Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit is de reden dat ik kinderen wilde

Matthijs' zoon Cesar is twee jaar en houdt nu al een pleidooi over alles wat het leven mooi maakt. Over Darth Vader en Roodkapje, Kleinduimpje en Jokie, Pluto, papa, mama en... Alles eigenlijk. 'Ik heb nooit geweten dat mijn kind in zijn tweede jaar al de oren van m’n kop zou kletsen en dat ik geen woord hoef in te brengen.

Cesar’s pleidooi

‘Papa, luister eens even. Als ik dan strakjes jarig is, gaat jij niet weer de hele taart opeten. Dan is dat de taart van Cesar. Mama maken die taart van Cesar. En van Star Wars, de taart is van Star Wars. Met BB-8 en R2D2 en 3CPO. En dan papa die niet eten, want die is van Cesar. En dan ook cadeautjes. Een knikkerbaan en een puzzel.Een puzzel van het Sprookjesbos. Met Reus en Roodkapje en de wolf. En dan gaat de wolf die gaat Roodkapje pakken. Want wolf is stout, net als Darth Vader. Maar Kleinduimpje is lief. Kleinduimpje woont in de Efteling, net als Roodkapje. Cesar is verliefd op Roodkapje. Die is naar het huis van oma, maar oma zit in de buik van de wolf. De wolf ligt in de Efteling in het bed van oma. Darth Vader woont niet in de Efteling, die woont in Disneyland. Net als Mickey en Minnie en Pluto en Goofy en Spider-Man. Cesar wil wel naar Disneyland, want daar is ook Chewbacca. Dat is Cesars beste vriend. Maar mama is ook Cesars beste vriend. En Cesar is de beste vriend van papa. En papa is verliefd op mama en Cesar is verliefd op Roodkapje. En die is in de Efteling en niet in Disneyland. Dus wil Cesar naar de Efteling, want daar is ook Jokie. Jokie is in de Efteling, maar ook in de luchtballon met Jet en dan vliegen we over de hele wereld met de land en met de zee. Cesar was ook bij de zee en toen ging de zee Cesar pakken. Dan ging Cesar staan in de zand en dan kwam de zee en dan ging Cesar rennen en dan ging de zee weer terug. Weet je nog, papa? Maar toen die ene keer had de zee gewonnen en toen had de zee Cesar te pakken. Toen kreeg Cesar natte schoenen en natte sokken en natte voeten van de zee. Weet je nog, papa?’

Advertentie

Schaamte

Ik geloof dat dit de reden was dat ik kinderen wilde. Al heb ik nooit geweten dat mijn kind in zijn tweede jaar al de oren van m’n kop zou kletsen en dat ik geen woord hoef in te brengen. Cesar is gestopt met praten, omdat Bente een bord met stukjes appel voor hem heeft neergezet. Hij zet een elleboog op tafel, legt zijn wang in de bijbehorende handpalm en stopt het eerste stuk in zijn mond. ‘Cesar,’ zeg ik. ‘Mag ik je iets vragen?’ ‘Ja,’ zegt hij met volle mond. ‘Vind je het leven een beetje leuk?’ Hij kijkt me lang aan en kauwt beheerst. Voor het eerst schaam ik me tegenover hem. Sterker nog, voor het eerst in m’n leven schaam ik me tegenover een tweejarige. Dat na een vurig pleidooi over alles wat het leven leuk maakt, toch nog die extra bevestiging aan die onzekere lulhannes van een vader moet worden gegeven. Dan lacht Cesar. ‘Ja,’ zegt hij. ‘Ja, gekke papa!’

Matthijs Kleyn

Matthijs Kleyn is schrijver, acteur, oud-Jakhals en tv-maker. Hij is vader van Cesar die aan één oog blind is als gevolg van een hersenafwijking. Over zijn te vroeg geboren zoontje schreef hij het boek Cesar, waarin hij de mooie én moeilijke kanten van het vaderschap beschrijft.