Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Ik heb geen blauw oog, dat zijn mijn wallen'

Jan is dolgelukkig met zijn dochter. Maar, het is niet allemaal hosanna. Die gebroken nachten kunnen af en toe slopend zijn. En dan die wallen! Toch zit er volgens Jan ook een positieve kant aan. 'Als je toch niet kunt slapen, houd je tijd over voor andere dingen.'

Niet allemaal hosanna

Het hebben van een kind is het grootste geluk dat me is overkomen. De vrolijke ogen die je in de ochtend aankijken als je de kamer binnenkomt. De warme rups die op je in slaap valt omdat dat de plek is waar ze zich veilig en beschermd voelt. De blik die je met je geliefde uitwisselt als je naar het kleine wezen kijkt dat je samen hebt gemaakt. Kortom, het is geweldig. Maar, het is niet allemaal hosanna. De nachten kunnen af en toe slopend zijn. Net op het moment dat je weer ingeslapen bent, is het volgens de kleine prinses tijd voor een flesje. Of een poepluier. Of een onverklaarbare huilbui van een uur of twee.

Advertentie

Blauw oog

Ik zie er schijnbaar zo moe uit, dat een regisseur afgelopen week aan me vroeg: ‘Hoe kom je aan dat blauwe oog?’
‘Blauw oog?’
‘Ja, hoe kom je daaraan?’
‘Ik heb geen blauw oog,’ zei ik kijkend in een spiegel. ‘Wat je ziet zijn wallen.’
‘Jeetje, dan zie je er wel recordbrekend moe uit.’
Thanks.

Stilte!

Mijn wallen zijn dus zó donkerpaars, dat ik eruit zie alsof ik in elkaar geslagen ben. Maar die gebroken nachten bieden ook een voordeel. Tijd. Als je toch niet kunt slapen, houd je tijd over voor andere dingen. Zeker de eerder genoemde urenlange huilbui biedt enorme mogelijkheden om achterstallige taken weg te werken. Daarom volgen nu de dingen die je in de nachtelijke uurtjes kunt doen. De vaatwasser uitruimen. Ik weet niet hoe het bij jou thuis is, maar onze vaatwasser heeft een ingebouwde stadionspeaker met een repeterende piep. Ik besluit om ’m, met de baby in de hand, alvast maar rustig uit te ruimen. Stilte! Ontbijt maken. In de ochtend is er vaak te weinig tijd voor, nou ja, alles eigenlijk.

Nachtwerk

Ook is elke minuut langer slapen er één. Zowel voor mijzelf als voor mijn vrouw maak ik af en toe ’s nachts ontbijt en soms zelfs lunch! Dat scheelt tijd en slaap in de ochtend. Mails wegwerken is ook geweldig. Binnen de kortste keren heb je een zwik mails met een paar zinnen beantwoord. Ideaal. Dit geldt overigens ook voor ander achterstallig werk dat zich op een computer dient te voltrekken. En zo kan het dus dat ik nu om 03:41 uur in de woonkamer sta. De laptop op de hoge ladekast, dochter in de draagzak en ik hard werkend aan een volgend blauw oog. Zo leg ik, een dag na de deadline, de laatste hand aan deze column. Welterusten.

Jan Versteegh

Jan Versteegh (33) is presentator bij SBS6. Hij is getrouwd met Dieuwertje en vader van dochters Lulu Keesje en Bella Didy. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma 'Jan wordt vader'. In het blad Ouders van Nu en op de site schrijft hij over het vaderschap.