Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Haar tatoeage symboliseert het verlies van drie zwangerschappen’

Iedere kinderwens heeft zijn eigen verhaal en sommige verhalen vergeet fertiliteitsarts Tessa Cox haar leven lang niet meer. Zoals het verhaal van Annemieke en Vincent. ‘Na acht jaar van verlangen naar een baby, drie miskramen en heel veel tranen besluiten ze om samen verder te gaan.’

Annemieke en Vincent hebben al jaren een kinderwens. Annemieke is vijf jaar geleden twee keer zwanger geweest, maar het is steeds in een miskraam geëindigd. Sindsdien lukt het niet om opnieuw zwanger te worden. Ze zijn nu aangewezen op een ivf-behandeling omdat ze beiden fors overgewicht hebben, ieder ruim 30 kilo. Dit zorgt ervoor dat Annemiek haar hormonen uit balans zijn en haar menstruaties onregelmatig komen. Bij Vincent draagt het bij aan zijn toch al verminderde zaadkwaliteit.

Advertentie

Lees hier tips om de kwaliteit van sperma te verbeteren.

Eerst afvallen

Ik leg ze uit dat het heel belangrijk is om af te vallen. Zodat de hormonen van Annemiek weer in balans zullen raken en ze iedere maand een eisprong krijgt. Bovendien neemt de kans op een miskraam dan enorm af en lopen zij en haar baby veel minder risico’s tijdens en na een eventuele zwangerschap. Ook is de kans groot dat de zaadkwaliteit van Vincent verbetert als hij afvalt, waardoor ze misschien zelfs helemaal geen ivf-behandeling meer nodig zullen hebben.

Emotie-eter

Hun kinderwens is heel groot, maar toch lukt het ze niet om blijvend af te vallen. Annemieke is een emotie-eter: als zij niet lekker in haar vel zit, probeert ze dit weg te eten. Het uitblijven van een zwangerschap en alle bijbehorende emoties helpen dus niet mee. Onder strenge begeleiding van een diëtist lukt het om een paar kilo kwijt te raken, maar al snel vervallen zowel Annemieke als Vincent in hun oude patroon en vliegen de kilo’s er weer aan. 

Drie kleine vlinders

Wanneer ik hen na ruim een jaar terugzie op mijn spreekuur, zijn ze ten einde raad. Annemieke heeft nogmaals een miskraam doorgemaakt en het is haar allemaal teveel geworden. Ze laat mij een tatoeage op haar voet zien van drie kleine vlinders. Deze vlinders symboliseren het verlies van haar drie zwangerschappen. Vincent heeft dezelfde tatoeage, maar dan op zijn bovenarm. Vincent heeft na veel moeite inmiddels wel zijn streefgewicht bereikt, maar Annemieke heeft een flinke terugslag gehad. Ze heeft daarom besloten om voor een maagverkleining te gaan. Een heftige ingreep, maar ze heeft het ervoor over.

Meer lezen: vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen (IVF en ICSI)

Kans op slagen is gedaald

Als ik ze na een jaar opnieuw terugzie, herken ik Annemieke bijna niet. Ze is na de maagverkleining 35 kg afgevallen en staat te popelen om eindelijk met een ivf-behandeling te beginnen. De hormoonstimulatie die hierbij hoort, valt haar zwaar. Ze voelt zich somber en heeft daarnaast veel hoofdpijn. Gelukkig reageert ze goed op de hormonen en kunnen er zeven eicellen verkregen worden na de punctie. Na al die jaren kan eindelijk het eerste embryo geplaatst worden. Helaas is Annemieke ondertussen 38 jaar geworden waardoor de kans van slagen bij een ivf-behandeling flink gedaald is. Na twee weken blijkt dat het inderdaad niet gelukt is en ook twee ander terugplaatsingen van embryo’s leveren geen goed nieuws op. 

Lees ook: Miskraam, als je zwangerschap anders loopt

Een vierde vlinder

Annemiek en Vincent besluiten om geen nieuwe ivf-behandeling te starten. Na acht jaren van verlangen naar een baby, drie miskramen en heel veel tranen verder besluiten ze om samen verder te gaan en hun wens los te laten. Tijdens het laatste gesprek laat Annemieke opnieuw haar tatoeage zien. Er staat nu een vierde vlinder bij die wegvliegt van de rest. Een simpel maar zeer krachtig symbool. Wanneer ze zijn vertrokken blijf ik in stilte achter in mijn spreekkamer.

Lees ook dit blog van Tessa: ‘Als ik haar baarmoeder op de echo zie, trek ik wit weg’

Tessa Cox

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.