Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Column Ellen Andrea - Geheim van de nacht

Geheim van de nacht

Midden in de nacht word ik gebeld. Ik schrik me rot, want ik heb helemaal geen dienst. Het is mijn collega Barbara. Zij is inmiddels met de tweede bevalling bezig in het ziekenhuis, maar nu belt er een derde vrouw met weeën.

Ik kleed me aan en fluister nog even naar Niels dat ik weg ben, maar ik geloof niet dat hij doorheeft wat er aan de hand is. Omdat ik in het centrum moet zijn, parkeer ik mijn auto op de stoep. Een klein huisje laat licht langs de gordijnen in de straat schijnen.

Advertentie

Sterke weeën

Esther heeft sterke weeën, zie ik meteen. Ik bel de kraamzorg voor assistentie en laat Peter mijn verlostas uit mijn auto halen, terwijl ik een warme kruik maak om de doeken op te warmen. Hun oudste zoon Robin ligt boven te slapen, dus ik bedek de bank met vuilniszakken en handdoeken.

Supersnel

De vliezen waren in de middag al gebroken en sinds een uur barsten de weeën los. Esther heeft al 7 centimeter ontsluiting, dit gaat supersnel. Een half uur later gaat de bel, het is Saskia die me komt helpen bij de bevalling. Zij legt nog wat kleertjes klaar voor de baby, maar vrijwel meteen horen we een grommend geluid uit Esther komen. Ze klampt zich vast aan Peter en roept dat de baby komt. Als vanzelf zakt ze door haar knieën. Peter gaat op de bank zitten en nu hurkt Esther tussen zijn benen op de grond. Ik luister naar de baby: we hebben alle tijd, de baby doet het goed. Even voelt Esther wat paniek, maar samen met Saskia help ik haar ademen en snel heeft ze de controle weer te pakken.

Haartjes

Kleine beetjes perst ze mee als er een wee is. Meteen zien we al haartjes verschijnen. Heel rustig wordt er een hoofdje geboren en omdat de wee voorbij is, wachten we even. Peter kijkt over de schouder van zijn stoere vrouw en ziet het achterhoofd van de baby al. Daar komt weer een wee en vol trots pakt Esther haar baby in haar armen. Thijs is geboren!

Geheimpje

Beide ouders kijken bewonderend naar hun verse zoon. Snel schiet ik een paar foto’s van dit prachtige tafereel op de bank, in de nacht, midden in de slapende stad. Heerlijk, dat moment waarop nog niemand weet wat voor een wonder hier plaatsvindt. Alsof de tijd even stilstaat. Wat heb ik toch het mooiste beroep van de wereld, dat ik hier zo dichtbij mag zijn. Een paar uur later stap ik mijn warme bed weer in en blijkt dat Niels inderdaad niets heeft gemerkt van mijn nachtelijke uitstapje. Voldaan pak ik nog een paar uurtjes slaap. Morgen weer een dag.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.