Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

ellen andrea

Een beetje paniek

Ellen is verloskundige met een gezin met drie kinderen. Een hectisch leven dus. Als ze nét een momentje voor zichzelf heeft, roept de plicht...

Na een frisse, maar zonnige lentedag probeer ik mijn drie engeltjes op bed te leggen. Niels is nog niet thuis, dus in mijn eentje probeer ik drie paar billen onder de douche te wassen, ondertussen hopend dat ik binnen een uur beneden de chaos van de dag ongedaan kan maken, zodat ik daarna nog even tijd voor mezelf heb. De oudste zit in een ‘Ja, en weet je mam…’-kletsbui, de middelste van vijf doet weer alsof ze ‘Nee, ik ben twee’ is en de jongste rent als een ongeleid projectiel rond met een speen in zijn mond. Het leven van een gezin met drie kinderen. Heel normaal. Ik bewaar mijn geduld, leg alvast drie tandenborstels klaar terwijl de meiden als prinsessen hun haren staan te kammen en gris de jongste achter een gordijn vandaan.

Advertentie

Loes Verstappen

Een klein uur later is het dan zover. De huiskamer en keuken ogen weer iets aangenamer en Niels stapt in zijn motorpak binnen als de babyfoon nét geen lampjes meer vertoont door alle liedjes die voorbij kwamen. Rust. Heel even dan, want nog geen half uur later gaat mijn telefoon. Het is collega Loes. Loes heeft de bijnaam ‘Loes Verstappen’ omdat ze best gas kan geven in haar rode autootje, maar dit keer redt ze het niet om twee barende vrouwen tegelijk de zorg te geven die ze wil. Ik race op mijn beurt naar de rustige straat waar Heleen woont. Ze zal haar derde dochter krijgen en heeft al flinke weeën als ik binnenstap. Chris had de deur op advies van Loes al opengezet en staat in de badkamer een warme kruik te maken. Heleen is ook in de badkamer, ze vangt de weeën op terwijl ze tegen de wastafel leunt. Ik zie meteen aan de sterke weeën dat de geboorte niet lang meer op zich zal laten wachten en leg snel alle spullen klaar om de baby te verwelkomen.

Kom maar baby!

Net als bij mij thuis zijn er in dit huis kinderen in diepe slaap: de twee oudsten, die een verdieping hoger liggen. Oppas voor hen woont op vijf minuten afstand en is stand-by. De kraamverzorgende is ook al onderweg. Kom maar, baby! Terwijl ik dat denk, komt er een grote grom uit de badkamer. Heleen zegt dat de baby eraan komt. We helpen haar op bed, omdat een baby baren op de badkamervloer best onhandig is. Even slaat de paniek bij Heleen toe, omdat de weeën nu wel heel heftig zijn. Ze begint bijna te hyperventileren. Ik zorg ervoor dat Heleen ook deze heftige weeën de baas blijft, door haar te helpen met haar ademhaling en te vertellen wat er gebeurt. Ze wordt weer wat rustiger en bij de volgende wee pakt ze zelf haar benen en zien we haartjes verschijnen. Precies op dat moment schuifelt heel stilletjes de kraamverzorgende binnen, trekt haar handschoenen aan en schiet wat foto’s.

Olivia

Drie weeën later ligt er een blakend meisje op de buik van Heleen. Vol vreugde ontmoeten Heleen en Chris hun derde dochter. Olivia is geboren! Deze achtponder heeft het goed gehad, ik laat de flinke placenta zien aan de ouders. Wat is Heleen trots dat haar lichaam dit weer gemaakt en gedaan heeft. Een uur later ligt het roze meisje gretig aan de borst en weer wat later stap ik voldaan naast Niels in bed. Tijd voor mezelf? Dat komt wel als ik later groot ben.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.