf lesgeven, maar ja leerplicht…

Advertentie

Laatst waren we naar een voorlichtingsavond geweest van de basisschool waar Sarah over een paar maanden naartoe gaat. Ik moest zitten achter een tafeltje dat zo klein was, dat ik het met mijn knieën omhoog duwde elke keer als ik ademhaalde. Mijn bekertje koffie zette ik naast een etui met pennen en stiften van een jongetje (neem ik aan, want hij was van Cars) dat hier eerder op de dag had gezeten en de volgende dag weer zou aanschuiven. En de dag erna, en de dag daarna. Net zolang tot de onschuld definitief uit zijn vormende jaren was verdwenen, om plaats te maken voor het onvermijdelijke besef dat je in je leven vaker zult tekortschieten dan excelleren.

In samenwerking met expert

Danny Koks

Weggestopt trauma

Terwijl we uitleg kregen over alle do’s en don’ts (zorg dat ze zindelijk zijn, zorg dat ze gymschoentjes hebben met hun naam op de zijkant van de zool geschreven, zorg dat ze een drinkbeker hebben), haalde mijn geheugen het ene diep weggestopte trauma na het andere genadeloos naar boven. Zoals die keer dat Machiel zo hard in mijn arm beet dat zijn tandafdrukken zelfs na de krokusvakantie nog in mijn arm stonden. Of dat ik moest kotsen in de zandbak. Of dat ik de schoolmelk mocht ophalen, maar op de weg terug naar het klaslokaal hopeloos verdwaalde waardoor iedereen boos op mij was omdat ze nu lauwe melk moesten drinken. Of dat ik op de schoolfoto’s mijn trui achterstevoren aanhad. Of het allerergste: dat de meester mij een keer zo op mijn kop gaf dat ik uit pure onbeholpen angst midden in de klas een scheet liet.

Leerplicht

Eigenlijk stond mijn besluit al vast toen we twee uur later de stoeltjes weer aanschoven en de juffen en meesters een hand gaven. Sarah gaat gewoon niet naar school. Klaar, punt uit, ik kan haar zelf ook wel leren dat Amsterdam onze hoofdstad is, dat drie keer drie negen is en wanneer je d, t, of dt schrijft. Maar ja, dan ben je als ouder dus strafbaar. Leerplicht en zo. Ik ben de eerste 38 jaar van mijn leven zonder strafblad doorgekomen en dat wil ik graag zo houden.

Loslaten

Ik heb wel eens gelezen dat opvoeden voor een groot deel bestaat uit loslaten. Dat je erop moet vertrouwen dat dat kleine, lieve, onschuldige schepseltje dat je de eerste vier jaar van haar leven zo goed en zo kwaad mogelijk hebt beschermd tegen de boze buitenwereld, heus wel op haar eigen benen kan staan. Dat ze – je weet het maar nooit – zo’n door speelhoeken ingekaderde plek van tucht en discipline misschien zelfs leuk gaat vinden.

Vet cool

‘Saar, hoe vind je het dat je over een tijdje naar de basisschool gaat?’ vroeg ik haar de volgende avond toen we aan de keukentafel zaten te eten. ‘Vet cool’, zei ze waarna ze een visnugget aan haar vork prikte en in haar mond stopte. ‘En wat denk je dat je daar allemaal gaat doen?’ Ze at haar mond leeg en keek me aan: ‘Poepen.’ Toen wist ik het zeker. Die redt zich wel.

Advertentie

Danny Koks

Danny Koks (39) is chef-redacteur bij Playboy en Nieuwe Revu. Hij is vader van Sarah (4) en baby Casper, en samen met Annemarie. Hij schrijft maandelijks een column voor Ouders van Nu over het vaderschap.