Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

sofie

Eigen leven

Het boek van Sofie, De Melkfabriek, krijgt een tweede druk. Toen het boek uitkwam, was ze bang voor kritiek van 'de borstvoedingsmaffia', maar dat bleek anders te lopen...

Derde kind

Mijn boek is mijn derde kind. Het maakproces van maanden, het toeleven naar dat moment dat je het in je handen houdt, het onmetelijke gevoel van trots als je het aan de wereld kunt laten zien… En als je boek dan tot een tweede druk komt, wat zou dat dan betekenen in diezelfde metafoor? Dan is het alsof je kind naar school gaat, je laat het steeds meer los, het wordt een volwassen entiteit op zich. De Melkfabriek krijgt steeds meer een eigen leven, met eigen vrienden die ik niet eens allemaal meer ken, hopelijk vinden ze ’m leuk.

Advertentie

Tegen de norm

Af en toe kan ik mijn puber nog iets meegeven; een tweede druk is daar bij uitstek een mooie kans voor. Toen het verscheen, maakte dit eerste nuchtere boek over borstvoeding nogal wat los. Onder andere bij de fanatieke aanhangers van het fenomeen. Moedermelk is tenslotte “vloeibaar goud”, of “de beste manier om liefde te geven aan je kindje”. Omdat dit – niet alleen bij mij – nogal wat weerstand opriep, besloot ik er iets tegenover te stellen. Een boek dat zegt dat het te gek is, maar ook uitlegt waarom je je niet schuldig hoeft te voelen als het niet lukt. Een lijstje met voor- en nadelen van zowel borst- als flesvoeding was uit den bozen voor sommige lactactiekundigen. Tegenover de norm kun je niet een gelijkwaardig alternatief stellen. Maar die norm had heel wat vriendinnen en schoonzusjes tepelkloven, een beroerde kraamtijd en erg veel verdriet bezorgd.

Niet van de maffia

Gelukkig werd mijn idee omarmd, niet alleen door de uitgever, maar ook door een groot publiek. Maar het meest trots ben ik misschien wel op een fan uit voor mij – van tevoren onverwachte hoek. Teddy Roorda is voorzitter van de Nederlandse Lactatiekundigenvereniging. Toen ik haar voor het eerst ontmoette, werd ik tegenover haar gezet in een discussie en ik was bang dat ze mijn kop eraf zou bijten. Ik deelde haar zonder twijfel in in de categorie borstvoedingsmaffia, en mijn boek vond ze vast niets. Vlak voor de ingang van de studio schudde ze me kordaat de hand: “Hai, Teddy.” Ze boog zich dicht naar me toe en fluisterde: “En ik ben niet van de maffia.”

Gouden tip

Het ijs was eigenlijk direct gebroken. Zeker, ze had op- en aanmerkingen. Co-auteur Eva Munnik en ik zijn uitgebreid met haar gaan zitten met een wijntje en hebben het hele boek doorgeplozen. De opmerkelijkste en misschien wel leukste tip in De Melkfabriek komt nu van Teddy. Als het kolven niet lukt, kun je de toeschietreflex op gang helpen met oxytocine. Dat kun je zelf op gang brengen door te knuffelen, of te zoenen. Op je werk is er misschien niemand voor handen, maar als de kolfkamer op je werk op slot kan, wie belet je dan om even te masturberen…?  O man. Ik leer nog steeds van dit boek. Dat inmiddels dus een eigen leven heeft – een seksleven nota bene.

Sofie van den Enk

Sofie is radio en tv-presentator en schrijver van het boek De Melkfabriek. Ze is getrouwd met André en moeder van Magnus en Reina.