Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Met een klein beetje hulp

Verloskundige Ellen Andrea begeleidt Lotte bij de bevalling van haar zoon Bram. De bevalling heeft een snelle start, maar de natuur heeft toch een beetje hulp nodig.

Advertentie

Weeën

Lotte is 35 zwanger van haar eerste kind als ik haar voor het eerst zie. Het klikt meteen en vol verwachting stappen Lotte en haar man Simon de deur weer uit. Haar verlof is begonnen en na wat afkickverschijnselen van haar werk begint de nesteldrang en worden alle lijstjes afgewerkt. Het huis is dan ook tiptop in orde als ik een paar weken later ’s nachts binnenstap als Lotte weeën heeft. Dapper vangt Lotte de weeën op. Ze heeft drie centimeter ontsluiting, dus het lijkt een lange nacht te worden voor dit stel.

Vliezen breken

Drie uur later kom ik weer langs: bijna vijf centimeter. Lotte wordt moe. Om de weeën een boost te geven, stel ik voor de vliezen te breken. Tijdens het toucheren gebeurt het al: helder vruchtwater loopt op het matje en ik voel hoe een hoofdje met veel haar beweegt in het bekken. De baby doet het prima en vol goede moed ga ik nog even langs een andere kraamvrouw. Het breken van de vliezen versnelt de bevalling, maar dat Simon me al na een half uur belt, had ik niet verwacht: Lotte heeft persdrang! Ik race terug naar hun huis. Ze heeft volledige ontsluiting, een uur nadat de vliezen braken!

Geschreven door

Ellen Andrea

Persen

Lotte zit in een roes en probeert de weeën weg te zuchten, maar haar baarmoeder wil al gaan persen. ‘Je lijf weet hoe het moet, Lotte,’ fluister ik. Simon brengt nog een glas water en een koud washandje, en legt het fototoestel klaar. Lotte perst steeds wat harder mee en als vanzelf pakt ze haar benen vast om het hoofdje wat ruimte te geven. De harttonen van de baby klinken prima. Na dik een uur meepersen en alle houdingen te hebben geprobeerd, is Lottes muntje bijna op. Maar ik moet haar teleurstellen: de baby komt maar weinig dieper. Aan het hartje hoor ik dat hij of zij er geen last van heeft, maar haar baarmoeder wordt moe.

Slecht nieuws

De weeën worden korter en komen minder vaak en hoewel Lotte zo hard haar best doet, gebeurt er maar weinig. Ik breng het slechte nieuws zo rustig mogelijk: we gaan naar het ziekenhuis. Ik denk dat het beter is om met een infuus de weeën wat sterker te maken, want ik wil voorkomen dat haar baarmoeder straks uitgeput is. We helpen Lotte in de auto. In de verloskamers wacht het personeel ons al op. Als Lotte een infuus heeft, dim ik de lichten en help ik haar op haar zij. We proberen nog een tijdje samen te zuchten, maar binnen een half uur worden de weeën weer krachtiger.

Bram

Na nog een half uur zien we haartjes. En eindelijk, na een lange nacht en ochtend, wordt daar na hard werken een gezonde zoon geboren. Bram doet het prima, hij huilt even, maar kijkt dan rustig rond. Dat heeft de natuur toch maar mooi gedaan. Met een klein beetje hulp.

Advertentie

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.

Ouders van Nu product – Babydagboek

Baby dagboek - voor alle bijzondere momenten en mijlpalen

€15
Bestel nu