Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

ellen

Goudzoekers

Het zorgen voor drie kinderen vraagt om multitasken. Hoewel Ellen Andrea dit soms zwaar vindt, geniet ze van de mooie momenten van het moederschap, want die zijn goud waard.

Metafoor

Afgelopen weekend had ik een feestje. Mijn piepjonge vader werd iets met een zes en een nul (hij is er nog niet aan toe dat het hardop wordt uitgesproken), dus hieven we het glas op het leven. Omdat je op die leeftijd alles al hebt, gaven mijn broers hem een boom. Met in de speech uiteraard iets over het klimaat en de aarde, maar ook dat hij voortaan elke verjaardag een boom zal krijgen en dat we hopen dat er op die manier nog een heel bos bij zal komen.

Advertentie

Multitasken

Tijdens het feest raakte ik in gesprek met een moeder van drie jonge kinderen. We hadden het over ons leven, het moederschap, hoe prachtig onze kinderen kunnen zijn, hoe hilarisch ze kunnen doen en hoe trots we zijn. Maar ook over hoe zwaar de zorg soms valt, dag in dag uit. Vanaf het moment dat je wakker gemaakt wordt (met een klap op je hoofd terwijl je in diepe slaapt bent), als je dat niet al was omdat je die nacht vier keer was opgestaan voor een speen/borst/plas/water. En dat het soms (lees: meestal) voelt alsof je geen minuut voor jezelf hebt. Onder de douche: “Maaaaam?! Waar ligt mijn joggingbroek?!” Of op het toilet: “Mam, wat doe je?!” “Niks schat, ga maar spelen.” Om nog maar niet te spreken over een avondmaaltijd klaarmaken terwijl de oudste de lego-bouwwerken bewaakt met haar leven, de middelste zeurt om dat vierkante ding waar je vierkante ogen van krijgt, en de jongste jengelt omdat er eigenlijk eten in moet maar je niet nóg een rijstwafel wilt geven omdat-ie dan straks niet meer met de pot mee-eet… We concludeerden dat dit multitasken eigenlijk op je cv zou moeten staan: moeder van drie kinderen.

Klomp goud

Iemand zei me ooit eens dat ouderschap voelt als goud zoeken. Eigenlijk een heel vervelende saaie klus, maar sjonge wat ben je blij als je goud vindt. Want ja, als ze dan met z’n drieën in bad de grootste lol hebben met een bekertje water, of als ze springend in hun blootje op bed gekke bekken trekken en hard lachen om elkaar, of als de oudste zegt dat er vlinders in haar buik zitten omdat haar broertje zo lief is, dan voelt het als een grote klomp goud. Mocht ik ook ooit zelf bomen krijgen voor mijn verjaardag, dan hoop ik dat ik een enorm woud mag creëren. Want mijn plan is dat ik hier nog heel lang van ga genieten.

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.