Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Blog verloskundige Ellen Andrea: ‘Wat een prachtige start is dit’

Verloskundige Ellen Andrea begeleidt Karen bij de bevalling van haar dochter Charlie. En die verloopt opeens sneller dan verwacht. ‘De weeën worden steeds gemener en na twee uur zit ze al op acht centimeter.’

In de maling

Karen zit op een fitnessbal in de douche en zucht de weeën weg. Haar vriend Ramon heeft me een half uur geleden gebeld. Karen twijfelt of de bevalling is begonnen. Al eerder had ze weeën die dan toch weer stopten. Haar lijf heeft haar al een aantal keer in de maling genomen. Nu wil ze er niet meer intrappen. Ik stel voor haar te onderzoeken, maar ik kan ook nog even wachten om te kijken wat de weeën doen. Karen wil dat ik toucheer. Ze heeft al vier centimeter ontsluiting!

Advertentie

Weeën

Natuurlijk kunnen de weeën in theorie weer afzakken, maar ik voel hoe tijdens een wee de vliezen goed aanspannen om de ontsluiting verder open te duwen. Ik denk dat de baby echt gaat komen, dus ik pak vast mijn spullen en bel de kraamzorg om te vragen of ze over een uurtje iemand hierheen kunnen sturen. Daarna eet ik samen met Ramon een boterham. We kletsen wat over hun oudste zoon Morris terwijl Karen haar weeën wegpuft en in haar cocon kruipt. De weeën worden steeds gemener en na twee uur zit ze al op acht centimeter. Karen vangt de weeën nu naast het bed op en al dansend houdt ze de controle. Ze beseft dat de baby er echt aankomt.

Geboorte

Ondertussen komt Mieke, de kraamverzorgende, binnen. We laten Karen en Ramon even met rust. Het laatste stukje van de bevalling duurt wat langer. Daarom prik ik toch de vliezen door. Dat helpt, want meteen komt er een sterke wee en voelt Karen persdrang. Het dansen naast het bed helpt niet meer en Karen zoekt naar een fijne houding. Op bed liggen vindt ze niks, daarom stel ik voor dat ze hurkt naast het bed. Ramon gaat op een stoel zitten en Karen hurkt tussen zijn bovenbenen waaraan ze zich kan vasthouden. Maar ook deze houding is geen succes en de persdrang wordt ondertussen steeds heviger. Karen gaat op handen en knieën op bed zitten. Drie weeën later wordt er langzaam een hoofdje geboren. Voor de schouders perst Karen nog even mee en ik schuif tussen haar benen door de baby naar voren zodat ze hem kan zien.

Charlie

Ramon en Karen kijken verwonderd naar hun baby die nu op bed ligt. Het duurt even, maar dan beseft Karen dat ze de baby mag pakken. Ze kijkt toch even naar mij voor een soort bevestiging en ik pak snel de fotocamera als ze haar baby tegen zich aan houdt. Een meisje, dat Charlie heet. In no time liggen er twee verliefde ouders naar hun dochter te kijken. De placenta komt snel en er hoeft niet gehecht te worden. Wat een prachtige start van Charlies leven. Thuis, op een zonnige middag en in alle rust. Welkom op de wereld.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.