Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Of ik door mijn ‘parttime baantje’ iets mis? Ik heb the best of both worlds!'

Uit onderzoek blijkt dat jonge ouders vaak nog een traditionele rolverdeling hebben. Ook Eva en haar man zijn eigenlijk best ouderwets, qua verdeling werk en zorg. Maar is dat erg? Eva ziet het probleem niet.

Mijn man werkt fulltime en ik parttime. Hij zet het vuilnis buiten en ik kook. Hij voetbalt elke avond met onze dochter op het plein en ik organiseer haar kinderfeestjes (waarbij hij elke keer belooft te helpen en dan last minute toch iets van zijn werk heeft). Ik vind ons supermodern, maar als ik dit zo opschrijf klinken we best ouderwets. Ter verdediging: hij doet de was (ik weet niet eens hoe onze wasmachine werkt).

Advertentie

Leesmoeder

Wij zijn niet de enige jonge ouders die een wat traditionele rolverdeling hebben. Uit het First Time Mum onderzoek van Ouders van Nu blijkt dat vaders meestal de auto uitzoeken en moeders minder werken en meer zorgen. Drie op de vijf vrouwen gaat parttime werken, terwijl vaders vaak net zoveel uren blijven maken. Zo ging het bij ons ook. Ik ging drie dagen werken, mijn man leverde geen uren in. En nu onze dochter zeven is, is het nog steeds zo dat ik meer ‘zorg’. Ik werk onder schooltijd, sta dagelijks op het schoolplein, ben leesmoeder en loop met de klas mee naar de bieb. Mijn man weet amper wat een hulpouder is.

Parttime baantje

Dat parttime werken van vrouwen – moeders – is nogal eens onderwerp van discussie. Nederlandse vrouwen werken de minste uren van Europa. Nergens anders is het verschil tussen mannen en vrouwen zo groot: gemiddeld werken mannen 37 en vrouwen 29 uur. Een vriendin van mij sneerde onlangs dat ‘die vrouwen met hun parttime baantjes’ een keer aan de bak moeten. Toen ik daar beledigd op reageerde, keek ze verbaasd. ‘Maar ik bedoel JOU toch niet’. ‘Maar dat bén ik’, reageerde ik. ‘Ik werk parttime’. Op mij vond mijn vriendin het niet van toepassing. Ik had een carrière, ik kon mezelf bedruipen.

Zwemlessen

Misschien ben ik niet representatief voor de parttime werkende vrouw, maar wie is dat wel? Ik werk zo’n 30 uur per week. Ik zie het probleem niet. Ik ben blij met deze verdeling. Natuurlijk roep ik wel eens gefrustreerd naar mijn man ‘Mijn werk is óók belangrijk’ als ik het gevoel heb dat er te weinig uren in een dag zitten, terwijl hij rustig tot ‘s avonds laat op kantoor zit. Maar over het algemeen vind ik het gewoon fijn om al die speelafspraakjes, zwemlessen en kinderfeestjes mee te maken.

Geld

Al die argumenten waarom het zo erg is dat ‘wij vrouwen’ minder werken, die snap ik niet zo.

  • Financieel kwetsbaar? Dat valt vaak wel mee als je parttime werkt. Je bent dan immers wel nog aan de slag en verdient geld. Komt de nood aan de man, dan ben je wel al op de arbeidsmarkt en is het toch niet onhaalbaar om meer binnen te halen?
  • Niet hogerop komen? Dat is vaak lastig als je niet fulltime werkt, ja. Maar blijkbaar vinden veel vrouwen het minder belangrijk om leiding te geven dan om meer tijd met hun kinderen te hebben. Snap ik wel. Natuurlijk kun je uitstekend fulltime werken en carrière maken én een goede moeder zijn. Maar ieder mag toch voor zichzelf bepalen wat ze prettig vindt?
  • Zonde van je opleiding? Dat snap ik echt niet. Waarom is het zonde van je opleiding als je 29 uur werkt en niet 37 uur? In die 8 uur meer maak je je toch niet zoveel nuttiger?

Waar ik echt van in een lachstuip schiet, is de pinnige types die parttime werkende moeders lui noemen. Hier hoef ik toch geen woord aan vuil te maken? Oké, één zin dan: vrouwen die zorg en werk combineren zijn over het algemeen keihard aan de slag. (En als je wel tijd hebt om te niksen: good for you. Niks heerlijker dan luieren.)  

Mannen

Is er dan helemaal niets dat beter kan? Toch wel. Wat van mij wel mag veranderen is dat mannen makkelijker parttime kunnen werken. Ik zie aan mijn man en ook in mijn omgeving dat werkgevers er vaak moeilijker over doen als vaders minder of flexibeler willen werken. En dat is jammer, want mijn dochter zou het fantastisch vinden als haar vader eens leesouder was in haar klas. En ik denk dat mijn man er echt iets aan mist, aan die speelafspraakjes en zwemlessen die hij nooit meemaakt. Maar of ik door mijn ‘parttime baantje’ iets mis? Nee. Ik heb the best of both worlds.

Bron: RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock

Eva Munnik

Eva Munnik (1976) woont samen met Harry en hun dochter van zeven jaar. Ze werkt voor televisie en bladen en schreef het boek De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City over stedentrips met kinderen.